Utorak 26. 3. 2019.
Washington
20
 • Chicago
  -40
 • New York
  -70
 • Belmont
  -70
 • Atlanta
  90
 • Boston
  130
 • Firt
  -20
 • Denver
  90
 • Detroit
  -40
 • Dover
  10
 • Hartford
  -20
 • Orlean
  -50
 • Helena
  100
 • Ren
  -80
 • Honolulu
  210
 • Las Vegas
  110
 • Portland
  180
 • Salem
  00
 • Santa Fe
  10
 • Tampa
  190
 • Topeka
  10
0
Četvrtak 07.12.2017.
00:11
B. Simonović - Vesti A

Naših prvih 25 godina (4): Blagoslov nemačkog ministra

Sve, ipak, nije bilo tako jednostavno niti išlo glatko kako se čini. U jedan tako rizičan poduhvat, osnivanje novina u vremenu potpune nesigurnosti, u trenutku potpune blokade i apsolutne neizvesnosti koliko će sve to trajati, kad će se i kako završiti, mogao je da krene samo neko ko to čini srcem i s mnogo uzvišenijim ciljem od materijalnog interesa.

Privatna arhiva
Prijateljstvo do danas: Duško Vidaković i Šerhat Iličak

- Pošto smo osnovali firmu, valjalo je rešiti druge tehničke probleme, pitanja štampe i distribucije tih novina na prostorima na kojima po Evropi žive naši ljudi - kazuje Duško Vidaković.

Dobar predosećaj

Kako je embargo prema Jugoslaviji, odnosno Srbiji i Crnoj Gori, bio tako surov i nemilosrdan, i štampar i distributer su prihvatili ponudu i lako smo se dogovorili oko posla, ali su oba tražili od nas da, pre nego što krene štampa, odnosno distribucija, od Ministarstva privrede Nemačke donesemo potvrdu da imamo pravo da možemo da štampamo novine.

Saša i ja smo ugovorili termin i otišli pravo u Bon kod ministra privrede. Primi nas on veoma fino, ali nam je trebalo pola sata da mu razjasnimo šta nam je potrebno.

Čovek se iščuđava: kakva potvrda, kakvo odobrenje, vi imate nemačku firmu, uredno registrovanu, i kakva još to i čija saglasnost treba mimo toga.

Onda sam ja morao otvoreno da mu kažem:

- Lako je to objasniti Vama, gospodine ministre, ali ja to ne mogu da objasnim i dokažem štamparu i distributeru, koji neće ni da razgovaraju, a kamoli da krenu u posao bez takve potvrde, a sve zbog tog nesretnog embarga prema Jugoslaviji... Kad je čovek konačno shvatio o čemu se radi, očigledno malo ljut i iznerviran takvom birokratijom, odmah je pozvao svoju sekretaricu i telefonom joj izdiktirao šta će da napiše. Tako smo mi petnaestak minuta kasnije dobili tu potvrdu, a ministar se bog zna kako srdačno pozdravio s nama i zaželeo nam uspeh...Naravno, ja u tom trenutku nisam uopšte znao niti imao potpunu predstavu šta znači pokrenuti dnevne novine, jer sam se, kako sam rekao, sve do tada bavio sasvim drugim poslovima u kojima sam uvek kalkulisao sa određenim rizikom i, u principu, nikad nisam bio preterani optimista - u sve poslove sam ulazio sa dozom opreza. U ovom slučaju sam, međutim, ipak imao neki dobar predosećaj i potajno se nadao i verovao da će taj list uspeti. Ja sam u međuvremenu našao i zakupio prostorije u Bad Filbelu i opremio ih za redakciju. Kupili smo računare i drugu neophodnu tehniku, koja je u to doba postojala. Narcis Selimić je u Frankfurt doveo i svog mlađeg brata Nermina, koji je bio završio Elektrotehničku školu "Nikola Tesla" u Beogradu i razumeo se u elektroniku. Kad danas, dvadeset i pet godina godina kasnije, razmišljam o toj tadašnjoj tehnici i upoređujem je sa onim što sada postoji i sa čim sada radimo, čini mi se kao da je prošao ceo jedan vek...

