Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.06.2018.
08:28
Đ. Janković - Vesti A

Mesto za kraljeve i muzikante

Dugo očekivani radovi na obnovi poznate banjske dvorane Kur-salon počeli su 30. aprila i iz ovog objekta svakodnevno odjekuje buka. Radi se udarnički kako bi se ispoštovao šestomesečni rok u kojem bi trebalo da bude završena potpuna rekonstrukcija objekta koji je godinama kopnio i došao do pred samourušavanje.

Đ. Janković
Više od znamnitosti: Ovde je bila i prva kockarnica na Balkanu

U zdanju koje je bilo nadaleko poznato po kvalitetnoj usluzi, dobroj muzici i provodu, sada su montirane skele, a majstori su došli da najpre uklone sve što ne valja, a onda Kur-salonu daju novi-stari sjaj. Ovih dana radi se na razbijanju poda u donjoj sali, a svi podovi na ukupno 1.200 metara kvadratnih doživeće istu sudbinu.

Spolja i iznutra obija se stari malter, sve do cigli koje duže od osam decenija nisu videle svetlost dana, a kako je predviđeno projektom, ovde će biti urađene hidro i toplotna izolacija, uvedeno podno grejanje, zamenjena kompletna stolarija, uvedena klimatizacija i ubačeni nova oprema i nameštaj.

Od nekadašnjeg Kur-salon ostaće temelj i zidovi, sve ostalo biće popravljeno, zamenjeno, obnovljeno, praktično novo. Posao je složen, zahtevan, a sve što se radi pod budnim je okom Zavoda za zaštitu spomenika iz Valjeva čije zahteve izvođač radova mora da ispoštuje, pošto je objekat pod zaštitom države.

Đ. Janković
Sve će biti novo osim temelja i zidova

Plan je da sve bude gotovo do prvog decembra ove godine i da u obnovljenom Kur-salonu budu obeleženi veliki jubileji, 160 godina organizovanog banjskog lečenja u Banji Koviljači kao i 110 godina od izgradnje kupatila kralja Petra Prvog Karađorđevića, prve moderne zgrade za lečenje u ovom mestu. Dolazak majstora pozdravili su žitelji Koviljače i Loznice, a jedan od nazadovoljnijih je meštanin, turistički radnik Vladimir Vulović koji je dve dve godine digao uzbunu da se što pre nešto učini za spas Kur-salona.

Država je reagovala pa je republička Direkcije za imovinu pre dve godine dala na korišćenje banjsku dvoranu Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača, koja je u leto 2016. uradila hitnu sanaciju krova i limarske radove kako bi zaustavila dalje propadanje zdanja. Započeti radovi, za koje je država izdvojila skoro 200 miliona dinara, prate se pažljivo i čeka se dan kada će gosti ponovo napuniti Kur-salon, mesto bogate istorije, čiju je gradnju finansirao pre osam decenija Aleksandar Karađorđević.

Đ. Janković
Velika sala

Posle četvorogodišnje gradnje završen je 1932. godine kao dvorana za zabavu banjskih gostiju. Sagrađen je bez soba za spavanje, osim za osoblje i muzičare jer su gosti boravili u susednim hotelima i vilama.

Kur-salon je bio stecište umetnika, boema i omiljeno mesto Karađorđevića, zbog čega je Koviljača i dobila epitet "kraljevska". Njegovi svodovi pamte Branislava Nušića i Žanku Stokić, kraljicu sevdaha Sofku Nikolić i legendarne šabačke Cicvariće. Tu je bila prva kockarnica na Balkanu, prvi Izbor za mis Jugoslavije održan je u Kur-salonu, a 1941. kralj Petar Drugi u njemu je proglasio opštu mobilizaciju posle šestoaprilskog bombardovanja.

U poslednji čas počelo je njegovo spasavanje i sada se samo čeka da krajem godine objekat otvori vrata za nove goste, zabave i veselja, da bar malo vrati duh vremena kada je sagrađen.

Bakšiš veći od plate

Nekada se prag dvorane mogao preći samo u svečanim odelima, muzičari su često plaćali da ovde sviraju, na nastupe su čekali mesecima, a u najboljim danima konobari su imali toliko bakšiša da su zaboravljali da uzmu platu. Kur-salon je opstao i sedamdesetih godina prošlog veka, bilo omiljeno mesto za izlaske, kasnije mature i svadbe, a onda je počeo sunovrat. Bio je u sastavu Hotelsko-turističkog preduzeća Banja Koviljača' u kome je početkom 2002. pokrenut proces privatizacije, bez ijedne aukcijske prodaje, da bi pre koju godinu završilo u stečaju. Počelo je propadanje, a Kur-salon je bio sve puniji vlage, očerupan i doveden na rub propasti.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online