Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.02.2018.
15:36
b92.net, Vestionline A

Srbija uvodi još jednu obaveznu vakcinu

Deca rođena od početka ove godine primaće još jednu obaveznu vakcinu, cepivo protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka, a predviđeno je da imunizacija počne od 1. marta

pixabay.com
Foto: Ilustracija

U pitanju je vakcina koja štiti decu od najčešćih komplikacija izazvanih pneumokokom, a to su upale uha i pluća, sinuzitisa, meningitisa, sepse i bronhitisa. 

Cepivo se daje bebama kada napune dva meseca u tri doze sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcinacija će se obavljati u drugoj godini života. 

Vakcina će biti besplatna, odnosno obezbeđena o trošku Republickog fonda za zdravstveno osiguranje. U RFZO kažu da je u toku nabavka 169.500 doza pneumokokne konjugovane vakcine, a da je njena procenjena vrednost 904.006.200 dinara bez PDV. 

- Nakon završetka postupka javne nabavke izabrani ponuđač će obaviti distribuciju vakcine. Konkursnom dokumentacijom predviđena je isporuka pneumokokne vakcine najkasnije do 28. februara - naglasila je ona. 

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Milena Kanazir pojašnjava da su na globalnom novou oboljenja izazvana streptokokusom pneumonije vodeći uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do pet godina. 

- Ova bakterija daje različiti kliničke manifestacije, a najčešći su sinuzitisi, zapaljenje srednjeg uha, ali se mogu javiti i zapalenje pluća, meningitis i sepsa - kaže Kanazir za Tanjug. 

Pojašnjava da su do sada deca tu vakcinu dobijala o trošku zdravstvenog osiguranja samo prema kliničkim indikacijama, a to znači da izabrani pedijatar proceni koji mališani su za tu vrstu vakcine na osnovu određenih kliničkih stanja - česte respiratorne infekcije, hronična oboljenja, odredjena imuno dificijentna stanja. 

Roditelji koji su hteli da zaštite svoju decu od eventualnih komplikacija te bakterije morali su sami da kupuju vakcinu. Kanazir kaže da je još 2012. godine Svetska zdravstvena organizacija preporučila uvodjenje ove vakcine u nacionalne programe i da se primena razlikuje od zemlje do zemlje. 

- Mi smo jedna od prvih zemalja u našem regionu koja ovu vakcinu uvodi u kalendar obaveznih vakcina za svu decu određenog uzrasta. U susednim zemljama ona je još uvek na nivou kliničkih indikacija - pojasnila je Kanazir. 

Prema kalendaru vakcinacije deca primaju obavezne vakcine protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online