Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.11.2017.
05:11
D. N. Petrović - Vesti A

Čuvar srpskih korena

Velikim muzičko-scenskim projektom Povratak ishodištu, na kome uveliko radi nekoliko najpoznatijih istoričara, etnologa, muzičkih stručnjaka, reditelja i scenarista iz Beograda i sa Kosova i Metohije, Kulturno-umetničko društvo Kopaonik iz Leposavića obeležiće iduće godine - dve decenije postojanja.

D. N. Petrović
Najveća inspiracija: Neguju tradiciju

Biće to, kako ističe jedan od osnivača i sadašnji umetnički rukovodilac KUD-a Đorđe Lakušić, kruna svega što je oko 1.500 mladih sa Kosova i Metohije, koliko ih je prošlo kroz ovo društvo, radilo i postiglo u poslednjih 20 godina.

Obišli svet

- Moramo reći da smo postigli impozantne rezultate, mada nam je prioritet bio i ostao ulazak u svako, pa i najzabitije kosovsko selo, stigli smo i do Rusije, Australije, Bliskog istoka, Afrike i gotovo svih zemalja Evrope gde smo na najbolji način prezentovali prošlost i sadašnjost Srba na Kosovu i Metohiji, svuda su nas pozdravljali i pozivali da ponovo dođemo - kaže Lakušić i dodaje:

D. N. Petrović
Alfa i omega Kopaonika: Đorđe Lakušić sa priznanjima

- Sebi smo postavili vrlo visoke umetničke standarde koje je naša omladina prihvatila i kojih se i danas držimo, naše vitrine prepune su priznanja, među pet smo najboljih kulturno-umetničkih društava u Srbiji, po svetu ne predstavljamo samo Kosovo i Metohiju već i Srbiju i time se ponosimo - naglašava Lakušić i ističe da je KUD Kopaonik jedinstven i po tome što osim folklornim puno pažnje pridaje i nekim drugim aktivnostima značajnim za očuvanje srpskog identiteta na Kosovu i Metohiji.

Članovi šiju nošnje

Ovo kulturno-umetničko društvo već godinama ima svoju radionicu, reklo bi se manji pogon u kome članovi kreiraju i šiju narodnu nošnju za sve uzraste i postave brojnog ansambla, ali i za druga kulturno-umetnička društva u Srbiji i svetu, za pozorišne predstave, filmove i razne svečanosti. Po oceni Etnološkog muzeja u Beogradu, naše nošnje kreirane u KUD-u Kopaonik verna su kopija originala.

Verno smo rekonstruisali i diplomatsku uniformu koju je, dok je bio ambasador, nosio naš nobelovac Ivo Andrić. Imamo i svoju izdavačku delatnost, nedavno smo izdali publikacije "Povratak ishodištu" i "Narodna nošnja na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku". Sa korološkog, etnološkog, etno-muzikološkog i muzikološkog stanovišta do sada smo obaradili 14 lokaliteta na Kosovu i Metohiji, mahom u srpskim enklavama, u Nacionalnom registru kulturnog nematerijalnog nasleđa Republike Srbije KUD Kopaonik je upisan je kao nosilac elemenata "kosovski vez".

D. N. Petrović
U kolu od malih nogu

Enklave

Kreće upis novih članova. Misija našeg KUD-a je da mladi ostaju na Kosovu Metohiji da ovde uče, stvaraju i formiraju svoju ličnost, ali i da na svom ognjištu i ishodištu zadovolje sve kulturne potrebe. Putovaćemo i po svetu, kao što smo i do sada putovali, ali nikada nećemo zaboraviti ni naše enklave u Velikoj Hoči, Štrpcu, Goraždevcu, Prilužju, Plemetini, Kosovskoj Vitini... - poručuje Lakušić.

Kamerni orkestar

Kosovo je srce srpskog naroda, naša svetovna i duhovna prestonica i simbol borbe za opstanak, još nije dovoljno istraženo, pred našim članovima i saradnicima je još puno istraživačkog rada. Činimo sve da običaji i tradicija našeg naroda uvrste u škole i da se izučavaju kao jedan predmet, nadamo se da ćemo imati razumevanja u Ministarstvu kulture i obrazovanja - priča ovaj vredni umetnik i kulturni entuzijasta sa Kosova i Metohije.

D. N. Petrović
Ponosni: Kopaonik među pet najboljih KUD u Srbiji

Kulturno-umetničko društvo Kopaonik napravilo je još neke "iskorake" na kojima im zavide i poznatija kulturno-umetnička društva u Srbiji. U saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici nedavno je formiran Kamerni orkestar, kakvog nema nijedno drugo društvo, a u saradnji sa ovom visokoškolskom institucijom i srednjom muzičkom školom, reprezentativni Mešoviti orkestar pod vođstvom Vladimira Koha nosiće ime "Kosova i Metohije".

Kao jedna porodica

Svi koji su prošli kroz ovo kulturno-umetničko društvo, koje je do sada zabeležilo oko 1.500 javnih nastupa u zemlji i inostranstvu, uvek su, gde god da su, na raspolaganju rukovodstvu KUD-a, uvek spremni da pomognu... Veliku pomoć KUD-u pružili su i pružaju brojni umetnici (profesori, muzičari, glumci...) koji su proterani iz Prištine, Prizrena i drugih velikih gradova na Kosovu i Metohiji i skrasili se na severu Pokrajine. Velika pomoć dolazi i sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici...

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online