Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.11.2017.
07:50
D. N. Petrović - Vesti A

Dragulji daleko od očiju sveta

Pri gotovo svakom pomenu opštine Raška i njenih turističkih potencijala, obično se pomisli na: Kopaonik, Goliju i Jošaničku Banju, samo retki znaju da u podnožju ovih poznatih planina, nedaleko od Raške, postoje i drevni manastiri Gradac, Stara i Nova Pavlica i Končul koji bi, uz bolju prezentaciju i organizovaniji turistički rad, mogli da privuku hiljade turista iz cele Srbije, bivših JU republika i inostranstva.

D. N. Petrović
Mamac za turiste: Manastir Pavlica

Retki namernici

Iako imaju ogromnu istorijsku vrednost i nalaze se "tik uz Ibarsku magistralu" ove dragulje srpske srednjovekovne umetnosti i kulture posećuju samo retki namernici koji leti ovuda idu na more, mnogi, čak i iz bližih delova Srbije, na žalost, za ove svetinje nisu ni čuli, pa je i "normalno" što ih nikada nisu ni posetili.

Za Staru Pavlicu se ne zna kada je podignuta, prvi put se pominje u 12. veku u jednoj povelji Stefana Prvovenčanog kao muški manastir i metoh manastira Studenice.

Veruje se da je nastala pre Nemanjića, danas su očuvani samo ostaci crkve svetih apostola Petra i Pavla, posetioci su, kako ističe jedan od monaha iz obližnje Nove Pavlice, prava retkost.

Zadužbina Lazareve sestre

Nova Pavlica sagrađena je 1383. godine, zadužbina je Draginje, sestre kneza Lazara. U njoj su, jedan pored drugog, sahranjeni njeni sinovi Lazar i Stefan Musić, učesnici boja na Kosovu, koji su naslikani na zidu iznad grobnica, u sarkofazima su očuvane njihove kosti.

Izleti

Pripremaju se novi programi manastirskih tura koje će gostima Kopaonika omogućiti da tokom jednodnevnih ili višednevnih izleta, osim Sopoćana i Studenice, obiđu i vredne manastire u našoj opštini Raška. Nadamo se da će nam u našim planovma pomoći i Turistička organizacija u Raški - kaže Penjišević.

Nešto poznatiji i posećeniji je manastir Gradac iz 13. veka, zadužbine kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša Prvog, koji se nalazi sa druge strane Ibra, na obroncima Golije, a od od Ibarske magistrale je, dobrim asfaltnim putem, udaljen svega pet-šest kilometara.Stručnjaci i turistički radnici tvrde da Nova Pavlica ima ogromnu vrednost, ali i nju posećuju samo retki namernici, što je velika šteta, jer bi i ovde imalo šta da se vidi i nauči.

D. N. Petrović
Zadužbina iz 13. veka: Vernici ispred manastira Gradac

U manastiru Gradac, podignutom 1270. godine i posvećenom Blagovestima, Jelena Anžujska negovala je manire koje je ovamo, kao srpska snajka, donela sa francuskog dvora: imala je školu slikanja, tkanja i tapiserije i po mnogu čemu je bila ispred vremena u kojem je živela. Ovde je i sahranjena, svakog proleća u njenu čast održava se turistička manifestacija "Dani jorgovana" koja okuplja puno gostiju, među kojima uvek ima i Francuza.

Hram oživele monahinje

Sve veće je i interesovanje za obnovljeni manastir Končul, takođe u dolini Ibra, bliže granici sa Kosovom... Ovu dugo zapuštenu svetinju pre 17 godina oživele su monahinje iz Mušutišta u Metohiji koje su, bežeći ispred albanskih separatista, utočište našle u okolini Raške. Putem Rudnica - Kopaonik do Končula se sa Kopaonika "spušta" sve više turista, među kojima ima i stranaca...

Poznati turistički radnik sa Kopaonika Milan Penjišević, koji je na ovoj planini duže od tri decenije, kaže da su gosti, posebno Rusi, Ukrajinci, Grci i Francuzi, puno zainteresovani za obilazak Studenice, Sopoćana, Petrove Crkve i Starog Rasa, ali i manastira Gradac, Pavlica i Končul...

Jelenina slikarska škola

U manastiru Gradac decanijama postoji "slikarska škola" koju je formirala iskušenica Jasna Topolski, tada magistar slikarstva, a kasnije igumanija Jefemija.
Sestrinstvo manastira poznato je u celom regionu, ali i širom Evrope po svojim slikama, ikonama i duhovnoj školi kojom se ponosi cela Žička eparhija.
U manastiru je dugo monahinja bila i Engleskinja Marija koja u Londonu pravoslavlju podučava svoje sunarodnike, a u Gradac šalje brojne turiste i ljubitelje slikarstva..

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online