Četvrtak 25. 4. 2019.
Washington
90
 • Chicago
  130
 • New York
  60
 • Belmont
  120
 • Atlanta
  240
 • Boston
  240
 • Firt
  150
 • Denver
  260
 • Detroit
  110
 • Dover
  190
 • Hartford
  160
 • Orlean
  60
 • Helena
  220
 • Ren
  100
 • Honolulu
  210
 • Las Vegas
  220
 • Portland
  240
 • Salem
  140
 • Santa Fe
  100
 • Tampa
  260
 • Topeka
  140
0
Petak 26.01.2018.
00:11
M. Roknić - Vesti A

Naših prvih 25 godina (45): Lažni oslobodioci doneli pustoš

Marko Roknić je u proleće 2012. godine kao dopisnik "Vesti" razgovarao u Glini sa Milanom Mrkaljem, poznatim aktivistom iz Banije i jednim od ono malo Srba koji su se vratili u rodni grad. Mrkalj mu je izložio sumornu sliku ovog gradića i opštine u srcu Banije u kojoj je uoči ratova devedesetih godina prošlog veka živelo dve trećine Srba i ukazao na posledice koje su i ovde ostavili hrvatski "oslobodioci".

Vesti
Rat uništio budućnost: Milan Mrkalj

Lagano umiranje

Kada je sredinom osamdesetih godina prošlog veka u Glini održan veliki naučni simpozijum povodom 700 godina njenog postojanja, svi učesnici su posvetili svoje radove prošlosti tog banijskog gradića, osim najmlađeg među njima, diplomiranog pravnika Milana Mrkalja.

On je govorio je o budućnosti Gline i Banije, koja se, i to ne samo iz njegove perspektive, tada činila svetlom. Pogotovo što je bio deo rukovodećeg tima, sastavljenog od školovane, urbane generacije, koja je u Glini upravo tada stupila na scenu i, u bivšoj državi na do tada nezamisliv način, svojevrsnim pučem, preuzela palicu od partizanskih kadrova. Bili su prozvani Klub 21, jer ih je upravo toliko njih, bez straha i zazora, zahtevalo smenu vodeće garniture u glinskoj opštini. Bili su naoružani znanjem i odlučni da ga iskoriste za dobrobit kraja u kojem su ponikli.
Danas se 60-godišnji Milan Mrkalj vratio u rodni grad, čiji se živalj prepolovio, a Srbi su postali manjina...

Sve je uništeno

Sve je nestalo i uništeno je do neprepoznatljivosti, kaže Milan Mrkalj.
- A niti jedan privredni subjekt za vreme trajanja Krajine nije upropašćen. Sva preduzeća su radila do 'Oluje'. Kada je Hrvatska "oslobodila" ove krajeve, sve se urušilo. Prvo su odnete pekarske peći, jer su "oslobodioci" očigledno smatrali da više neće imati kome da peku hleb. Mašine pamučne predionice završile su u Pakistanu, opusteo je veliki fabrički krug od oko osam hektara - polovinu su pokrivale hale...

Vesti
Marko Roknić

Poslednji rat raspršio je iluzije i glinske vizionare. Oni svoje snove sada ostvaruju daleko od rodne Gline, u Beogradu, Novom Sadu, Novom Zelandu, Australiji, Islandu, Kanadi, Finskoj... U Glinu se vratio samo Milan Mrkalj, junak naše priče, da svedoči o njenom kraju i polaganom umiranju.

- Uoči rata 1991. godine, Glina je - priseća se Mrkalj - imala 4.000 zaposlenih, a sada ima upola manje stanovnika. Ovaj banijski gradić, u samostalnoj Hrvatskoj je pretvoren u zatvor. U doslovnom i simboličnom smislu. Dom za preodgoj mladih u centru mesta, sa stogodišnjom tradicijom, opasan je petometarskim zidom i u njemu sada kaznu odslužuju najteži prestupnici. A i malobrojni Srbi - povratnici s druge strane zida zavide onima unutra. Jer, njihova "sloboda" je golo preživljavanje u sredini koja im na svaki način pokazuje da bi za njih bilo bolje da se nisu vraćali.

