Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.12.2017.
00:34
D. N. Petrović - Vesti A

Đurđevi stupovi: Iz porte poziva na molitve

Kad je 2. septembra 2015. godine, iz livnice Ligrap u Belosavcima kod Topole, uz blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija, u manastir Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, zadužbinu Stefana Nemanje iz 12. veka i svetsko kulturno dobro pod zaštitom Uneska, stiglo veliko zvono, teško dve i po tone, bio je to važan datum u obnovi ove svetinje i velika radost za vernike u Starom Rasu, celoj Srbiji i dijaspori.

D. N. Petrović
Iz porte poziv na molitve: Otac Gerasim i monah Gavrilo

- Zvono košta 37.000 evra, dobili smo ga "na reč", dok ga otplatimo kad sakupimo novac, trenutno je u manastirskoj porti odakle povremeno, dok ne bude otplaćeno i premešteno na svoju stalnu lokaciju, poziva vernike u Raškoj i Deževskoj dolini na molitve. Daleko se čuje, a naša želja je da se čuje još dalje... Nadamo se da će nam naši vernici, kao što su to i do sada činili, pomoći da sakupimo i ostatak novca i do Đurđevdana iduće godine zvono otplatimo u celosti - kaže otac Gerasim, iguman Đurđevih stupova i naglašava da su "dve trećine" zvona već otplaćene.

Tri veka bez monaha

Tri veka Đurđevi stupovi bili su u ruševinama i bez monaha. Prava obnova, kojom je godinama rukovodio pokojni akademik Jovan Nešković, počela je sedamdesetih godina prošlog veka. Intezivirana je u poslednjih 15 godina, kada je manastir, posle povratka monaha i izgadnje manastirskog konaka, ponovo oživeo. Obnovom sada rukovodi Neškovićeva ćerka Marina.

- Mnogo vernika, znanih i neznanih, iz ovog kraja i celog sveta, slalo nam je priloge za otkup zvona, ali i za obnovu manastira, donacije su nam stizale čak iz Amerike, Kanade i Australije. Sa Starim Rasom, Sopoćanima, Petrovom crkvom i Deževskom dolinom, gde je Stefan Nemanja stvarao prvu srpsku državu, Đurđevi stupovi su ponos i bogatstvo svih Srba, ma gde da su - dodaje iguman Gerasim i naglašava veliku pomoć i razumevanje vladike Teodosija i eparhije Raško-prizrenske.

Simbol Nemanjine moći

- Kroz priložničku akciju Podignimo stupove, obnovimo sebe pomogli su nam mnogi, još uvek pomažu, a nadamo se da će nam i ubuduće pomagati, sve dok svetinji ne vratimo originalni izgled. Blizu smo dana kada će kompletno biti sazidane i velike kule (stupovi), simbol Nemanjine moći i kada će zvono sa njih pozivati vernike iz celog Starog Rasa na molitve, svi s nestrpljenjem i radošću čekamo taj dan - ističe monah Gavrilo.

- Zvono koje otkupljujemo neće, kako su očekivali mnogi vernici, a i najavljivali neki mediji, biti postavljeno na velikim kulama koje se još zidaju i po kojima je manastir u srednjem veku dobio ime jer stupovi ne bi izdržali toliku težinu, kada kada bude kompletno otplaćeno, "zvono iz Belanovice", koje je sada privremeno u kompleksu još neobnovljene trpezarije Svetog Simeona Mirotočivog, biće podignuto na poseban zvonik čiju izgradnju počinjemo iduće godine, a na kulama (stupovima) biće postavljena manja zvona (po 200 kilograma) i stići će nam iz Moskve kao dar Ruske pravoslavne crkve - dodaje iguman Đurđevih stupova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online