Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.05.2018.
00:44
Ž. Marković - Vesti A

Život teče kao med i vino

Praznik za sva čula! Tako u najkraćem može da se opiše Sajam meda i vina, koji su svojevremeno pokrenuli Turistička organizacija, Društvo pčelara "Hajduk Veljko" i Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinske Krajine, pod pokroviteljstvom Opštine Negotin. Ova manifestacija stasala je u jednu od najuglednijih smotri koje na prostoru istoka Srbije imaju objedinjenu i tradiciju i kulturu i zabavu, konačno i, ono najvažnije, promociju i razvoj brendova negotinske opštine: vinarstvo i pčelarstvo.

Too Negotin
Promocija krajinskih vrednosti

Sajam meda i vina je odavno iskoračio iz lokalnih okvira jer mu međunarodni karakter koji ima obezbeđuju susedi Rumuni i Bugari, ali i izlagači iz regiona. Bio je odlično posećen, sjajno ocenjen i organizovan po meri i starijih i mlađih, i ljubitelja izvornog zvuka, roka i ostalih muzičkih žanrova, uz neizbežnu izvornu muziku.

Sajam meda i vina ostao je veran tradiciji zahvaljujući Turističkoj organizaciji koja je veoma uspešno animirala učesnike da dođu u Negotin i prikažu više nego zanimljivu i raznovrsnu robu koja nastaje u domaćim narodnim radionicama. Gosti su uživali u Etno-danu, koji je bio pravi praznik za oči. Sajam je tokom godina doprineo i razvoju seoskog turizma. U okviru
Etno-dana na centralnom Gradskom trgu na kome su se programi nizali iz sata u sat na oko tridesetak manjih i skoro 40 velikih štandova predstavilo se skoro 150 izlagača iz negotinskih sela, iz Niša, Vranja, Kumanova, Knjaževca, Zrenjanina, Kragujevca i drugih gradova. Svako je u skladu sa svojom delatnošću Sajmu dao posebnu draž bez obzira na to da li je reč o proizvođačima hrane, vina, meda, narodnih jela, kolača, suvenira, nakita ili drugim zanimljivim delatnostima, starim i novim zanatima.

Pčelarski bukvar

Tokom Sajma održana je i završnica tradicionalne manifestacije Susreti sela. Sveukupni pobednik 45. smotre u organizaciji Doma kulture "Stevan Mokranjac" je KUD "Živorad Petrović Dudić" iz Jasenice, drugi je KUD "Voja Čurić" iz Kobišnice, a treće mesto u konkurenciji deset društava iz Krajine je osvojio KUD Floričika iz Jabukovca.

Organizovano je i predavanje za pčelare na kome je o organskoj proizvodnji govorio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Nebojša Nedić, kasnije i jedan od učesnika promocije knjige "Pčelarski bukvar", autora Živojina Bogdanovića, uglednog krajinskog pčelara.

Sajam, održan pod sloganom

"Oni vide med i vino", otvorio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine, kome je pripala čast da na završnoj večeri dodeli priznanja najboljim vinarijama.

- Ovogodišnji Sajam u Negotinu je okupio do sada najveći broj vinara koji su svoje proizvode prijavili za ocenjivanje u želji da provere mesto u sve ozbiljnijoj vinarskoj proizvodnji u Srbiji, pa samim tim i u opštini Negotin, poznatoj po vinogradarstvu. Ova manifestacija beleži uzlazni kvalitativni trend i sve veću posetu i smatramo je uvodom u turističku sezonu koja predstoji i koja će, nadamo se, biti bogata - izjavio je za "Vesti" Dušan Petrović direktor TOON.

Jedna od potvrda uzlazne linije u proizvodnji vina, posebno na području opštine Negotin jeste i činjenica da je stručna komisija sa poznatim srpskim enologom, dr Aleksandrom Petrovićem na čelu, podelila čak 31 zlatnu medalju za kvalitet, 26 srebrnih i 25 bronzanih ili ukupno 82 vinska priznanja.

Zlato su dobila četiri vina iz kategorije rozea, 10 belih, 16 crvenih i jedno slatko.
Za najbolji štand Međunarodnog sajma meda i vina 2018. u Negotinu proglašeno je Licidersko srce-Slatka senzacija Novice Vujičića iz Smederevske Palanke.

Od harmonike do gitare

Odlično posećene koncerte na otvorenom priredili su Đorđe David i grupa Death Sanj, Banatski tamburaši koji su nastupili u pojačanom sastavu sa glumcem Miroslavom Žužićem, Ivana Selakov i novosadski tamburaški sastav La Banda. Na samom otvaranju sajma toplo su prihvaćeni i nastupi najmlađih muzičkih snaga Negotina. Učestvovali su: Mateja Vojvodanović, na gitari, hor Osnovne muzičke škole "Stevan Mokranjac" sa dirigentom Aleksandrom Đukić, sopran Sofija Lazić uz klavirsku saradnju Milje Videnović, harmonikaš Filip Matić i gimnazijalac Aleksandar Ivanov, koji je nastupio uz pratnju gostujućeg orkestra Banatskih tamburaša. Moderator programa bio je Milorad - Miša Ćirić, počasni vitez beogradskog viteškog reda Singidunum.

Priređen je i tradicionalni program "Pozdrav iz Krajine" koji je okupio poklonike tradicije i ljubitelje našeg narodnog melosa. Nastupili su Javor Tufarević i Jovica Miljković, harmonikaši iz Jabukovca, dečja izvorna grupa KUD "Stevan Mokranjac", Etno-grupa Muzičke škole "Stevan Mokranjac", Omladinski folklor Floričika iz Jabukovca, Pevačka grupa Gergina, Vionera Paunović i Balkanski istočnici. Program su uveličali i horovi Vivak Umetničke škole "Stevan Mokranjac" iz Negotina i gostujući Srednje umetničke škole "Ivan Stefan Paulijan" iz Turn Severina u Rumuniji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online