Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.04.2018.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

Ne sme vlast da bira patrijarha

Majski sabor Srpske pravoslavne crkve trebalo bi da razreši dilemu budućeg načina izbora i naziva titule srpskog patrijarha. To je samo deo izmena koje predviđa nacrt novog Ustava SPC za koji verski analitičar Draško Đenović veruje da će biti usvojen.

V. Sekulić
Draško Đenović

 

-  Tu nema nekih velikih promena. Čak i sama promena imena nije toliko velika - dodaje se samo Pećka patrijaršija. Naravno, pitanje je da li je ta izmena neophodna jer je patrijarh i do sada bio arhiepiskop pećki. Posebno ako znamo da cilj te promene nije da patrijarh stoluje u Peći već će i dalje ostati u svojoj vili na Dedinju i u zgradi Patrijaršije, u centru Beograda - kaže u razgovoru za "Vesti" verski analitičar Draško Đenović.

Njegova svetost je za ostanak tzv. apostolskog žreba. Da li vam to govori da se i patrijarh plaši za mogućnost budućeg političkog lobiranja prilikom izbora prvog među arhijerejima?

- Veliko je pitanje koliko je dobro za SPC ukidanje žreba u izboru patrijarha jer ova izmena može da dovede i do lobiranja određenih interesnih krugova i do mešanja politike. Izbor patrijarha apostolskim žrebom je uveden upravo zbog toga jer se vlast nakon Drugog svetskog rata počela uplitati u izbor patrijarha. U odlazak patrijarha Varnave u Kraljevini Jugoslaviji je verovatno bila upletena vlast nakon krvave litije, a i patrijarh Vikentije je umro pod nerazjašnjenim okolnostima neposredno posle Sabora 1958. na kojem je odbio da stavi na dnevni red pitanje priznanja tzv. makedonske pravoslavne crkve. Autopsija nije urađena i telo nikada nije bilo izloženo u crkvi. Sve to ukazuje da se država mešala ne samo u izbor već i "odlazak" poglavara SPC.

Uskrs i ove godine pada različito za vernike koji slave po gregorijanskom, odnosno julijanskom kalendaru. Postoji li šansa da se bar kada je reč o kalendaru crkve usklade?

- Datum obeležavanja Vaskrsa nema veze s julijanskim i gregorijanskim kalendarom jer razlika nije 13 dana kolika je razlika između dva kalendara, već dve crkve na različit način izračunavaju datum Hristovog vaskrsenja. Ove godine ta razlika je nedelju dana. Pravoslavne crkve koje su prihvatile gregorijanski kalendar Uskrs obeležavaju zajedno s Ruskom i Srpskom crkvom koje su zadržale julijanski kalendar. Što se samog kalendara tiče, nisam optimista da će u dogledno vreme doći do prelaska svih crkava na gregorijanski kalendar, a o tome da svi pređu na julijanski niko i ne razmišlja. Možda je pravi trenutak bio kad je predstavljen Milenkovićev kalendar, ali čak ni tada SPC nije bila rada da prihvati predlog njegovih izmena.

Koje su glavne prepreke za objedinjavanje hrišćanskih crkava?

- U crkvama su svi za ekumenizam, ali - da se oni drugi priklone nama! Po principu - "brat je mio ma koje vere bio, samo da je moje". Lako bi se došlo do ekumenizma kad bi Istočna crkva pristala da se prikloni Rimu ili kada bi se Rim priklonio Moskvi i Carigradu. Zato mislim da od toga nema ništa.

Da li je hrišćanstvo generalno u krizi?

