Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
00:22
Ekipa "Vesti" A

Hleb i so čekaju Grigorija

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je na upravo završenom prolećnom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve dobio na upravljanje Eparhiju frankfurtsku i sve Nemačke, oprostio se od svojih Hercegovaca i eparhije u kojoj je služio 25 godina. On je na dan Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, u emotivnoj besedi poručio "da će se vratiti jednog dana". Istovremeno, vernici i sveštenici u Nemačkoj izražavaju nepodeljeno zadovoljstvo imenovanjem novog episkopa.

Srna
Molitva: Vladika Grigorije sa vernicima u Mrkonjićima

U Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija besedu vladike Grigorija sa suzama u očima su slušali i mladi i stari. Vladika je simbolično opisao zašto se na Saboru ponudio da ode u eparhiju u Nemačkoj i napusti Hercegovinu koju voli.

- Čovek se retko kad odmara i hladuje pod drvetom koje je sam zasadio. Takva je, valjda, pravda! Molim vas najponiznije i svim srcem da se molite i za mene Svetom Vasiliju, da ostane uz mene i na mom novom putu i u mojoj novoj službi i žrtvi.

Hiljade ljudi u Mrkonjićima

Mrkonjići su selo u vrletima Popovog polja koje ima svega 11 stanovnika i dvadesetak kamenih kuća. U selo nadomak Trebinja na dan Svetog Vasilija slili su se Hercegovci sa svih strana i ono je bilo ispunjeno narodom, vernicima i hodočasnicima. Na svakom koraku se čula ista rečenica: "Ode nam naš Grigorije."

Pola srca ostaje u Hercegovini

On se pomolio i Svetom Vasiliju, za koga kaže da ga je svojim životom naučio da se ne boji zmija i škorpija, da bude uz njega u tuđini:

- Sveti prethodniče, što sad idem u hladnu tuđinu, jer verujem da, s tvojim blagoslovom, mogu pomoći našem rasejanom narodu! Da im mogu pokazati da je naš Bog Hristos svuda, i da si ti sa nama, ma gde mi bili!

Na kraju je poručio Hercegovcima:

- Vrlo je moguće da je ovo drvo, braćo i sestre, zasadio Sveti Vasilije, ali se nije pod njim odmarao. Otuda i mi treba da razumemo da se čovek retko kad odmara i hladuje pod drvetom koje je sam zasadio. Takva je, valjda, pravda! Ne treba da vam kazujem da sam pola života proveo s vama. Možda je i suvišno napominjati da mi pola srca ostaje ovde i da ću se vratiti jednog dana da ovde umrem jer se ne mogu sahraniti u belom svetu samo s onom drugom polovinom!

Vesti
Prota Milan Pejić (prvi sleva)

U Hanoveru je vernicima na proslavi hramovne slave i Đurđevdana vest saopštio prota Milan Pejić.

- Vladika Grigorije je poznati vladika i dolazi iz otadžbine Svetog Save i mi se njegovom dolasku svi radujemo - rekao je sveštenik Pejić.

On navodi za "Vesti" da se izbor novog episkopa očekivao jer ga eparhija jedno vreme nije imala. O tome kako će teći procedura oko ustoličenja prota Pejić procenjuje da će novi episkop u Nemačku doći krajem avgusta ili početkom septembra.

Vesti
Danko Slavuljica

Pravi izbor

Danko Slavuljica, ktitor i predsednik Građevinskog odbora za vreme gradnje srpskog hrama u Hanoveru, smatra da je vladika Grigorije pravi izbor za episkopa u Nemačkoj.

- Vladika Andrej je tu bio privremeno i normalno je da je to pitanje trebalo da se reši. Među ljudima i upravama uvek postoje nesporazumi, ali to treba da se rešava hrišćanski i u skladu s crkvenim pravilima. Vladika Grigorije je jak čovek. U Tvrdošu je napravio vinograd i vinariju, a u Hercegovini gde za vreme rata nije bilo nimalo lako dobro se snalazio. On je pametan vladika i pametan Srbin i pravi je izbor za episkopa u Nemačkoj - kaže Slavuljica.

Vesti

Tihomir Panić, jedan od vernika koji nisu bili zadovoljni nekim odlukama dosadašnjeg administratora eparhije, vladike Andreja, kaže da će novog episkopa, kada prvi put dođe u Himelstir, ispred manastira dočekati hlebom i solju.

