Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.04.2018.
00:11
A. Vučićević - Vesti A

Štite decu, ruše porodicu?

Zabrana svakog vida fizičkog kažnjavanja deteta koja se može uskoro naći u Porodičnom zakonu, podelila je javnost u Srbiji. Dok jedni smatraju da će ovaj zakon zaštititi decu od nepotrebnog nasilja, drugi tvrde da bi ovakva odredba ugrozila pravo roditelja i njihov autoritet.

pixabay.com
Nasilje u porodici je sve češći problem

Statistika pokazuje da čak 80,4 odsto dece u Srbiji nekad bilo predmet nasilne vaspitne metode. Kako ističu u Ministarstvu za rad, usvajanje novih zakona i uspostavljanje institucije ombudsmana za prava deteta, ali i sistemski nadzor najbolji su način za sprovođenje preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za prava deteta upućenih Srbiji.

Među njima je i zabrana telesnog kažnjavanja deteta. Time će čuvena ćuška, udaranje po guzi kada dete ugrožava sebe ili ljude oko sebe, otići u zaborav.

Odredbe na snazi u 43 zemlje

U 43 zemlje sveta je zabranjen bilo kakav vid telesnog kažnjavanja deteta. Među tim zemljama su Norveška, Švedska, Švajcarska, Ukrajina, Španija, Rumunija, Bugarska, ali i susedna Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, dok se u Bosni i Hercegovini, kao i u Srbiji, čeka na usvajanje Zakona.

Dragan Vulević iz Ministarstva za rad objašnjava da će ova norma imati za cilj da u prvi plan dolazi obaveza države da pomogne roditeljima u primeni određenih nevaspitnih metoda.

- Polazimo od toga da treba eksplicitno zabraniti fizičko kažnjavanje dece. Međutim, ne uvodim tu pravnu normu kao represivnu pravnu normu prema roditeljima koji će se zbog nečega kažnjavati i ukoliko upotrebe fizičku silu - objasnio je Vulević.

U Centru za prava deteta smatraju da će zabrana fizičkog kažnjavanja deteta smanjiti stepen nasilja, najpre u porodici, a kasnije u društvu.

- Telesnim kažnjavanjem se krše prava deteta na potpuni i pravilni razvoj, na poštovanje fizičkog integriteta i ljudskog dostojanstva i jednakost pred zakonom. Ako nije dozvoljeno da telesno kažnjavamo odraslu osobu, ne bi trebalo da kažnjavamo ni dete na taj način - objašnjava Sanja Zrnić iz Centra za prava deteta.

Sa druge strane, psihoterapeut Zoran Milivojević kategorički se protivi ovakvoj odredbi.

- To je napad na porodice u Srbiji, uništavanje autoriteta roditelja koji vole svoju decu i misle dobro svojoj deci. Predlog ovog zakona je isključiv. A veoma je važno da se razgraniči šta je razumno telesno kažnjavanje, a šta je nasilje. Prema predlogu ovog člana Zakona, roditelj će moći da odgovara i ako lupne dete po guzi - kaže za "Vesti" Milivojević.

On ističe da ovakvi zakoni nameću roditeljima ideologiju koja briše autoritet i izjednačava položaj deteta i roditelja.

- To će dovesti do potpune nemoći roditelja da vaspitaju sopstvenu decu. Komisija koja radi na ovoj odredbi, želi da kroz Zakon menja svest roditelja o tome kako se vaspitavaju deca. Porodica mora da se odupre onome što nameće, kako ja to zovem, industrija dečjih prava - objasnio je Milivojević.

I nastavnici nemoćni

Psiholog Ivana Orolicki za medije je objasnila da se kriza vaspitanja u porodici prenosi i u školu.
- Iskustvo pokazuje da kaznene mere koje nastavnici i profesori smeju da primenjuju, i sami učenici smatraju, blagim i nedelotvornim. Misle da te mere nisu efikasne, jer su blage, a blage su jer su to uglavnom neki ukori, simbolične kazne. A jedina prava i konkretna kazna od koje deca, nekako i strahuju, jeste smanjena ocena iz vladanja. Nastavnicima su vezane ruke, roditeljima su vezane ruke - objasnila je Orolicki.








 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online