Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.10.2017.
19:04
Vestionline, Tanjug A

Beograd: Učenik fizički napao profesorku, protest u školi

Profesorku Trgovačke škole u Beogradu fizički je napao učenik te škole. Kolektiv se okupio kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog napada na njihovu koleginicu.

static.jsx.in
Nasilje se vraća u škole: Profesori na meti učenika

Naime, 29. septembra ispred Trgovačke škole profesorku te škole fizički je napao učenik koji je pre toga polagao ponovljeni popravni ispit koji nije položio, a profesor i predsednik sindikata u Trgovačkoj školi Ivan Stanković je rekao da je to samo još jedan u nizu napada, a ako se nešto sistemski ne preduzme, verovatno ne i poslednji.

- Na ovakva dešavanja svakako ne možemo da ostanemo nemi i da ne reagujemo, jer ovo više nije napad na pojedinca već na profesiju - istakao je on na skupu "Stop nasilju nad profesorima" i dodao da je Trgovačka škola danas, u znak podrške napadnutoj koleginici, potpuno obustavila rad. 

- Učenici danas nisu imali nastavu u učionici, ali i ovo je velika i važna lekcija za njih. Osećamo ljudsku potrebu da se ovaj slučaj ne zataška kao i mnogi drugi. Nešto mora da se preduzme kako bi se sprečili budući ovakvi napadi - poručio je Stanković i dodao da će od sutra nastava u školi ponovo početi. 

Profesorka srpskog jezika u Trgovačkoj školi Aida Ocokoljić je rekla da resorno Ministarstvo često nema sluha niti pruža adekvatnu pomoć školi već najčešće staje na stranu učenika. 

- Nasilnici se vraćaju u škole. Učenicima koji nisu cele godine radili organizuju se ispiti na takav način da ih oni polože i nastavljaju školovanje jednako kao i oni koji su uložili trud i rad - rekla je ona. 

Kako je ocenila, time se učenicima šalje poruka da se rad i trud ne isplate, da je mnogo lakše biti bezobrazan, bahat i lenj i da će takvi bolje proći nego vredni, odgovorni i pošteni. 

- Odeljenja u koja se vraćaju ovakvi učenici uvek skliznu u obrazac ponašanja u kome nestaje radna atmosfera, dijalog i tolerancija, a preovlađuje nasilje, bahatost i nerad. Ovakvo stanje duboko demorališe nastavnike i sprečava ih da odgovorno i savesno rade svoj posao, prinuđujući ih da poklanjaju ocene i da popuštaju pod pritiscima znajući da niko nije na njihovoj strani - rekla je Ocokoljićeva. 

Ona je ocenila da takva klima u nastavi neizostavno demotiviše i one učenike koji žele da uče i da se obrazuju i čine ih "kolateralnom štetom školskog sistema koji žmuri pred ovim pojavama". 

Okupljenima se obratila i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, koja je rekla da ovo nije prvi slučaj napada na profesore.

- Ono što mi možemo da uradimo to je solidarnost kada su ovakvi događaji u pitanju. Prosveta nema novac i zakone, ona ima samo moć u svojoj brojnosti i dok ne budemo shvatili da je naša snaga u našoj brojnosti, bojim se da ćemo samo ovako lično podržavati nekoga ko je doživeo ono što je moglo da se desi svakome od nas ovde - istakla je Jankovićeva. 

Na skupu su se mogli videti transparenti na kojima je pisalo: "Stop nasilju", "Prosveta je stub društva", "Obrazovanje je budućnost".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online