Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.05.2018.
12:44
blic.rs, Vestionline A

"Dupli tehnički pregled je neustavan - diskriminacija"

Udruženje za zaštitu potrošača "Efektiva" protivi se uvođenju dodatnog tehničkog pregleda za vozila starija od 15 godina i smatraju da tako nešto nije po Ustavu Srbije.

youtube.com/Boba Motoring
Foto: Ilustracija

U ovom udruženju samtraju da ovaj potez neće doprineti povećanju bezbednosti na putevima, kao i unificiranju cene obavljanja tehinčkigo pregleda, jer "ona mora biti tržišno određena na bazi kvaliteta usluge koja se pruža".

"Ova odluka je i suprotna Ustavu RS koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, čak i ekonomskom, što ovde jeste slučaj jer se diskriminišu vozači lošijeg imovinskog stanja", saopšteno je iz "Efektive".

Kako navode u "Efektivi", članom 82. Ustava  kao ekonomsko uređenje zemlje predviđena je otvorena i slobodna tržišna privreda, kao i samostalnost privrednih subjekata, a određivanjem cene obavljanja tehničkog pregleda se sprečava konkurencija među pružaocima ove usluge, pa samim tim se gubi i kvalitet pružene usluge.

Na drugoj strani, osim samih tehničkih pregleda koji bi prihodovali dodatna sredstva, ova odluka pogoduje i prodavcima automobila, novih i polovnih, jer će dobar deo vlasnika vozila starijih od 15 god, zbog velikog nameta koji se uvodi, biti prinuđen da proda staro i kupi novije vozilo.

Korist bi, smatraju u udruženju, u tom slučaju mogle imati i banke i lizing kuće, koje se bave finansiranjem kupovine vozila na rate, gde bi korisnici bili dodatno opterećeni bankarskim kamatama.

Diskriminacija vlasnika vozila starijih od 15 godina

Vlasnici vozila starjih od 15 god su diskriminisani na osnovu jednog kriterijuma koji ne mora nužno da znači da je vozilo u lošem stanju.

Pretpostavka je da vlasnik ovakvog vozila isto poseduje zbog lošijeg materijalnog stanja, te da je tada eksploatacija vozila manja.

S druge strane, kažu, imamo vozila koja godišnje pređu po 100.000 km, a stara su po nekoliko godina (taxi vozači).

Sa cenom i kvalitet

Treba podsetiti i na to, kažu, da tehnički pregledi dobar deo svojih prihoda ostvaruju od prodaje obaveznog osiguranja za motorna vozila, kroz procenat od svake prodate polise koji ima daje osiguravajuća kuća, a za šta većina njih (možda i nijedan), nemaju dozvolu NBS. 

U skladu sa tim, većini tehničkih pregleda samo naplaćivanje pregleda vozila je zapravo bio sporedni prihod, ali srazmeran poslu koji se obavi.

- Ako se već uvodi ovaj namet, onda srazmerno povećanju cene pregleda treba regulisati i kvalitet istog, a u skladu sa tim, i tehnički pregledi bi morali da nose deo odgovornosti za kvalitet posla koji obave. Ta odgovornost bi trenutno, po tumačenju Zakona o zaštiti potrošača, morala da traje 2 godine, koliki je zakonski rok za saobraznost pružene usluge, ovde obavljenog pregleda vozila - kažu u "Efektivi".

Građani Srbije, smatraju u "Efektivi", zaslužuju da se pitanje podmlađivanja voznog parka reši povećanjem ukupnog standarda, gde bi vlasnici starijih vozila sami osetili ekonomsku potrebu za zamenu vozila, bez da se to radi prisilno i uz nametanje nepravičnih dažbina, za koje uzgred, vozači i ne dobijaju adekvatnu uslugu.

- Postavlja se pitanje, šta će to kvalitetnije dobiti vozači u Srbiji povećanjem cene tehničkog pregleda, kada će se isti obavljati u potpuno istim uslovima kao i do sada, uz iste kadrovske i tehničke kapacitete, a koji podrazumevaju proveru broja šasije, jačinu kočione sile i pravac svetlosnog snopa farova? Takva vrsta pregleda, uz uvođenje dodatnih kriterijuma koji su više estetske prirode (rđa na limariji), ne garantuje bezbednost ni u periodu kraćem od godinu ili predviđenih pola godine - ukazuju u "Efektivi".

A šta je sa putevima?

Kada brine za bezbednost građana, navode, država bi morala veću pažnju da obrati na kvalitet puteva i prateće signalizacije, koji su česti uzrok saobraćajnih nezgoda. Potpuno je nelogično da sa sadašnjim kvalitetom infrastrukture, vozila starija od 15 godina prave veliki broj nesreća, jer su vozači tih svesni kvaliteta svojih automobila.

S druge strane, vozači skupljih vozila ("besnih limuzina") su takođe veliki uzročnici saobraćajnih nezgoda, upravo zato što kvalitet puteva ne odgovara mogućnostima i snazi novijih vozila. Ljudski faktor je takođe čest uzrok nezgoda, a to opet nema veze sa starošću vozila.

- Na kraju, potpuno je nelogično da vlasnik vozila starijeg od 15 godina, a koje je kubikaže veće od 2.000 ccm, radi dva tehnička pregleda godišnje zbog starosti automobila i u isto vreme plaća porez na luksuz, jer sigurno je da vozilo starije od 15 god ne može spadati u kategoriju luksuza - kaže on. 

Stiče se utisak da se kozmetičkim izmenama propisana na teret vozača u Srbiji prevaljuju želje raznih lobija pa i same Agencije za bezbednost saobraćaja, a čija uloga u bezbednosti je zanemarljiva, što dobro znaju vlasnici vozila koji rade razne ateste i reateste (recimo za plinsku instalaciju), a koji kroz taj postupak plaćaju nekoliko nepotrebnih taksi, za koje ne dobijaju gotovo nikakvu adekvatnu uslugu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online