Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.03.2018.
00:44
B. Đokić - Vesti A

Bez stana zbog tuđeg duga

Slučaj ratnog veterana Božidara Milosavljevića (88), pukovnika u penziji iz Beograda, ponovo je ustalasao srpsku javnost i podsetio na potpunu pravnu nesigurnost koja vlada u Srbiji.

pixabay.com
Pre bilo kakvog potpisivanja ugovora za stan, pročitajte sve stavke (Foto: Ilustracija)

Ovaj, kako sam kaže, učesnik svih ratova od 1941. godine, u opasnosti je da izgubi stan koji je pošteno kupio, samo zato što ga nije blagovremeno uknjižio.

Pukovnik Milosavljević je dobio obaveštenje da će njegov stan biti ponuđen na javnoj prodaji. Sve to da bi javni izvršitelj naplatio potraživanja banke, odnosno namirio dug Slobodana Ivanovića, koji je pukovniku Milosavljeviću prodao nekretninu.

Jedina Milosavljevićeva greška je bila što odmah po sklapanju ugovora i isplati nije otišao u katastar i upisao se kao vlasnik.

To je istovremeno i upozorenje svima koji odlažu upis vlasništva nad nekretninom u katastar.

Platio poreze

Stan od 36 kvadrata na Vidikovcu Milosavljević je kupio od Ivanovića 2016. godine.

U kupoprodajnom ugovoru koji je overio notar nije navedeno da na nakretnini postoji neki teret, zabrana, niti hipoteka.

Zakon po svojoj meri

Sudije i pravnici koji su pisali zakon o javnim izvršiteljima, potom su postali i sami izvršitelji. U medijima se već javljaju tvrdnje da su oni očigledno prilagodili zakon sebi i svojim prohtevima.

- Isplatio sam ceo stan, porez na prenos vlasništva, kao i porez na imovinu za 2016. i deo za 2017. godinu. Preveo sam komunalne račune na svoje ime: za Infostan, telefon, struju - priča Božidar i teško uzdiše.

Godinu dana nakon overe ugovora o kupovini i useljenja u stan, Božidar je shvatio da je u problemu.

Naime, u junu je saznao u katastru da je za njegov stan dva meseca ranije podnet zahtev za upis promene, a na osnovu naplate duga banke od prethodnog vlasnika stana.

Tada je tek shvatio da je Ivanović, od koga je kupio stan, dužnik koga je tužila banka.

Ivanović je banci dugovao novac još od 2011. godine, a sve do juna 2017. banka nije uspela da naplati potraživanje.

Javašluk službi

- Ja zbog godina nisam odmah preveo vlasništvo stana na sebe. Smatrao sam da sam kupio stan od poštenog čoveka, računao da je ovo pravna država i da su ljudi pošteni. Sad vidim da sam bio u zabludi. Nije problem u meni već u celom sistemu - razočarao se pod stare dane pukovnik Milosavljević.

Nestručnost i javašluk službi i naivnost građana svojstveni su u Srbiji. Advokat Miroslav Vasić kaže da su ovakvi slučajevi, nažalost, nisu retki.

- To što je potpisan ugovor kod notara ne znači ništa pred zakonom. Vlasništvo nad nekretninom ili zemljištem ostvaruje se po zakonu tek kada se upiše u katastar. Može se na sudu kasnije dokazivati pravo, tužiti prevarant, ali to ne odlaže izvršenje. Problem je što građani malo znaju ili ih notari pri potpisivanju ugovora ne pouče da vlasništvo odmah uknjiže jer je tek tada reč o pravom vlasništvu. Kod neuknjiženih nepokretnosti je ugovor dovoljan, ali takvi objekti mogu nažalost da se prodaju po nekoliko puta, jer nisu u katastru - objašnjava Vasić.

Zaštićeni falsifikator

Pre samo desetak dana iseljena je porodica Maurer iz stana u Beogradu. Njima je policija obila bravu po nalogu izvršitelja uprkos tome što su se ispred zgrade okupile komšije i mediji. Silvana Maurer izjavila je da su policija, sudstvo i tužilaštvo upoznati da je bivši podstanar uz pomoć falsifikovane lične karte podigao hipoteku na njen stan.

A. Čukić
Građani da se obaveste: Miroslav Vasić

Podbacili država i notari

Većina ovih problema u Srbiji nastaje zbog toga što građani, ali i notari ili agenti za nekretnine, nisu vični poslu kojim se bave. Advokat Vasić podseća da se godinama pričalo kako će notari poboljšati pravnu sigurnost, ali da se ispostavilo da to baš nije tako.

- Građani često ne shvataju ozbiljno zaštitu svojih prava. Notar garantuje svojom imovinom, ali samo validnost ugovora, a to što niste upisali imovinu u katastar, njega se ne tiče. U toku su razgovori o promeni zakona, po kojoj bi notari bili ti koji će nepokretnost iz ugovora upisivati u katastar. Međutim, to će samo još više poskupeti cene njihovih usluga. Najbolje bi bilo da smo primenili model koji se pokazao uspešnim u Nemačkoj i Austriji. Tamo beležnici i advokati rade zajedno - dodaje Vasić.

On opisuje slučaj u kom agent za nekretnine nije proverio dobro da li je neki stan prodat.

- Klijent je uplatio kaparu, a kada su došli kod notara da im overi ugovor ispostavilo se da je nekretnina već prodata. Sada se tužimo u tom slučaju - objašnjava Vasić.

Druga vrsta problema je u Agenciji za privredne registre. Naime, advokat Vasić kaže da je bilo dosta slučajeva u kojima su pojedinci prijavili prebivalište u tuđem stanu.

Čak su s izgubljenom ličnom kartom otišli u policijsku stanicu i najčešće bez problema i prisustva vlasnika prijavili prebivalište.

- Onda na osnovu toga u Agenciji za privredne registre osnuju firmu i posluju do bankrota, pa se razbeže. Tada izvršitelji dolaze da popisuju i odnose stvari, a da vlasnik ne zna šta ga je i zašto snašlo. Sve to je nemar i lako je rešivo ako postoji želja - kaže Vasić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online