I Glina spada u mesta od posebne državne "skrbi", brige, kako su vlasti u Zagrebu cinično definisale celo područje bivše Krajine. Kako se o njemu brinu možda najupečatljivije govori baš primer Gline, u kojoj se brutalno briše svaki trag i beleg srpskog postojanja. I Spomen dom, na mestu bivše Pravoslavne crkve, u kojoj je 1941. godine smrt našlo 1.200 Srba, preimenovan je u Hrvatski dom.

Pre poslednjeg rata glinska je opština imala 23.000 stanovnika, a sama Glina 7.000. Dve trećine bili su Srbi, a manje od jedne Hrvati. Sada je taj odnos obrnut. Svi industrijski pogoni, Pamučna predionica, dve metalske fabrike, trgovačka preduzeća, baš sve je propalo.

Predziđe hrišćanstva

Neizbrisiv pečat glinskoj prošlosti kroz vekove utisnuli su Srbi, kao Krajišnici, koji su porez plaćali svojom krvlju i bili, pred naletima Osmanlija, "predziđe kršćanstva". I Napoleon je 4.000 Banijaca poveo u svoj čuveni pohod na Moskvu, a vratilo ih se tek 300. Dva veka kasnije partizanski general Pavle Jakšić, glinski gimnazijalac, vodio je Sedmu banijsku diviziju na Sutjesku i od 7.500 njenih boraca tu epopeju preživelo je tek 350.
Prethodno su 1941. godine ustaše u glinskoj pravoslavnoj crkvi, i na nekoliko drugih mesta, masakrirale nekoliko hiljada Banijaca. Tako je glinska prošlost, kojoj je bio posvećen predratni simpozijum, izgledala tragično ali i herojski, a sadašnjost, kako se tada mislilo, bila je topla, radna i lepa, gde su rane iz prošlosti delovale zalečeno. I budućnost, u svakom pogledu, iznad i takve sadašnjosti.

Vreme stalo u "Oluji"

Sada ti fabrički pogoni deluju apokaliptično, uništeno i napušteno.

- Vreme kao da je stalo u "Oluji". Nema više ni industrijske ni poljoprivredne proizvodnje. Sada glinska opština ima oko 9.000 stanovnika, tek 1.000 zaposlenih, isto toliko na berzi rada, a dve trećine stanovništva je radno nesposobno. Glina je sredina koja nezaustavljivo propada, pogotovo u ljudskim i stručnim resursima - govori utučeno Mrkalj, dodajući da su posebno zapostavljena srpska sela u kojima je uništena putna mreža, koja su bez vodovoda i potpuno zanemarena.

A i sama Glina avetinjski je gradić. Država, odnosno oni koji su je tako oblikovali, verovali su da etničkim inženjeringom mogu zatrpati tu demografsku crnu rupu, brutalno brišući sve što podseća na Srbe. Mislili su da naseljavanjem Hrvata iz Bosne mogu pohrvatiti Glinu i Baniju, ali danas to deluje jadno i tužno. Ratni plen se istopio, a na "pobedu", u centru Gline, podseća još samo Hrvatski dom, podignut na mestu srpskog pogroma. Kao potvrda one narodne - čime se budale ponose, pametni se toga stide.

Sutra - Naših prvih 25 godina (46) : Mali, ne boj se, umeš ti to

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Dragan Đilas (52)
GUBITNIK
Vojislav Šešelj (64)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Dobijate vesti od prijatelja koji se nalazi daleko od vas. Ne paničite, ubrzo ćete shvatiti da vi nemate ništa sa tom situacijom.
SAVET: pojačajte svoj imunitet.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Očekuje vas poziv na zabavu. Opustite se i prihvatite, jer je pred vama uzbudljiv večernji izlazak. Odvojite vremena da ugodite sebi.
SAVET: dajte sebi malo oduška.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Izvesno je da ste preosetljivi ali to ne morate svima da pokažete. Bezazlena rasprava može poprimiti neželjeni tok pa ćete se na kraju pokajati.
SAVET: ne namećite svoje mišljenje.
 • 2019 © - vesti online