Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.03.2018.
08:08
D. N. Petrović - Vesti A

Srpski izvor vida strance

Posle više od stotinu godina tavorenja i promašenih investicija, u Jošaničkoj banji podno Kopaonika, nekada čuvenom lečilištu beogradske gospode, leti se ponovo traži krevet više, a po lek i odmor ovamo dolaze i stranci čak iz Amerike, Kanade i daleke Australije, renoviraju se banjska kupatila, niču velnes-centri, grade hoteli i restorani.

D. N. Petrović
Pršti topla voda: Jošanička banja

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić s ponosom ističe da je u neopravdano dugo zapostavljanoj Jošaničkoj banji, koju mnogi nazivaju zelenim vratima ili kapijom Kopaonika, sve konačno krenulo, da je i opština puno uložila u infrastrukturu banje, da slede još veća ulaganja, da pomaže i država, da ulažu ovdašnji privrednici i povratnici iz inostranstva, ali i da stižu i strani investitori.

Kupali se velikani

- Sredstvima opštine Raška i Vlade Srbije renovirano je staro kupatilo, izgrađeno 1935. godine i pretvoreno u moderno banjsko lečilište, firma Megalit iz Raške podigla je savremeni banjsko-rekreativni kompleks Draguljica, povratnik iz Švajcarske Milenko Milojević izgradio je veliki hotel i benzinsku pumpu. Uskoro počinje izgradnja velikog bazena, velnes-centra, blatnog kupatila.

D. N. Petrović
Predsednik opštine: Ignjat Rakitić

- Turska je ponudila da obnovi i staro tursko kupatilo u banjskom kompeksu, sporazum smo potpisali sa predsednikom Redžepom Erdoganom prilikom njegove prošlogodišnje posete Novom Pazaru, uskoro počinju radovi. Jošanička banja je ogroman i neiskorišćen potencijal ne samo opštine Raška već i Srbije - naglašava Rakitić.

Najveće bogatstvo i glavni adut Jošaničke banje je topla i izuzetno lekovita voda (od 78 do 88 stepeni) sa sedam izvora koja je do sada uglavnom neiskorišćena oticala u reku Jošanicu. Zbog hemijskog sastava ove vode, koja leči reumatske, kožne, stomačne, ženske i mnoge druge bolesti ovamo su svojevremeno na odmor i lečenje dolazili Miloš Obrenović, Josif Pančić, vojvoda Živojin Mišić i mnogi drugi srpski velikani... Pamti se da je Živojin Mišić dolazio i po dva-tri puta godišnje.

D. N. Petrović
Raj za odmor: Akva-park Draguljica

Nade u dijasporu

Voda Jošaničke banje je odlična u lečenju svih oblika reumatizma, odnosno svih bolesti mišićno-koštanog, zglobnog i nervnog sistema, sportskih povreda, povreda kičme, blažih oblika kožnih bolesti, u oporavku posle moždanog udara, ali i mnogih drugih obolenja. Sada u našoj ambulanti fizikalne medicine imamo najmodernije kade i najsavremeniju opremu, posedujemo čak i retki i aparat za presoterapiju, odnosno limfnu drenažu celog tela - objašnjava dr Verica Vujanac, specijalista fizikalne medicine i direktor Doma zdravlja u Raški.

D. N. Petrović
Obnovljeno banjsko kupatilo

- Osamdesetih godina prošlog veka u Jošaničkoj banji je započet lečilišno-hotelski komples u koji je Vlada Srbije uložila više od 20 miliona dolara. Lečilište ni do danas nije završeno (niti je u planu), ruinirano je i umesto da pospeši razvoj Jošaničke banje, mnogo je doprinelo njenom višedecenijskom tavorenju.

Reka čuva lekovitost

Da ne bi izgubila svoja lekovita svojstva, voda se s glavnog izvora, gde je 78,5 stepeni, posebnim cevima spušta koritom reke Jošanice i prirodnim putem hladi do poželjnih 36 do 38 stepeni. Inače, na samom izvoru voda je toliko topla da se u njoj jaje skuva sa samo nekoliko minuta.

- Trenutno, što u hotelima, što u domaćoj radinosti, možemo da smestimo 300 gostiju, a u špicu sezone, od maja do septembra, potrebno nam je mnogo više. Sada, kada je u Banji sve krenulo, velike nade polažemo u dodatnu pomoć države, ali i u našu dijasporu (iz okoline Jošaničke banje svaki drugi žitelj radi u inostranstvu) koja već pokazuje veliko interesovanje za ulaganja u banjski turizam - kaže Nikola Milojević, žitelj Jošaničke banje koji godinama izdaje sobe gostima.

Gondola do Kopaonika?

Već dugo postoje planovi da se Jošanička banja zatvorenom žičarom (gondolom) poveže s vrhom Kopaonika što bi omogućilo da se gosti najpoznatijeg ski-centra u Srbiji tokom dana skijaju, a uveče brčkaju u toploj i lekovitoj vodi Jošaničke banje. Turistički radnici na Kopaoniku ističu da su za izgradnju gondole bili zainteresovani Rusi, Nemci, Italijani i Francuzi i da je spori razvoj Jošaničke banje kočio sve ove planove. Naglašavaju da je sada pravi trenutak za aktiviranje ovog plana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online