Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.03.2018.
00:22
Vesti A

Za vakcinaciju dece ili protiv (1): Vakcina znači srećno detinjstvo

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je od oktobra 2017. od malih boginja umrlo 10, a obolelo je 3.400 osoba. Većina obolelih (95 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Margareta Končar i Radica Ivanović

Prethodnih godina, u javnosti se pojavilo mnogo informacija o uticaju MMR vakcine na pojavu autizma kod dece, što je uticalo na roditelje da ne vakcinišu svoje mališane. Iako stručnjaci apeluju da ne postoji nikakva veza između vakcine protiv malih boginja i autizma, tek sa pojavom smrtnih slučajeva, u domovima zdravlja je porastao broj roditelja koji su došli da vakcinišu svoje potomke. Tokom 2017. u Beogradu je vakcinisano tek 47 odsto dece.

Čitaoci "Vesti" su se, iznoseći svoj stav o tome treba li vakcinisati decu ili to predstavlja opasnost, velikom većinom opredelili za vakcinaciju.

Branislav Rodić
Bad Homburg, Nemačka

- Otac sam četvoro dece, Damjana (19) Stefana (14), Ane (9) i Arsenija (6). Pratim sve što se vakcinama objavljuje i u Nemačkoj i u Srbiji. Za mene vakcinacija nema alternativu i za svu našu decu smo poštovali preporuke lekara. Imam sreću da naš lekar nije jedan od onih koji "štancuju" recepte za lekove i antibiotike. Tako je i sa vakcinama - nije nam preporučivao da decu vackinišemo nečim što je nedovoljno ispitano. Imali smo u njega, što se toga tiče, puno poverenje i nismo se pokajali.

Komentarišući smrtne slučajeve od malih boginja, Rodić smatra da su i mediji umnogome zaslužni za širenje panike.

- Smrtnih slučajeva je uvek bilo i naravno da je svaka smrt deteta bolna. Ali, uvek može da se desi da se i najbezazlenija prehlada zbog spleta okolnosti iskomplikuje i dovede do tragičnog ishoda - mišljenja je naš sagovornik.

Dalibor Radić
Toronto, Kanada

- Pitanje vakcinisanja dece je zaista kontroverzno, bar za mene. Mnogo je priča roditelja, a čitamo ih po štampi, da deca posle vakcinisanja postaju autistična. Prosto ne znam šta da mislim o tome. Ovde u Kanadi i Torontu sam čitao nekoliko priča roditelja koji tvrde da su promene kod njihovih mališana nastale posle vakcinacije. Opet, doktori u većini insistiraju da to nije tačno, ili da nemaju nikakvih podataka koji to potvrđuju. Samo znam da se deci pri upisu u osnovnu školu traži karton na kojem su upisane vakcine. Takođe, škole insistiraju da deca budu vakcinisana onako kako je propisano. Opet, neki roditelji se bore protiv toga i ne dozvoljavaju da im se deca vakcinišu. Apsolutno nemam neki jasan stav o tome i sreća je lično nisam u situaciji da donosim takve odluke, bar trenutno, jer su moja deca odrasla.

Vakcinisane i majka i ćerka

U Francuskoj nema polemike: Puno poverenje u doktore

O vakcinisanju dece u Francuskoj nema velike rasprave, jer iskustva roditelja idu u prilog poštovanja lekarskih odluka. U Francuskoj se sva deca vakcinišu (nedavno je uvedena obaveze: u jednoj - 11 vakcina), pa se o tome i ne polemiše. Naravno, za neke vakcine ima izuzetaka, ali je i to u saradnji i dogovoru sa lekarima.

