Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.02.2018.
16:41
Vestionline, Tanjug A

Mali korak za Srbiju, a veliki za trans zajednicu

Tako u udruženju građana "Egal" ocenjuju predložene izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama kojima je predviđena mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu.

youtube.com/Elitera09
Izvod može da se promeni od danas

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić kaže da ovo nije jedina novina i poziva zaintresovane građane da uzmu učešće u javnom raspravi koja će trajati do 19. februara.

- Građanima se izmenama zakona omogućava i dobrovoljan upis nacionalne pripadnosti. Lokalne samouprave su radile na tome u prethodnom periodu i 96 procenata svih podataka je praktično ušlo u registar matičnih knjiga. Ono što je namera Vlade Srbije je da papir pošaljemo u prošlost - rekao je Ružić novinarima u Beogradu i kao najvažniji novitet istakao to što će svi podaci o građanima ulaziti u registar matičnih knjiga u elektronskom obliku.

On je objasnio da se predloženim izmenama o matičnim knjigama otvara mogućnost i diplomatsko-konzularnim predstavništvima da vrše upis u matične knjige što je, kaže, značajnu za srpsku dijasporu.

Anđela Čeh iz udruženja građana "Egal" pozdravila je predložene izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama jer trans osobe do sada nisu mogle da ostvare svoja prava zbog "pravnog neprepoznavanja" odnosno nedostatka adekvatnih ličnih dokumenata.

Zbog toga su, kaže, izmene zakona mali korak za Srbiju, a veliki za trans zajednicu.

Na pitanje koliko ima onih koji nisu mogli da ostvare svoja prava, Čeh je kazala da ne  postoji tačna statistika, ali ukoliko se uzme globalna statistika od 0,2 odsto do jedan odsto odrasle populacije su, kaže, trans osobe.

- Čak i kada se uđe u proces medicinske tranzicije postoji period od dve do pet godina kada vi nemate nikakav papir, a ukoliko ste trans rodna osoba odnosno nikada ne želite hirurški da prilagodite pol rodnom identitetu, onda je to situacija koja je zauvek i postojeći zakon nam ne dozvoljava da se dobiju dokumenta - upozorila je Čeh.

Predložene izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama donose mogućnost da se promena pola upiše u matičnu knjigu, smatra ministar Ružić i napominje da ove izmene nisu jedine koje će se naći pred poslanicima.

- Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima set zakona. Što se tiče ovog zakona očekujem da parlamentarni život dobije na dinamici u drugom kvartalu 2018. i tada očekujem da se između ostalih nađe u skupštinskoj proceduri - poručio je Ružić.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online