Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.10.2017.
04:00
Z. Marjanović - Vesti A

Dugo čekao pravdu: Sahranio oca posle 72 godine

Konačno mi se ispunila želja da mi otac Jaroslav bude rehabilitovan i da njegove ostatke sahranim kako dolikuje srpskom domaćinu, reči su Milisava Milutinovića iz sela Jezdine, na planini Jelici, kod Čačka. Poslednji susret između Milisava i oca Jaroslava, koji je kao kraljev vojnik pod zakletvom 1941. pristupio četničkom pokretu, bio je u rano jutro 6. novembra 1945, nekoliko sati pre nego što je Jaroslav ubijen na mestu koje su gorštaci sa Jelice vazda zvali Gornja Lipa. Zajedno sa Jaroslavom uhvaćen je i na istom mestu zaklan i njegov drug Radoslav Radonjić Lukinac. Njih dvojica su neobeleženi grob delili 72 godine, sve do pre nekoliko dana kad je Državna komisija za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci streljanih posle oslobođenja 1944. godine uz sve dozvole i uz prisustvo policije, tužioca i patologa otkopala grob i posmrtne ostatke Jaroslava i Radoslava predala porodicama.

Z. Marjanović
Patio decenijama: Milisav Milutinović

- Za mog oca se znalo da ničim i nigde nije okrvavio ruke, znala je to i OZNA, pa oca prvo odvela u Čačak. Tamo je kao bivši četnik, ali bez zločina, bio zatvorenik -slobodnjak. Međutim, kad mu je predloženo da pored Morave učestvuje u streljanju četnika, on na to nije pristao. Pobegao je iz zatvara i krio se u šumama u okolini sela zajedno sa Radonjićem i Dragoslavom Vućićevićem Crnjakom. Imali su i svoj bunker u kojem su uhvaćeni nakon što ih je izdala devojka iz sela.

Znajući da nisu ništa skrivili, moj otac i Radonjić su se predali, dok se Dragoslav Vučićević razneo bombom, jer nije verovao rečima Velimira Cvetića, poznatog čačanskog advokata koji je predvodio poteru. Eto, tada sam video oca poslednji put, a sećam se da mi je tada zapovedio da slušam majku Pavu jer neće biti nikog drugog da me izvede na put - priseća se Milisav za "Vesti".

Bilo svedoka

O tome šta se dešavalo sa zarobljenim Jaroslavom i Radoslavom znali su mnogi iz Jezdine. Bilo je i očevidaca sakrivenih u šumi koji su videli pogubljenje, a Milisav je detalje egzekucije saznavao iz priča koje su se krišom pričale u selu. Saznao je, između ostalog, i ko su ljudi koji su mu ubili oca.

- Iz kuće u kojoj su uhvaćeni, mog oca i njegovog druga su pripadnici OZNE poveli prema vrletima Jelice. U jednoj kući su uzeli volovska kola i mog oca i Radoslava upregli u jaram, tako da su vukli kola u kojima su sedeli udbaši koji su ih s vremena na vreme ubadali bajonetima. Kada su stigli do Pridvoričke jaruge zaustavili su se. Oca i Radoslava su odveli u potok i tu su ih, prema svedočenju meštanina koji je sve to skriven posmatrao, zaklali ih i sahranili. Međutim, posle 72 godine doživeo sam da se ponovo sretnem s ocem, makar i ovako - ističe Milisav dok uzbuđeno prati rad specijaliste sudske medicine iz Beograda Ljubiše Božića, kojem su u iskopavanju zemnih ostataka pomagali Milisavljevi sin Vladan (61) i unuk Miloš (27).

Z. Marjanović
Vladan Milutinović učestvovao u otkopavanju ostataka ubijenog dede Jaroslava 

Milisav i njegova majka Pava decenijama su znali gde je Jaroslavov grob zahvaljujući meštaninu koji je, nakon što je vojska otišla, na bukvi pored groba urezao krst koji i danas stoji. Za mesto se znalo i zbog toga što su se učesnici zločina hvalili u selima na Jelici.

- Naravno da smo se majka i ja plašili da o zadušnicama dolazimo na očev grob i da palimo sveće, ali smo to krijući ipak radili. Kada sam stasao, od starijih sam saznao istinu o stradanju mog oca, a pravda je delimično zadovoljena 2008. i 2010. godine kada su moj otac Jaroslav i Radoslav Radonjić rehabilitovani - kaže Milisav.

I srećan i nesrećan

Milisav kaže da mu je svih ovih decenija bilo veoma teško jer su, kako je rekao, majka i on često bili vređani i ponižavani.

- Ipak, izdržalo se. Bilo mi je teško i zbog toga što je pored naše kapije stalno prolazio i komšija koji je učestvovao u klanju mog oca, ali o tome je verovatno razmišljao i on. Što se mene tiče, majka me je zaklela da se nikad ne svetim i ja sam se te zakletve držao. Sada, posle 72 godine, srećan sam i nesrećan. Srećan, jer je istina o mom ocu kao čoveku koji nije napravo nikakvo zlo izašla na videlo, srećan i zato što ću njegove zemne ostatke sahraniti kako dolikuje, ali nesrećan jer sam tolike godine na pravdi Boga morao da živim bez oca i da sa njim razgovaram samo u mislima - kroz suze govori starina Milisav Milutinović koji će, kako kaže, do kraja života osuđivati događaje iz srpsko-srpskog rata.

"Čišćenje terena"

Među osobama koje su doprinele da Milutinovići konačno saznaju celu istinu o stradanju Jaroslava Milutinovića i Radoslava Radonjića svakako su i istoričar Goran Davidović, predsednik komisije za pronalaženje tajnih grobnica u Čačku, i Aco Đenadić, predsednik Ravnogorskog pokreta u Čačku.

- Na osnovu Zakona o rehabilitaciji uspeli smo da dokažemo nevinost ovih žrtava koje su ubijene samo radi ideologije, ali je to bilo usko povezano i sa prvim izborima na kojima je tadašnja vlast morala da pobedi pa i po cenu stotina nevinih žrtava. U to vreme, uoči izbora, stiglo je naređenje da se "teren očisti", što je značilo da nema živih, da nema privedenih i da se egzekucije sprovode na licu mesta. Žrtve te nardbe bili su i Jaroslav i Radoslav, čiji će zemni ostaci zajedno biti položeni u kripti crkve Uspenje presvete Bogorodice u Jezdinama čiju je izgradnju značajno pomogla i srpska dijaspora. U ovoj kripti će se ubuduće polagati zemni ostaci stradalnika sa planine Jelice i pored igrališta Borca u Čačku - kazao je istoričar Goran Davidović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online