Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.04.2018.
00:42
M. Đorđević - Vesti A

Besmrtna kraljica estrade (4): Toma vraća dug

Udajom je Silvana Armenulić ponovo stekla dom, i, što joj je bilo podjednako važno, Radmilo nije tražio da napusti pevanje. Dobila je stalni posao u sali hotela Bristol. Tu je svirao orkestar Jovice Marinovića, a sa njim su bila još dva talentovana mladića, violinista Vlasta Jelić i golobradi Predrag Gojković, budući slavni Cune, koji je tada pevao i udarao u bubnjeve. Silvana ga je od te 1959. ponosno isticala kao iskrenog prijatelja.

youtube.com/TV DUGA PLUS
Silvana Armenulić

Poziv iz Skadarlije

Ubrzo je dobila poziv iz Skadarlije, gde su pevale najveće zvezde narodne muzike: Mila Matić, Divna Kostić, Vule Jevtić, a svirao je Ilija Spasojević. To je bio i najlepši deo njene kafanske karijere jer mu je beogradska boemija davala poseban čar. Producenti diskografskih kuća otimali su se oko imena koja će moći da naprave srebrne i zlatne tiraže ploča, od 50.000 i 100.000 prodatih primeraka. Silvana je bila najuspešnija.

Ubrzo je potpisala ugovor sa Produkcijom gramofonskih ploča Radio-televizije Beograd. Sa kompozitorom Petrom Tanasijevićem je objavila četiri uspešne ploče. Potom je za drugu kuću snimila čitav niz pesama, gde su "Kad jednom odem" i "Najlepša sam devojčica bila" postale omiljene kod publike.

Snimila je i izabrane narodne izvorne, starogradske pesme i romanse. Kao deo Beogradske estrade, sa Tomom Zdravkovićem, Muharemom Serbezovskim i Ismetom Krcićem, gostovala je u skoro svakom kutku Jugoslavije. Učestvovala je na mnogim festivalima, a na Beogradskom saboru 69 dobila nagradu za najbolju interpretaciju. Njene pesme su se slušale, ali joj je još nedostajao hit koji bi je vinuo u sam vrh. Sudbina je ponovo umešala prste. Onaj promrzli mladić kome je nekada pomogla u Leskovcu, pojavio se u Beogradu kao prvi "narodnjački" kantautor.

U jednom od poslednjih intervjua, Toma Zdravković je govorio upravo o Silvani:

- Sretali smo se po raznim gradovima i 1969. godine smo se našli u istoj grupi. Tad sam već bio popularan i tražen kompozitor. Silvana je bila na prekretnici. Imala je samo jednu bolje slušanu pesmu, ali ne i hit. Čini mi se da je to bila "Nad izvorom vrba se nadnela"...

Tomu su i drugi tražili, verovali da ako im on napiše pesmu, imaju prolaz. Meho Puzić je tad počeo da pravi ršum sa Tominom pesmom "Majko, majko". I Silvana je tražila pomoć svog velikog prijatelja.

Promašila putić

Uzalud je Petar Tanasijević ubeđivao Silvanu šta da snimi. Naročito je mnogo polagao na jednu svoju pesmu.

- Poslušaj me, Silvana - govorio je.

- Nećeš se pokajati, ovo će biti veliki hit. Silvana nije poslušala. Pesma joj se nije sviđala, bila je isuviše "narodna". Zvala se "Od izvora dva putića", a ona je želela nešto savremenije, gradskije. "Dva putića" su vinula u orbitu drugu mladu pevačicu u usponu, Lepu Lukić.

"Insistirala je da joj napišem pesmu. Ali šta? Ja sam uvek bio u nekim romantičnim vezama koje su me inspirisale. Ljubav me je pokretala, pogotovo neuspešna. Sa Silvanom je bilo teško. Šta da me tu povuče kad smo stari prijatelji? Pričali smo danima. Bila je nesrećna. Sećam se da mi je pričala o svom braku koji je bio labilan. Često mi je govorila: Jao, ovaj život moj! Neka ide sve u đavola, kad mi ništa ne ide od ruke! I jednom, dok smo se vozili busom na koncert, kažem joj:

- Znaš šta, da ti ja napravim pesmu baš kao što ti pričaš? Da napravim onako kako se osećaš? Onda ćeš bolje i pevati." Silvana se mučila sa stilom, onim što bi se danas nazvalo imidžom. Znala je da joj baš to nedostaje, a ko će joj bolje izaći u susret nego prijatelj koji ju je poznavao u dušu?