U Beogradu su mesecima pre toga trajali dogovori i pripreme za osnivanje lista i izlazak prvog broja.

Moglo bi se reći da su se "Vesti" rodile na Senjaku, u jednoj maloj prostoriji u ulici Andre Nikolića broj 27, a pored Duška Vidakovića, oko toga su uglavnom mozgali Mihailo Rašić, Zoran Čadež, Narcis Selimić, Nenad Vasiljević, kao i Branko Milenković koji će preuzeti uređivanje estradnih strana.

Stigao i "kum"

Najpre je trebalo odlučiti kako će se te naše buduće novine zvati, kaže Duško Vidaković.

- Bilo je tu nekih pet-šest predloga, više se ne mogu ni setiti šta je i ko sve predlagao, dok Raša - tako smo svi od milošte zvali Mihaila Rašića - jedno jutro nije banuo sa predlogom da se novine zovu "Vesti". Već je bila napravljena i plava glava lista. Meni se sve to dopalo i odmah sam prelomio: ovo je pravo, ovako će se zvati te naše novine. Tako je stari Raša postao, praktično, kum "Vesti". Nismo, naravno, imali novca za neku posebnu i veliku propagandu, ali, bilo kako bilo, mi smo 15. decembra 1992. godine krenili sa "Vestima" - one su tog jutra osvanule na kioscima u Nemačkoj, a taj prvi broj je štampan u 12.000 primeraka - seća se tih uzbudljivih dana Duško Vidaković.

Od podrške do kočnice

Kako sam se još odranije znao sa Serhatom Iličakom, Turčinom koji je imao veliku štampariju u Frankfurtu - to je, inače, dalekim poreklom stara porodica sa Ilidže - moj sin Saša, koga sam od početka uključio u ovaj posao, i ja, smo otišli kod njega da ugovorimo da nam on štampa novine.

Posle tako i sa distributerom Zarbahom.

Za razliku od štampara Iličaka, koji me je snažno podržavao i verovao u moj projekat, direktor distribucije Zarbah, Deremberg, inače Holanđanin, koji je do embarga distribuirao sve jugoslovenske listove, nije bio takav optimista:

- Šta će to Vama, gospodine Vidakoviću? - pita on mene, začuđen što se ne bavim poslom kojim sam se do tada bavio i kaže da ne veruje da će te novine uspeti.

- Gospodine Deremberg, ja sam odlučio da pokrenem te novine, a budite sigurni, ako ona ne uspeju, vi nećete ostati kratkih rukava niti zbog toga pretrpeti bilo kakvu štetu - bio sam odlučan.

Privatna arhiva

Prva redakcija

U prvoj redakciji, koja se okupila u Beogradu u prostorijama u ulici Milutina Bojića 2a bili su: Mihajlo Rašić, Mensur Šačić, Aleksandar - Saša Bojić, Blanka Romano, Marko Jelić, Milivoj Bekan, Slobodan Dukić, Slobodan Stefanović i Milan - Mića Pašić, kao i Vladimir Milošević i Snežana Aleksendrić, koji su bili honorarni saradnici. Tehničku redakciju su činili Stevan Jovanović, Zorica Tomić, Snežana Milošević, Zoran Radmanović, Imeri Ibazer, Goran Bradić, Zoran Kuzmanović - Munja i Tatijana Džikić. Direktor Dopisništva u Beogradu bio je Nenad Vasiljević.

Sutra - Naših prvih 25 godina (5): Bili smo kao porodica

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Irena Trifunović (40)
GUBITNIK
Čedomir Jovanović (48)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Potreban vam je neko da vas izvuče iz nevolje. Svojom nesmotrenošću ste upali u probleme i sad vam je neprijatno da se nekom poverite.
SAVET: potražite pomoć.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Novčana situacija prividno može delovati dobro sve dok se ne budete još jednom presabrali. Tek tada ćete shvatiti svoje realne mogućnosti.
SAVET: budite umereni sa hranom.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Novčana situacija prividno može delovati dobro sve dok se ne budete još jednom presabrali. Tek tada ćete shvatiti svoje realne mogućnosti.
SAVET: budite umereni sa hranom.
 • 2019 © - vesti online