Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.04.2018.
01:00
Đ. Barović - Vesti A

Spasavanje "redova" Toze

Amerikanci imaju svoj megabaster "Spasavanje redova Rajana", a srpska verzija tog filma je "Spasavanje 'redova' Toze".

Privatna arhiva
Inicijator akcije: Nadica Stanojević sa svojim ljubimcima

Kratkom rečenicom "Toza se vraća kući", ispisanom na Fejsbuk stranici Udruženja za zaštitu životinja Mrvica u automobilu, na putu od Vrnjačke Banje do Velike Plane, u ponedeljak je završen prvi deo, gotovo epske priče u kojoj je više desetina aktivista za zaštitu životinja iz Velike Plane, ali i običnog sveta iz ovog grada, posle filmskog zapleta, na kraju ipak uspelo da spase život Toze, gradske maskote, mešanca vučjaka.

- Toza je kuče koje je odraslo uz pomoć svih meštana Velike Plane. Niko ne zna kako se tu našao i koliko tačno ima godina, ali nije mator jer se mi o njemu brinemo poslednjih pet godina. U Plani ga bukvalno doživljavaju kao maskotu, jer tako pametnu i odanu životinju zasigurno niste upoznali. Da li možete da verujete da kada smo mu u ponedeljak, kada smo ga na jedvite jade vratili iz Vrnjačke Banje i tamošnje Zoohigijene gde je trebalo da ga uspavaju, dali da jede, ali on je počeo da cvili i da svija šape između naših nogu, kao da nas moli da ga više nikada ne napuštamo - jedva uzdržavajući suze priča za "Vesti" Nadica Stanojević, članica udruženja Mrvica, jedna od najzaslužnijih za izbavljenje ovog psa.

Bez odgovora u opštini

"Vesti" su pokušale da saznaju i drugu stranu ove priče i omoguće načelniku opštine, Goranu Tasiću da iznese svoju verziju događaja. Objašnjeno nam je da je zbog Dana opštine, načelnik veoma zauzet, te da pokušamo od ponedeljka.

Tasić je prethodno, zbog pretnji njemu i njegovoj porodici na društvenim mrežama, najavio tužbe protiv odgovornih. Kako nezvanično saznajemo, zbog toga je na kraju završio i u bolnici.

I ona i drugi aktivisti ovog udruženja sada na svaki način pokušavaju i da drugi deo priče dobije srećan kraj, tako što uveliko traže nekoga ko će ga udomiti. Do tada, ističe, Tozu drže na "nepoznatoj i dobro čuvanoj lokaciji":

- Da se ne bi ponovilo njegovo mučko hapšenje i da opet ne bi završio u Vrnjačkoj Banji, Tozu sada bolje čuvamo nego Legiju. Tražimo nekoga ko bi ga preuzeo brigu o njemu.

"Spasavanje 'redova' Toze" započelo je u prošli četvrtak kada je ovo kuče, navodno, ogrebalo automobil načelnika opštinske uprave Gorana Tasića. On se zbog toga toliko iznervirao da je Toza označen kao "državni neprijatelj broj jedan". Istog trenutka je pokrenut ceo opštinski aparat s naređenjem da se ovaj pas pronađe i uhapsi "živ ili mrtav".

Privatna arhiva
Toza je na bezbednom

- Zakon jasno propisuje da o svakom izlasku šintera na ulice blagovremeno moraju da budu obaveštene i opštinske nadležne inspekcijske službe, ali načelnik opštine je celu operaciju uradio u tajnosti, čak i bez znanja načelnice Inspekcije koja to sigurno ne bi dozvolila. Tasić je zbog toga angažovao firmu Avenija MB.

Brzo se pročulo po Plani da se krenulo na lutalice, pa su se i članovi Mrvice i ljubitelji životinja veoma brzo organizovali. Neki su čak bacali petarde kako bi se nesrećne lutalice razbežale na vreme. Za svaki slučaj, članovi udruženja odmah su pozvali policiju jer se hvatanje pasa odvijalo mimo zakona. Šinteri su na kraju ipak uspeli da ulove četiri-pet kučića, ali sve do sutra ujutro niko od aktivista nije znao da li je i Toza među njima.

- Taj podatak je držan kao tajna mada je Toza čipovan i njegov pasoš se vodi na opštinu Velika Plana. Dakle, on je i zvanično gradski pas. Tek u petak smo saznali da je već prebačen u Vrnjačku Banju, u tamošnju Zoohigijenu pod optužbom da je "izujedao pola grada" - pričaju neki od spasilaca.

Masovno trovanje

U noći između utorka i srede u Velikoj Plani je došlo do masovnog trovanja kučića. Prema prvim informacijama, samo u toku te noću otrovano je oko 15 pasa, uključujući i one koji imaju vlasnike.

O svemu je obaveštena policija, a javni tužilac je pokrenuo istražni postupak protiv NN lica i naložio da se izvrši autopsija četiri uginula kučeta. Nikome nije jasno šta se zapravo dogodilo, posebno što je ovo trovanje usledilo neposredno pošto je Toza oslobođen.

Prošlog petka, već od ranih jutarnjih časova počela je prava jurnjava na relaciji Velika Plana - Vrnjačka Banja. Kada je Toza lociran, svi su odahnuli, verujući da je potrebno samo otići po njega i preuzeti ga.

- U Zoohigijeni saznajemo da je nemoguće da bilo ko od nas dođe i preuzme Tozu bez prethodnog potpisa načelnika opštinske uprave. Tek kasnije smo saznali da je plan bio da on tamo formalno provede dve nedelje na "ispitivanju", a onda bude uspavan堓vako je potegao svoje veze i vezice kako bi se ta odluka stopirala. Nisu pomagale ni molbe, ni suze da se to spreči tako što će ga neko od meštana Velike Plane usvojiti. Tek na intervencije nekih advokata, koji su stali na našu stranu, načelnik opštine je za vikend ipak pristao da ga neko preuzme, ali uz uslov da ta osoba nema prebivalište na teritoriji naše opštine. Zahvaljujući drugarici Nadice Stanojević koja je hitno došla iz Beograda, uspeli smo da ga spasimo - pričaju sagovornici "Vesti".

Jednoglasni su da je sve maslo načelnika opštine kome je Toza od prošle godine najozbiljniji "politički protivnik" u gradu.

- Sredinom prošle godine je na osnovu njegove naredbe Toza bio dve nedelje na ispitivanju, kako bi se utvrdilo da li je sklon agresiji. Međutim, trojica veterinara koja su ga ispitivala, jednoglasno su stavila svoje potpise da nije reć o ratobornom, besnom kučetu opasnom po druge životinje i ljude. Tačno je da Toza voli da juri za automobilima, ali verovatno je osnovni problem u tome što, čim ugleda načelnika, počne da laje na njega. Da li je to greh zbog koga treba ubiti živo biće - pitaju se naši sagovornici.

Nadica Stanojević dodaje da će Toza bez ikakve sumnje usrećiti porodicu koja izrazi želju da ga udomi:

- Kastriran je, vakcinisan i svakog meseca dobija zaštitu od buva i krpelja. Uverena sam da će obradovati ljude koji vole životinje jer će dobiti preslatku i preinteligentnu mazu...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online