Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.05.2018.
18:33
Vestionline A

I Cecina "Kukavica" u udžbenicima, "nema povlačenja"

Još jedna pesma koju peva Svetlana Ceca Ražnatović "Kukavica" našla se u zbirci zadataka iz književnosti za prvi razred gimnazije izdavačke kuće Klet.

N. Đurović

 

Prošle nedelje u javnosti se polemisalo o drugoj Cecinoj pesmi "Lepi grome moj" koja se našla u radnoj svesci iz srpskoj jezika izdavačke kuće BIGZ, a zadatak je bio da petaci prepoznaju peti padez - vokativ.

Kako je najavljeno iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji ocenjuju udžbenike, "Lepi grome moj" će biti povučena iz radne sveske, dok za "Kukavicu" kažu nema razloga da se povlači jer se u nalogu zadatka od učenika traži da od dva navedena primera prepoznaju "delo sa umetničkim elementima".

Na društvenim mrežama našla se samo skenirana Cecina pesma iz zbirke, ali se nije video nalog zadatke, te je to izazvalo lavinu negativnih komentara.

U zbirci se osim Cecine pesme Kukavica nalazi i pesma Partibrejkersa "Hoću da znam kuda vodi ovaj put, mene i život moj", a od učenika se traži da pročitaju dve vrlo popularne pesme razlicitih žanrova i da se opredele koja zadovoljava kriterijume umetničkog dela.

Autorke zbirke Aleksandra Kuzmić i Mirjana Stakić Savković naglašavaju da je u pomenutom zadatku treba pažljivo pročitati instrukciju i razumeti da ovakav zadatak nije slučajno nastao, već pažljivo osmišljen, argumentovan i funkcionalan i da izražava profesionalni stav iza kojeg stoje i za koji se zalažu.

- U zadatku se sugeriše da sve što je popularno ne mora imati umetničku vrednost. Instrukcija naglašava činjenicu da popularnost teksta ne podrazumeva i ostvarene etičke i estetičke kriterijume... Argumentacija koja pokazuje zbog čega tekst pesme Kukavica ne predstavlja umetničko delo precizirana je i razložena u postavci zadatka - navode autorke.



Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapredivanje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić kaže da nema razloga da se povlači zbirka zadataka jer je nalog jasan da se kritički vrednuju dve pesme, odnosno da se prepozna ona koja zadovoljava kriterijume umetničkog dela.

- Neće biti povučena zbirka, nema razloga za to. kako drugačije da uvedemo kritičko mišljenje kod dece - kaže Milijić Subić.

Ona je naglasila da od naredne školske godine startuje reforma gimnazija, te da se očekuju novi udžbenici po novom nastavnom programu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online