Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.04.2018.
00:22
Vesti A

Srbi u svetu o dešavanjima na Kosovu: Pakleni plan svetskih agresora

Hapšenje i maltretiranje Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, izazvali su nove tenzije na relaciji između Beograda i Prištine. Sve je počelo najavom Đurićeve posete Kosovskoj Mitrovici, nastavljeno reakcijom iz Prištine da ulazak neće biti dozvoljen i izjavom Aleksandra Vučića u stilu - "čik da ga zaustavite!"

EPA//Valdrin Xhemaj
Hapšenje Marka Đurića

Epilog je poznat: Đuriću su stavljene lisice, potom je proveden kroz Prištinu dok ga je rulja vređala, saslušan je i proteran.

Opozicija i deo javnosti su odmah predsednika Srbije i Hašima Tačija prozvali da su režirali čitav incident kako bi se zaustavio dijalog dve strane, s obrazloženjem da Priština nije spremna za formiranje Zajednice srpskih opština, niti Beograd za neformalno priznanje Kosova. S druge strane, srpski zvaničnici su ove spekulacije oštro osudili izjavama da je opozicija stala na stranu Albanaca.

Naši zemljaci u Evropi, Kanadi i Australiji većinom smatraju da su Albanci i Zapad za sve krivi.

Vladimir Pavlović, Hanover, Nemačka

- Albanci na Kosovu vršljaju i rade šta hoće, a srpskom narodu koji tamo stotinama godina živi oduzimaju slobodu i ugrožavaju opstanak. I ne samo Srbima, već i Romima. To što su napali srpski skup u Mitrovici i način na koji su se odnosili prema nelegalno uhapšenom Marku Đuriću, van je svih ljudskih normi. Situacija na Kosovu je eskalirala i mislim da bi srpska strana u Briselu još jednom trebalo da insistira da se Albanci drže onoga što su potpisali. Ako se ni s Briselom ne može ništa postići, problem treba izneti pred Savet bezbednosti UN. Mislim da je sasvim u redu što je predsednik Vučić razgovarao s Putinom i Erdoganom. Vučić je pametno uradio što je održao vojnu vežbu. Ako Zapadu pokažeš spremnost i za vojnu opciju, onda će i oni da razmisle koliko daleko mogu da idu. Nikome ne treba pretiti, miroljubiva rešenja su najbolja, ali ako to druga strana neće, napadnuti narod ima pravo da se brani. U ovoj situaciji je važno, a možda i presudno što je moj imenjak Putin Vučiću obećao podršku i što je turski predsednik Erdogan pozitivno ocenio razumno držanje Srbije. Ako formiranje Zajednice srpskih opština ne bude išlo, bilo bi dobro ići na podelu Kosova. Treba sve učiniti da se problem reši mirnim putem, ali mir na Balkanu ne zavisi pre svega od EU i Amerike.

Slogom protiv Amerike

Miladin Pešić, Livri Gargan, Francuska


- To je strašno! Posebno me pogodilo ubistvo Olivera Ivanovića, ubiše nevinog čoveka. Ljudi su tamo uznemireni, uplašeni, na kraju su živaca, pa se pitam da li iko, stvarno, iskreno misli na njih i, uopšte, da li nam treba ili ne treba Kosovo? Svojevremeno, dok sam bio na Bogosloviji u Prizrenu, drugačije se tamo živelo. Onda je Fadil Hodža na Kosovo doveo 300.000 Albanaca i sve se okrenulo. Sada više nemam poverenja ni u koga, a kako li je tek tamošnjem narodu, odbačeni od Zapada i vide da su izgubili to svoje Kosovo, našu kolevku. Krivi smo i mi, trebalo je da se odlučnije suprotstavimo. Meni je teško što osećam da su neki bitni digli ruke. Ne razumem, možda hoće da se odreknu Kosova, a dobiju Republiku Srpsku? Nedavno se desilo hapšenje Marka Đurića, vode ga kao najgoreg bandita, nije on to zaslužio, a niko da preduzme da se to ispravi. Gubili smo Kosovo i ranije, izgubili ga 1389. godine, pa smo čekali, čekali i vratili ga. Uveren sam da će doći vreme da Kosovo ponovo bude naše. Lako je nama odavde pametovati, neko će reći i da se mogu dići ruke od Kosova, ali šta sa našim ljudima tamo? Mi se od američke imperijalističke politike možemo odbraniti jedino ako se svi slože, ne samo Vlada, nego i opozicija i da se slogom dođe do snage.

