Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.04.2018.
20:11
Ž. Marković - Vesti A

Dijaspora na prazniku Vlaha

Negotin je i ove godine bio u centru pažnje kulturne javnosti, a pre svih ljubitelja dobre vlaške muzike, kao i bogatog kulturnog nasleđa Vlaha.

Upravo takve objedinjene sadržaje ponudilo je Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha Gergina, organizator istoimenog festivala vlaške muzike, koji je ove godine, sa brojnim učesnicima, gostima i publikom iz Srbije i susednih zemalja, obeležio desetogodišnji jubilej.

Duetski hit

Ljiljana Nestorović-Đokić, jedan od najlepših krajinskih vokala i pevač Boban Janošević iz okoline Bora, nastupili su u duetu i otpevali čuveni hit "U crkvenom dvorištu pod orahom", koji je 1979. godine sa Slobodankom Blagojević snimio Slobodan Domaćinović.

Omaž virtuozu

U desetoj sezoni, Festival vlaške muzike Gergina bio je posvećen legendi vlaške pesme Slobodanu Domaćinoviću (1951-2015), a njegovi prijatelji muzičari su tokom revijalne večeri izvodili neke od čuvenih njegovih pesama.

U prepunoj sali negotinskog Doma kulture, publiku su na noge su podigli naši afirmisani izvođači vlaške muzike, saksofonista Živa Dinulović, trubač Dragan - Gune Njegušić, Ljubiša Božinović, harmonikaš, Staniša Radosavljević, ali i drugi pevači među kojima su bili Dragan Domaćinović, Danijela Pražić, Žika Cvetković.

Žiri

Nastupe mladih takmičara, šest vokalnih interpretatora i 13 instrumentalnih izvođača iz Srbije, Rumunije i Bugarske sa profesorom Golemovićem, ocenjivao žiri u kome su bili Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi "Stevan Mokranjac" u Negotinu, Marija Vitas, etnomuzikolog, urednik u muzičkoj redakciji i muzički kritičar Drugog programa Radio Beograda i dvojica doajena vlaške muzike, saksofonista Živa Dinulović i trubač Dragan - Gune Njegušić.

Nakon izvođenja spleta pesama Slobodana Domaćinovića, publici su se predstavili Velja Kokorić, jedan od najboljih frulaša u vlaškoj muzici, koji redovno nastupa u pratnji poznatog harmonikaša Branislava Ikonića-Brke, etno grupa Gergina, Duvački orkestar Darmar iz Knjaževca i još desetak poznatih izvođača vlaške muzike.

Među učesnicima druge festivalske večeri su bili: KUD "Voja Čurić" iz Kobišnice, osnovan daleke 1951. godine, koji danas broji oko 50 članova, sa igračima omladinske i starije izvorne folklorne grupe i solistima, Milan Nikolić, na duduku i sjajna vokalna solistkinja Slobodanka Petrović.

Zahvalnica i Bugarki

Prve takmičarske večeri festivala pobedu je slavio mladi Dalibor Pandurević, solista na saksofonu iz Velike Jasikove kod Zaječara, kome je odlukom žirija pripala povelja "Božidar Janucić", prestižno priznanja festivala vlaške izvorne muzike Gergina i 15 000 dinara. Za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Danijel Baronović, iz Dušanovca u opštini Negotin, a najbolji instrumentalni izvođač je Irena Marić, solistkinja na fruli iz Osanice, u opštini Žagubica. Njih je sponzor darivao sa po 10 hiljada dinara. Prvi put je dodeljena i zahvalnica stranom državljaninu za izuzetno zalaganje i doprinos razvoju vlaške muzike talentovanoj vokalnoj solistkinji Lori Asenovoj iz Bregova u susednoj Bugarskoj.

Predsednik zadovoljan

- Poseban ton jubilarnom festivalu Gergina dali su i Vlasi iz Makedonije, grupa Gramosteanji iz Skoplja. Zadovoljan sam prikazanim, a orkestar maestra Slobodana Pecića je i ove godine blistao punim sjajem.
-Pripreme za naredni festival počećemo odmah - rekao je prim dr Siniša Čelojević, predsednik Organizacionog odbora festivala i Udruženja Gergina, njegovog organizatora.

- Smatram da muzika nema granice i da spaja ljude i kulture - kazao je poznati srpski kompozitor, profesor dr Dimitrije Golemović, šef Odseka za etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, koji je predsedavao petočlanim žirijem, a prethodno svojom besedom označio početak 10. Gergine.

Tokom prve večeri festivala Gergina posebno zapažen, skoro polusatni nastup, imali su članovi Omladinskog narodnog orkestra Beograd, osnovanog pre nekoliko godina pri muzičkoj produkciji RTS, koji danas radi pod pokroviteljstvom Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica.
Takođe, nastupio je i KUD "Đido" iz Brestovca u opštini Bor, a na samom otvaranju festivala i najmlađi negotinski hor Vivak - 2015, pod upravom Dragane Simonović-Marinović.

Sve takmičare, prve festivalske večeri, pratio je orkestar perspektivnog harmonikaša Bobana Pecića.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online