Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.12.2017.
00:22
A. Vučićević - Vesti A

Dobila rak, ostala bez posla

Zbog loših zakona u Srbiji, građani svakodnevno ispaštaju. Beograđanka Vesna Marković (56) bori se sa kancerom i sistemom. Ona je bila zaposlena u kiosku kao prodavačica.

Z. Raš
Borba s bolešću i sistemom: Vesna Marković

Dok je bila na bolovanju, istekao joj je ugovor o radu, a na birou su joj rekli da nema pravo na nadoknadu za nezaposlene. U vreme njene najveće životne bitke, ostala je bez prihoda.

Između svakodnevnih hemioterapija, Vesna je zabrinuta za svoju egzistenciju. Posle više od 30 godina radnog staža, ona se zbog zakonskih odredbi našla u situaciji da teško bolesna živi bez dinara.

Poslodavac korektan

- Krajem avgusta sam saznala da bolujem od teškog oblika raka grlića materice i narednog meseca otišla na bolovanje jer u ovakvom zdravstvenom stanju nisam sposobna da radim. Krajem novembra mi je istekao ugovor o radu, a poslodavci su me obavestili da više nemaju zakonskog osnova da mi produžavaju ugovor. Oni su mene zaista ispoštovali maksimalno u svim segmentima koji se tiču njih i zaista nemam šta da im zamerim. Nisam se osetila nimalo ugroženo jer sam očekivala nadoknadu Nacionalne službe za zapošljavanje - priča Vesna za "Vesti".

Međutim, kao da bolest nije dovoljno strašna, tada su počeli problemi. Kada je otišla u Nacionalnu službu za zapošljavanje (nekadašnji Biro rada) kako bi ostvarila pravo na neophodno zdravstveno osiguranje, saznala je da na nadoknadu po osnovu nezaposlenosti nema pravo.

Problem je nastao jer je Vesna tokom prethodnih godinu dana svojom voljom prekinula radni odnos kako bi prešla u drugu firmu u kojoj je imala bolje uslove.

A Zakon je jasan, svako lice kome je radni odnos prestao njegovom voljom ili krivicom može da ostvari pravo na novčanu naknadu samo ako nakon prestanka takvog radnog odnosa ponovo ostvari staž osiguranja od 12 meseci neprekidno, ili 18 meseci s prekidima.

Infarkt ekonomija

Vesna je do 2013. godine radila kao knjigovođa, a onda usled ekonomske krize u kojoj se Srbija nalazi ostala bez posla. Te godine doživela je infarkt, nakon čega su joj ugrađena dva stenta. Od tada je menjala poslove i snalazila se kako ume samo da zaradi. Nadala se da je zdravstvenim problemima došao kraj nakon operacije srca, međutim nova bolest je ove godine zakucala na vrata.

Zdravstveno ne pokriva lekove

Zbog toga što je izabrala bolji posao u trenutku kada nije ni sanjala da je iza ćoška čeka rak, sada je bez ičega.

- Trenutno nemam prihode. Nekada se govorilo 'radi pa ćeš imati'. A sada se kaže 'snađi se'. Nemam ni porodicu, živim sama. Zdravstveno osiguranje na koje imam pravo pokriva samo glavne troškove lečenja karcinoma, kao što je operacija i terapija zračenjem, ali dosta lekova moram sama da kupim. Da ne pričam o ostalim troškovima svakodnevnog života. Mogu da se uzdam samo u dobru volju rodbine i prijatelja jer posao ne mogu da tražim u ovakvom stanju. U septembru sam operisana, a još idem na zračenja - priča Vesna koja će naredna dva meseca primati hemioterapiju i nada se da će dobro reagovati na nju.

Penzija jedina nada

Jedina Vesnina nada u ovom trenutku je invalidska penzija. Ona se nada da će lekarska komisija imati razumevanja za delikatnu situaciju u kojoj se našla.
- Imam dovoljno godina radnog staža i karcinom, te preostaje da sakupim dokumentaciju i nadam se da će lekarska komisija odobriti penziju. Koliko će to sve trajati ne znam, ali se nadam da će biti gotovo što pre jer ne mogu se snalaziti još dugo. Najveći mi je problem što sam veoma malaksala i ne osećam se dobro, a moram da idem po šalterima i čekaonicama jer nema ko drugi - kaže Vesna i zaključuje da zakon bolesne ne štiti ni na koji način.

Zakon ne štiti bolesne

U sličnoj situaciji prošle godine našla se Violeta Petrović, radnica niške fabrike južnokorejske kompanije Jura.

Ova samohrana majka je ostala bez posla u vreme lečenja jer joj nije produžen šestomesečni ugovor. Samo su je telefonom obavestili da dođe u fabriku i uzme svoju radnu knjižicu. Nakon velikog pritiska javnosti, ovoj ženi je ipak produžen ugovor.

Tada je gradonačelnik Niša Darko Bulatović držao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je pročitao pismo u kojem kompanija Jura navodi da nisu bili svesni okolnosti i specifičnosti situacije u kojoj se ona nalazi.

- Ipak, bez obzira na postojeća zakonska rešenja, korporacija Jura je rešila da iz moralnih i pre svega humanih razloga reaguje i da u ovom specifičnom slučaju pruži pomoć u okviru svojih mogućnosti time što će Violeti Petrović produžiti ugovor - navodilo se u pismu koje je pročitao prvi čovek Niša.

U martu ove godine Violeta je bila na operaciji masektomije dojke. U maju je obaveštena da ugovor opet neće biti produžen.

- Zakon me opet ne štiti, iako mi predstoji lečenje još najmanje godinu dana - rekla je tada Violeta.

Neka im je Bog u pomoći

Prema trenutnom Zakonu o radu od otkaza uprkos isteku radnog ugovora zaštićene su jedino trudnice i porodilje. To u praksi znači da je poslodavac dužan da produžava ugovor o radu na određeno vreme sve do isteka porodiljskog bolovanja.

Opozicija je nedavno u Skupštini iznela predlog izmene Zakona o radu kojim je bilo predviđeno da se obolelima od karcinoma automatski produžava ugovor o radu bez obzira na to da li je istekao. Međutim, poslanici vladajuće većine to nisu usvojili, kao ni pre dve godine kada je bilo predloženo plaćeno bolovanje za roditelje dece obolele od raka.


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.12.2017. 01:20
Tuzno je, obicno kada covek oboli, nije radno sposoban bude odbacen kao toaletni papir. Zivim u zemlji EU, nakon 13 godina rada samo u jednoj firmi dobio sam otkaz, posle operacije na srcu,sindikat mi nije pomogao, advokat se dogovorio sa poslodavcem tako da gubitkom zdravlja izgubbio sam i posao jer kao nemaju lakse radno mesto. Sa 80% invaliditeta dobivam pomoc koja ne pokriva stan i rezije, do penzije treba cekati barem 6 godina. To je taj uredjeni zapad u koji svi zele da idu. Ovde je covek manje vredan od masine i lakse se menja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online