- Sad ćemo dobiti novog vladiku i verski život u Himelstiru ponovo će procvetati. Moje mišljenje dele i Čedomir Ćetković, Ljubo Pilipovic, moj imenjak iz Zalcgitera i mnogi drugi kojima imena i ne znam. Svi vladici Grigoriju čestitamo i poručujemo mu da ga u Himelstiru s radošću očekujemo - poručuje Tihomir Panić, donator i manastirski parohijan iz Hamelna.

Dušan Ivanović je veliki donator manastira u Himelstiru i kaže da svi pričaju da je vladika Grigorije dobar čovek i dobar vladika.

- Meni nije poznat, ali ako se u manastiru ništa ne promeni, onda opet ništa od njegovih dobrih osobina. Sa srcem dočekujemo novog vladiku, jer se iskreno nadamo da će nam naš manastir biti vraćen i da ćemo ponovo moći da u njemu slavimo naše pravoslavne praznike, na srpskom jeziku i na način kako su to činili i naši preci.

Božo Erić pretpostavlja da će se ustoličenje novog episkopa dogoditi na Gospojinu "jer se i do sada tako radilo".

- Mi vladiku Grigorija čekamo raširenih ruku i punog srca, ali od njega očekujemo da po dolasku u Himelstir prvo popriča s narodom - kaže Erić.

Nemanja Kalinić iz Minhena je u Nemačkoj od 1972. godine i vrlo je privržen našoj crkvi.

Vesti

Da razgovara s narodom

Marko Tešić je u manastiru u Himelstiru za vreme četiri episkopa bez pogovora služio gotovo 40 godina.
- Svaki vladika koji je dolazio donosio je i nešto novo pa očekujemo da će nešto novo doneti i Grigorije. Čuli smo da je dobar arhijerej i čvrst čovek i nadamo se da će probleme rešavati bolje od svojih prethodnika. On jedino treba da s ljudima porazgovara i da stvari objasni.

- U našoj crkvi sam od vremena starog prote Alekse Todorovića, pa sveštenika Slobodana Milunovića i Đorđa Trajkovića i sve do danas. Mnogo sam toga video i doživeo i verujem da će novi vladika, koga mnogo hvale, konačno srediti stanje u eparhiji. Siguran sam da će povući više dobrih poteza, jer se prethodnih godina puno toga izdogađalo što nije bilo od koristi za crkvu i sve nas. Svedok sam vremena kada je nemačka policija dolazila u crkvenu portu, bilo je sudskih zabrana pa i tužbi nemačkim sudovima. Nadam se da će dolaskom vladike Grigorija svemu tome biti kraj i da od njega možemo očekivati dobre poteze na korist crkve i vernika.

Dr Božidar Mitić iz Nirnberga verujem da vladika Grigorije neće biti ništa manje uspešan kao vladika Eparhije frankfurtske i sve Nemačke u odnosu na sve što je učinio u Hercegovini.

- On je dobar duhovnik i sposoban u organizaciji i mislim da će vrlo brzo srediti sva negativna dešavanja u ovoj eparhiji i da će biti mnogo uspešniji od drugih vladika. Zato mi vernici treba da mu damo podršku i dočekamo ga raširenih ruku.

Vesti

Biće uspešan kao u Hercegovini!

Protojerej-stavrofor Đorđe Trajković sveštenik druge parohije u Crkvenoj opštini Minhen ocenjuje da je imenovanje vladike Grigorija za episkopa u Nemačkoj iznenađenje, jer je to malo ko očekivao, ali da je to dobro.
- Vladika Grigorije važi za mlađeg vladiku, ali ima dosta episkopskog staža, iskusan je. Mnogo toga je uradio u Hercegovini, pogotovo u normalizaciji odnosa između katolika i pravoslavaca. Mislim da on može da stabilizuje stanje u Eparhiji frankfurtskoj i sve Nemačke, jer pre njega su se promenile tri vladike u relativno kratkom roku, a znamo kako je bilo i kakvo je sada stanje. Ova eparhija dugo postoji i zato je važno da se u njoj stabilizuje stanje, ali i da se grade dobri odnosi sa drugim crkvama i državom Nemačkom i njenim institucijama. Verujem da će dobro snimiti stanje i da će raditi za dobro svih, da će dovesti do pozitivnih promena i svi se nadamo boljim vremenima. Zato mogu da kažem - dobro došao, vladiko!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online