Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.03.2018.
12:23
Vestionline, Tanjug A

Albancima se ovo neće svideti: Posetite spomenike na Kosovu u - Srbiji

Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji u Srbiji našli su se na listi 15 mesta koje britanski list "Independent" preporučuje da se što pre obiđu, jer su ugrožena iz različitih razloga.

A. Čukić
Kosovo bogato srednjovekovnom arhitekturom, čija je budućnost "neizvesna"

Britanski list naglašava da je Kosovo u Srbiji bogato srednjovekovnom arhitekturom koja je mnogo pretrpela tokom nemira na Balkanu devedesetih godina.

"Independent", citirajući turistički vodič "Conde Nast Traveler", piše da crkve i manastiri na Kosovu, Srbija, predstavljaju balkansku umetnost od 13. do 17. veka i da je potrebno još dosta uraditi kako bi se oni obnovili nakon rata.

List upozorava čitaoce da postoji mnogo lokacija u svetu čija je budućnost neizvesna iz različitih razloga, što zbog "političkih prevrata", što zbog velikog broja posetilaca, manjka sredstava za njihovo održavanje i čuvanje, do prirodnih faktora.

"Zbog neizvesne budućnosti ovih znamenitosti, što pre krenete na put, to imate više šansi da ih vidite u njihovom punom sjaju", navodi britanski list.

pixabay.com
Ugrožen i stari grad u Jerusalimu

Na listi 15 mesta prvi je naveden Stari grad u Jerusalimu (Izrael) sa 220 istorijskih spomenika koji se od 1982. nalazi na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine.

Obavezno treba posetiti i tropsku kišnu šumu Sumatre (Indonezija) u kojoj raste 10.000 različitih biljaka, stanište 580 vrsta ptica i 200 različitih sisara, a mnoge vrste su vrlo retke i ugrožene zbog čega se taj lokalitet nalazi na pomenutoj listi Uneska od 2011.

Ugroženi su i Liverpul (Engleska) u kome razvoj i porast broja stanovnika prete da trajno promene tu luku i unište ono što je ona dugo bila i značila za Britaniju. 

Suptropska močvara Everglejds (Florida), koja je zbog uragana Endrju bila na Uneskovoj Listi ugrožene baštine od od 1993. do 2007, ponovo je stavljena na isti listu 2010. kao značajno prirodno nalazište bogatog biodiverziteta.

"Independent" piše da je Koro u Venecueli "jedini preživeli primer bogate fuzije lokalne tradicije sa maurskom i holandskom arhitekturom", a ugrožen je zbog venecuelanske naftne industrije.
Istorijski centar Beča ugrožava modernizacija, ubrzan razvoj grada zbog čega postoji opasnost da se on drastično promeni.

Na listi mesta koja što pre treba posetiti su i Koralni greben Belizea, Potosi u Boliviji, Nacionalni park glečera u Montani, koji je nekada obuhvatao 150 glečera, a danas zbog klimatskih promena samo 25, zatim Arheološka zona Čan Čan (Peru), koju uništavaju ekstremni vremenski uslovi.

"Independent" preporučuje i Sejšele i Maldive, kao i Rezervat životinja Selous (Tanzanija) i grad Abu Mena u Egiptu izgrađen 296. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online