Zorica Mišić, Toronto, Kanada

- Napadnuti smo sa svih strana i iz svih oružja, a trenutna dešavanja su deo u paklenom planu globalne politike s ciljem odmazde i totalnog uništenja. Koristi se isti scenario - zameniti teze i satanizovati onoga ko se brani i ko želi da čuva rodnu grudu, svoje svetinje, budućnost mladih naraštaja i goli život. Krvavi pir svetskih agresora traje nad nama već 30 godina, a ako te neko napadne i upotrebi silu, tu očigledno nema ni mesta, ni želje za bilo kakve pregovore. Ubistva i progoni civilnog stanovništva, deca ostala bez bezbrižnog detinjstva... "Decu ti neću oprostiti", kaže Bora Đorđević. Kosovom cvetaju krvavi božuri, ono je srpska slava i nevolja. Kosovo i Metohija su srce i duša, bez njih se ne može. Kako da Srbija živi bez srca i duše....

Dragan Škrbić, Beč, Austrija

- Mislim da je sve bilo inscenirano. Beograd i Priština su se dogovorili da insceniraju neki okršaj kako bi prodali građanima priču kojom bi pokušali da skrenu pažnju sa glavne stvari, a to je rešavanje pitanja Kosova i Metohije i to nekom vrstom priznanja od strane Srbije. Uveren sam da će sličnih stvari biti još što budemo bliži soluciji koju Zapad želi, jer Beograd mora na neki način da opravda gubitak Kosova, uz očuvanje obraza vlastodržaca.

Slavko Knežević

Slavko Knežić, Ofenbah, Nemačka

- To što nam se dešava su jad i beda. Teroristi su sve organizovali i želeli da nas istrebe. Mislim da smo dovoljno jaki i da ćemo opstati i da će naše Kosovo opstati i ostati celo kako jeste. Teška je situacija i teško je vreme, ali mislim da ćemo se izboriti. Hvala Bogu, Rusija je uz nas i mislim da Putin neće da dozvoli da nas ugase kao narod. Rusija je mnogo jača nego 1999. i da nije tako verovatno bi bilo mnogo teže. S obzirom na to da Putin čuva pravoslavlje, sačuvaće i nas Srbe.

Jovan Pavasović, Sidnej, Australija

- Ništa me više tu ne iznenađuje. Unapred može da se pretpostavi šta će se dalje događati, a to je izazivanje još potresa i nemira. Balkan je uvek bio na udaru, a sada ga već više od dve decenije, snažnije nego ikada, rekao bih, tresu sile koje žele tamo da imaju svoj interes. I zato mi možemo da pratimo vesti i događaje, a da opet ništa ne shvatamo. Sve dok se ne otkrije ko stoji iza svega i ko ima koristi od takvog stanja. Dakle, možeš ti iz novina da čitaš ono što čitaš, ali je glavno pitanje ko se koristi takvim stanjem. Ono što jeste jedna od namera, a slično se već dešavalo i dešava na zapadu bivše zemlje: i dalje rastu strah i nesigurnost Srba koji tamo žive. I to je meni najtužnije: jadan je narod koji je osuđen da kroz sve to prolazi, muči se i umire dok se drugi igraju njihovim životima.

Ljubiša Vasiljkić, Herisau, Švajcarska

- Ova dešavanja na Kosovu deo su bolesne šizofrene antisrpske politike od strane EU i SAD u sprezi sa njihovim slugama na Kosovu! Evidentno i više nego očigledno je da EU i SAD koristeći široki spektar raznih vidova nasilja i političkih pritisaka na Srbiju, želi da nateraju Beograd da bezuslovno prihvati sve ultimatume.

Alarmantno i tragično je da u Srbiji postoje oni koji snažno podržavaju takav vid zapadne antisrpske politike.

Na kraju krajeva, kakvim će putem Srbija krenuti, trebalo bi da odluči narod u otadžbini.

Na narodu je da ceo politički teret iznese do kraja, jer političari dolaze i odlaze, a narod ostaje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online