- Međutim, baš tad su mi tražili pesmu za Beogradski sabor - sećao se Toma Zdravković.

- A ja sam razmišljao o Silvani i o onom njenom "šta će mi život". Imali smo nekoliko slobodnih dana, bez putovanja, bez koncerata. Bio sam sa nekim društvom, mislim da smo pili jedno dva-tri dana. Totalno sam bio bolestan, umoran, čini mi se da sam se probudio u hotelu Slavija. Oko devet sati je trebalo da krenemo na turneju. Onako sav izbezumljen, mamuran, glava mi otpada, siđem, poručim kafu i iz čiste muke uzmem od konobara blokčić za račune i olovku. Ajd', sad ću bar da napišem pesmu za Beogradski sabor! Bilo mi je vrlo lako - jer bio sam mamuran i nije mi bilo ni do čega - pa napišem "Šta će mi život". Sve je to bilo na osnovu Silvaninog pravca. Uporedo sam pravio neke pesmice za nju: "Kiša, kiša, neka pada", "Ja nemam prava nikoga da volim", "Srećo, srećo moja".

Zbogom, kafano

Pionirka novokomponovane pesme je 60-ih godina bila Kruna Janković, koje se danas malo ko seća. Upravo sa njom je Silvana maja 1966. snimila ploču sa četiri pesme: "Da li čuješ, dragi", "Povetarac jutros se prikrao", "Noći tamna", "Da li pamtiš, zlato moje".

Prva ploča, koju je snimila za Diskos iz Aleksandrovca, sa orkestrom Ilije Spasojevića, donela joj je nezapamćen uspeh: kao potpuno nepoznata pevačica uspela je da proda čak 50.000 singlica, što joj je omogućilo da na velika vrata uđe na radio stanice. Radio je u to doba bio ono što će kasnije biti televizija.

Sa prvom pločom Silvana Armenulić je raskrstila sa kafanom. Tiraži su joj donosili visoke prihode, a ovi se, opet, nisu mogli meriti sa novcem koji se dobijao na koncertima i turnejama u organizaciji Beogradske estrade. Bilo je to zlatno doba novokomponovane narodne muzike.

Ostvareni san

No, to sam radio usput, dok smo putovali. A sad odjednom shvatim da će ova, "Šta će mi život", biti odlična. I u potaji je ostavim za sebe, da je pevam na Saboru. Na turneji mi je Silvana govorila da treba da snimi ploču, a da u isto vreme postoji šansa da igra u nekoj televizijskoj seriji. A nema pravu stvar ni za ploču, ni za seriju. Kad smo se vratili sa turneje, ja sam, krijući se malo od Silvane, otišao u studio da snimim "Šta će mi život". Radio Beograd i Estrada spremali su zajedničku ploču sa stvarima koje će biti na Saboru. Ali, Silvana je čuje, baš u tom Studiju pet, preko puta Ekscelziora. I počne: Dado, molim te, ovo je pesma za mene, ti to moraš da mi daš. Pokušao sam da se odbranim: Pa šta ću ja pevati na Saboru? I molim te, i drž' i ne daj. I šta ću? Ja joj dam tu pesmu. Uostalom, to je bila njena priča, pesma je nastala od onog što je ona meni pričala. Uzmi, ionako sam je pravio za tebe! Poklopilo se, ili je tako bilo tempirano, da u vreme izlaska ploče bude i televizijska serija "Ljubav na seoski način". Za vrlo kratko vreme Silvana je postala strahovito popularna. Bila je top pevač! Ono što je sanjala! - pričao je Toma Zdravković.

Sutra - Besmrtna kraljica estrade (5): Holivud na moravski način

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online