- Jeste. Nedavno je izašao podatak o izumiranju hrišćanstva u Evropi, a taj trend je prisutan i u Srbiji. Pogledajte samo katoličke crkve u Beogradskoj nadbiskupiji ili u Vojvodini. Mladih nema, a i kada se okupe, to je obično iz nekih drugih, a ne toliko religioznih razloga. Pre nekog vremena mi je jedan katolički sveštenik rekao: "Hajde što nema krštenja, ali nema više ni sahrana. "I u pravoslavnoj crkvi imamo privid religioznosti. Iako je većina mladih krštena, koliko mladih živi po načelima pravoslavlja i koliko ih je aktivno u liturgijskom životu? Ni kod protestanata nije mnogo bolje. Kad mladi Slovaci obave konfirmaciju, sete se crkve tek za svoje venčanje ili ako treba svoju decu da krste...

Hrišćanstvo u krizi

Kako će u Srbiji biti obeležen jubilej -150 godina od prvog izdanja Sveto pisma u prevodu Đure Daničića i Vuka Karadžića?
- Da nije bilo mog ličnog zalaganja da ove godine izađe iz štampe novi srpski prevod Svetog pisma koji je besplatno podeljen u rekordnom roku, niko se možda ne bi ni setio jubileja. Prvi put da smo dobili prevod Starog zaveta s biblijskih jezika a ne s nemačkog, engleskog ili latinskog. Govorimo da smo hrišćanska nacija, a SPC nema zvaničan prevod Starog zaveta s originalnih jezika već je dopunila Daničićev, koji nije nikada dobio blagoslov. Hršćanska smo zemlja u kojoj katolici koriste sve moguće jezike u liturgijskom životu osim zvaničnog jezika države u kojoj žive! Sveštenici diluju narkotike, vladikama zastarevaju pedofilske afere, voze se besna kola i kako da hrišćanstvo ne bude u krizi kad smo se odrekli jevanđeoskih načela?

Koliko smo blizu tog poslednjeg koraka da Stepinac bude proglašen za sveca?

- Mislim da je to gotova stvar i samo je pitanje pravog političkog i istorijskog trenutka kada će do toga doći. Mešovita komisija Vatikana i SPC je završila rad i složili su se da se ne slažu. Iskreno, mislim da bi SPC više postigla da se nije mešala. Komunistička vlast je od Stepinca učinila mučenika, a sada je SPC to na neki način potvrdila.

Srpski mediji su poslednjih godina često "plašili" domaću javnost papinim dolaskom u Srbiju. Da li put "svetog oca" mora da vodi preko Jasenovca?

- Država Vatikan je jedna od najmoćnijih na svetu, a papa je verski poglavar milijardu i dvesta miliona stanovnika na našoj planeti. Pitanje je zbog čega papa ne bi mogao da dođe u posetu Srbiji kao državnik? Ko ima pravo da uskrati 400.000 građana, koliko imamo otprilike rimokatplika i grkokatolika u Srbiji, da ih poseti njihov duhovni poglavar? Kako bi se osećali kada bi npr. Hrvatska zabranila da patrijarh poseti vernike SPC u toj državi? Priča o Jasenovca je deplasirana jer sadašnji papa nema ništa sa događajima od pre 70 godina. Druga je stvar što se takav odnos prema papi može vratiti Srbiji kao bumerang. Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova, a ukoliko bi to učinio, više malih država bi ga sledili u tome.

Pronašao se u protestantizmu

* Rođen u Beogradu pre 47 godina u srpskoj pravoslavnoj porodici, od oca Tomislava, koji je ktitor Svetosavskog hrama na Vračaru.
* Draško se duhovno pronalazi u protestantizmu, pohađa Biblijsku školu u Austriji, Protestantski teološki fakultet u Novom Sadu, magistrira na Visokom Protestantskom teološkom učilištu "Mihael Starin" u Osijeku.
* Direktor je Udruženja Ikonos, generalni sekretar NVO Centar 9, koja se bavi verskim pravima i slobodama.
* Od 2017. godine je propovednik Hristove crkve Karaburma u Beogradu.
* Godinama je bio dopisnik iz bivše Jugoslavije za Forum 18 iz Osla, specijalizovane novinske agencije za verska prava i slobode.
* Neoženjen je, ali mu to nije smetalo da bude prvi muškarac hranitelj u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online