Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.12.2017.
00:59
J. Arsenović - Vesti A

Vožnja o trošku sirotinje

Da ministar Zoran Đorđević u nedelju uveče nije doživeo saobraćajni udes javnost ne bi saznala da Ministarstvo za rad i socijalnu politiku koristi vozila namenjena socijalnim ustanovama!

EPA/Christian Bruna
Čije je vozilo u kome je udes imao ministar Đorđević?

I ne samo da se na ovaj način u Ministarstvu dovijaju kako da zaobiđu uredbu o zabrani nabavke službenih vozila, već se zloupotreba odnosila i na korišćenje pomenutog vozila za odlazak ministra i njegovih saradnika na skupove Srpske napredne stranke u Negotin i Kostolac, gde se za dva dana održavaju lokalni izbori.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija kaže da nijedan funkcioner nema pravo da koristi službeno vozilo u stranačke svrhe.

Ali kao i u drugim prilikama i ovde je pronađena rupa u tumačenju. Na zahtev Đorđevićevog prethodnika Aleksandra Vulina svojevremeno je Agencija za borbu protiv korupcije dala, napominje Minić, pogrešno tumačenje, zauzimajući stav da je ministrima dozvoljeno dvadesetčetvoročasovno korišćenje službenih vozila iz bezbednosnih razloga.

Portal Južne vesti je u martu ove godine, na primeru niškog Gerontološkog centra otkrio kako funkcioniše mehanizam zaobilaženja uredbe iz 2008. i 2009. godine o zabrani nabavke novih službenih vozila za vladu i ministarstva.

- Ustanova kupuje automobil koji nije svrsishodan za nju, jer prosto ne treba Gerontološkom centru škoda supreb od 35.000 evra sa zatamnjenim staklima, a onda oni vraćaju ta kola nazad u Ministarstvo - objašnjava Stefan Marković, novinar "Južnih vesti".

Sumnja na dvostruku zloupotrebu već nekoliko dana kruži medijima, ali se u Ministarstvu tim povodom ne oglašavaju.

Čak 23.335 službenih kola

Slučaj sa Đorđevićem nije usamljen. Saobraćajna nezgoda u vreme kampanje za izbor predsednika Srbije takođe je otkrila da je i tadašnja ministarka bez portfelja Slavica Đukić-Dejanović koristila službeni automobil za učešće na stranačkom skupu.
Prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije od pre četiri godine, Srbija je bila u vrhu evropske lestvice po broju vozila koja se koriste o državnom trošku. U registru funkcionera koji koriste službene automobile bilo ih je 23.335. U isto vreme, Hrvatska je imala oko 6.000, a BiH nešto više od 3.500 službenih vozila.

I "Vesti" su prosledile pitanja sa molbom da nam se potvrdi ili negira da li je ministra i njegove saradnike udes zadesio u folksvagenovom kombiju Zavoda za vaspitanje dece i omladine iz Beograda, po kom osnovu su koristili vozilo i da li su se tom prilikom vraćali sa predizbornog mitinga Srpske napredne stranke?

Odgovore do zaključenja ovog izdanja "Vesti" nismo dobili, a ćutanje većine srpskih medija o ovom skandalu ide u prilog ignorisanja ministarstva da objasni kako je moguće da se službeno vozilo kupljeno za ustanovu socijalnog karaktera koristi za vožnju ministra i to za njegovu stranačku aktivnost.

Ne oglašava se ni Agencija za borbu protiv korupcije iako sve ukazuje na klasičnu zloupotrebu državnih resursa.

Nema za ugrožene

"Južne vesti" su objavile da je čak 25 vozila namenjenih ustanovama socijalnog karaktera proteklih nekoliko godina ustupljeno Ministarstvu za rad. Ministarstvo bi prebacivalo sredstva na račun ustanova kojima su bila neophodna vozila, a nakon toga bi od tih ustanova tražilo da potpišu ugovore kojim ta vozila ustupaju ministarstvu na korišćenje.
- Ustanove socijalne zaštite, gerontološki centri, zavodi za vaspitanje dece i omladine i mnogi drugi na ovaj način su ostali bez preko potrebnih vozila, jer su bili prinuđeni da nakon nabavki vozila ista ustupe ministarstvu - izjavio je za "Danas" glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online