Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
06:15
J. Arsenović - Vesti A

Kapitalizam u Srbiji ne oprašta bolovanja

Tranzicioni period u Srbiji nikad da se okonča, a jedan od njegovih pojavnih oblika jesu različita gledanja na bolovanja zaposlenih. I dok se poslodavci žale da radnici u Srbiji često uzimaju bolovanje, zaposleni prolaze kroz suprotna iskustva i neretko dolaze i bolesni na posao. Jedno je kada to rade da bi izbegli umanjenje plate ili u strahu od otkaza, ali ima i slučajeva kada su na to primorani odlukama lekarske komisije.

A. Čukić
Ogroman je pritisak na lekare da bolovanje koje izdaju bude što kraće: Ranka Savić

Danijelu Todoroviću iz Leskovca je krajem avgusta mašina za cepanje drva odsekla palac i deo kažiprsta. Nakon operacije koja je trajala pet sati i lečenja u Beogradu, lekari s Vojnomedicinske akademije su sredinom novembra preporučili rehabilitaciju i produžetak bolovanja.

- Kada sam otišao na zakazani pregled u Beograd, lekar je rekao da tretman nije dobro urađen u Leskovcu i da moram još najmanje mesec dana da produžim rehabilitaciju - kaže Danijel.

Lekarska komisija u filijali Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje u Leskovcu nije se složila sa mišljenjem lekara sa VMA, pa je Danijel početkom decembra vraćen na posao. Radnik kaže da ga ruka i dalje boli, a da cinizam bude još veći, on je zaposlen u pogonu za preradu drveta gde radi na rizičnijm mašinama od one koja mu je odsekla prst.

Tražili uvid u zdravstvene kartone

Pre nekoliko meseci morali su da reaguju lekari u Kuli jer je italijanska fabrika obuće Euroin u ovoj vojvođanskoj varoši insistirala na superveštačenju bolovanja. Tražili su uvid u zdravstvenu dokumentaciju zaposlenih, nezadovoljni čestim izostancima s posla, uglavnom žena. Lekari su upozorili da to predstavlja zaštićene podatke, dok su radnice ukazivale na loše uslove rada i na to da 60 odsto njih prima minimalac. Žalile su se na to da u pogonu nema ventilacije, da im mirisi lepka i farbe otežavaju disanje, dok se norma stalno povećava, pa su primorane da na poslu ostaju i po dva-tri sata duže.

- Ogroman je pritisak na lekare da bolovanje koje izdaju bude što kraće. To su vam one situacije kao kada naši vodeći političari navodno ne vrše pritisak na tužilaštvo i sudije, a onda u obraćanju medijima govore da neko treba da bude osuđen i da je kriv - kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Prema njenim rečima, pritisci su inicirani od poslodavaca i investitora, a vrše ih političari koji javno govore o prekomernom korišćenju bolovanja i kako Srbi često odsustvuju s posla, što stvara pogrešnu sliku investitoru o tome da u Srbiji ne može da nađe vredne i posvećene radnike.

Ministar za rad Zoran Đorđević nedavno je najavio pojačanu kontrolu bolovanja za zaposlene u smederevskoj Železari, i to nakon razgovora s ambasadorom Kine i rukovodstvom Hestila. Kada je poverenik za zaštitu podataka o ličnosti izjavio da se zakoni koji regulišu bolovanja ne mogu menjati po dogovoru sa bilo kojim investitorom iz Ministarstva je stigla druga priča i tvrdnja da će pojačana kontrola bolovanja biti sprovedena u celoj državi. Ministar je rekao da se tome pristupa kako bi se zaštitili radno mesto, onih koji marljivo rade, poslodavac i država koja takođe ima štete zbog manje uplate poreza.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online