- Rođena sam u Čačku i tamo sam vakcinisana protiv malih boginja, tada je to bila jedna vakcina. Svi mi na nadlaktici imamo neki mali ožiljak, iskreno, ne znam od koje vakcine, ali se nije smela odbijati i oko toga niko nije pravio probleme. U Francuskoj živim od 2005. godine imam dvoje dece, Anđelu (11) i Andreja (8), na putu je treće dete. Imam puno poverenje u mog doktora, vakcinisala sam prvo dvoje dece, vakcinisaću i treće. To što se u Srbiji ili Rumuniji važe hoću-neću, mislim, samo je iz neznanja, neupućenosti, tamo neki vakcinu vežu sa autizmom, sa epilepsijom. Radim u vrtiću, dobro sam informisana. Sigurno je da će vakcina omogućiti zdravom detetu, a to znači i njegovim roditeljima, da ima zdravo detinjstvo, a i dalje. Nikad nisam imala ni najmanje sumnje, dakle, moja deca su primala i primaće vakcine.

Radica Ivanović
Sidnej, Australija

- Znamo, naravno, za polemike oko vakcine i ovde i u otadžbini. Mi vakcinišemo svoju decu. Čak i ako ne bismo bili pristalice vakcinacije, u Australiji je to uslovljeno: familije koje to odbiju bivaju kažnjene oduzimanjem dobrog dela povlastica za decu. Tako da nije ni ostavljen neki prostor za roditelje da sami odluče.

Margareta Končar
Sidnej, Australija

- Mnogo je tu sukobljavanja za i protiv. Različite informacije. I mnogi roditelji su i zbunjeni, kome da veruju? I sad, ajde da ne vakcinišete dete i ono se ne daj Bože razboli. Nikad sebi nećete oprostiti. Ili obrnuto, date vakcinu, a ona se okrene na zlo. Isto. Dakle, sve je to prilično nesiguran teren i kome dati za pravo? Kako biti siguran šta je najbolje?

Vida Palačković i Nevena Mirović

Nevena Mirović
Lucern, Švajcarska

- Imam dve odrasle ćerke i mislim da se decu treba vakcinisati protiv boginja. Jedna ćerka mi se rodila u Sarajevu i čim se rodila, bila je tamo vakcinisana, a druga je rođena ovde u Lucernu i isto je redovno vakcinisana. Obe su dobile sve vakcine koje treba da se dobiju redovno do 21. godine. Ja sam za to da se deca na vreme vakcinišu i stojim iza toga da im se neće ništa desiti.

Vida Palačković
Krijens, Švajcarska

- Imam troje dece, jedno 27, drugo 22 i treće 16 godina, svi su ovde rođeni i vakcinisani i nijednom se nije ništa desilo. Svi su hvala Bogu živi i zdravi i nikada nisu imali nikakvih zdravstvenih problema. Mene u suštini niko nije ni pitao za tu vakcinu, da li će da je prime ili ne, nego jednostavno doktor zna kada treba. Dete dolazi na kontrolu, on ima karton, vodi evidenciju i svaki put redovno vakciniše dete od čega treba. Svi su primili svaku vakcinu i eto nedavno sam postala i baka i moje unuče će sigurno primiti vakcinu. Nije mi uopšte jasno zašto ljudi izbegavaju to i ne žele da vakcinišu svoju decu.

Srđan Stokić
Beč, Austrija

- Mislim da treba vakcinisati decu, jer samo tako možemo iskoreniti neke bolesti, kao što su boginje. Ako se vakcinišemo ne ugrožavamo druge. Međutim, ne smatram da država treba da nameće obavezu vakcinacije jer ne vredi ništa silom nametati.

Ako neki ne žele da sebe i svoju decu vakcinišu neće ih u tome sprečiti ni država silom. Smatram da treba kampanjom i informacijama podići svest kod građana o svrsishodnosti vakcinacije. Građani moraju shvatiti da je u interesu opšteg zdravlja da što veća bude stopa vakcinacije protiv zaraznih bolesti. Ako već imamo vakcine treba ih koristiti, i ne treba se plašiti.

Sutra -​Za vakcinaciju dece ili protiv (2) : Odbijanje samo na savet lekara
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online