Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.03.2018.
13:22
Vestionline, Tanjug A

Da li su srpski đaci spremni za novo PISA testiranje

Koliko je uspešan obrazovni sistem u Srbiji pokazaće novo PISA testiranje koje počinje 16. aprila i trajaće do početka juna.

M. Karović
Broj zemalja koje učestvuju na PISA testiranju stalno se povećava

Testiranje će se sprovesti u 222 škole, a biće obuhvaćeno oko 8.000 učenika.

Ove godine osim jezičke, matematičke i naučne pismenosti testiraće se i finansijska pismenost petnaestogodišnjaka. Novina ovog ciklusa je da se testiranje obavlja elektronski - papir i olovka je potpuno zamenjen računarom, što jeste blisko generaciji koja polaže testove.

Rezultati će biti zvanično objavljeni u decembru 2019. godine, a objaviće ih OECD (The Organisation for Economic Cooperation and Development) za svih 80 zemalja koje učestvuju u istraživanju.

Poslednje PISA testiranje u Srbiji održano je 2012. godine i pokazalo je da učenici u Srbiji ne znaju da primene naučeno gradivo i da je njihovo funkcionalno znanje ispod OECD proseka.

Pročitajte još:

pixabay.com

* Umesto u klupama, đaci bili u kafani

Savetnica ministra perosvete Gordana Kosanović podsetila je da Srbija nije učestvovala na poslednjem PISA testiranju održanom 2015. godine jer nisu bila obezbeđena sredstva za to i obavljene tehničke pripreme.

- Očekujemo da će postignuća učenika biti bolja na ovom PISA testiranju nego 2012. godine kada su naši učenici bili ispod OECD proseka - rekla je Kosanovićeva za Tanjug.

Ona je podsetila da je bilo "intervencija u sistemu" te da se zbog toga očekuju bolja postignuća, ali da se ipak najveći skok očekuje 2021. godine kada se očekuje "kumulativni efekat reformi".

- U sistemu je došlo do promene paradigme sa učenja orjentisanog na sadržaj ka učenju orjentisanom na ishod - rekla je Kosanovićeva.

Nakon što OECD objavi rezultate za sve zemlje, u Ministarstvu prosvete kažu da planiraju da urade dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koji su nedostaci, a koje dobre strane sistema i koje oblasti treba unaprediti kako bi funkcionalno znanje učenika u Srbiji bilo bar na nivou proseka OECD zemalja.

- Najlošije rezultate učenici su 2012. godine pokazali iz jezičke pismenosti, a ona je osnov svih drugih pismenosti. Dete koje ne razume tekst koji čita loše će uraditi i test iz matematike i test iz finansijske pismenosti - pojasnila je Kosanovićeva i dodala da je razumevanje pročitanog nešto na čemu treba posebno raditi.

PISA testiranje prvi put je urađeno u Srbiji 2003. godine, a broj zemalja koje učestvuju na testiranju stalno se povećava.

Na tom međunarodnom istraživanju, koje se održava svake treće godine, najbolje rezultate godinama imali đaci iz Singapura i Tajlanda, a među evropskim zemljama Finska.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online