Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.09.2017.
06:11
D. N. Petrović - Vesti A

Unesko odlaže radost vernika

Obnova i oživljavanje manastira Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, zadužbine Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka i simbola prve srpske države i Nemanjine moći, koji je tri stotine godina bio u ruševinama i bez monaha, polako se privodi kraju...

D. N. Petrović
Još kule da se podignu: Manastir Đurđevi stupovi

 


I mada su, za tri i po decenije neprekidnih radova, vredni neimari iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, najpre pod nadzorom pokojnog akademika Jovana Neškovića, a potom i pod strogom kontrolom njegove ćerke, arhitekte Marine Nešković, skoro svaki kamen "vratili na svoje mesto", na žalost brojnih vernika u Starom Rasu i priložnika iz celog sveta, ova srpska svetinja, od 1979. i svetsko kulturno dobro pod zaštitom Uneska, još nije dobila (vratila) svoj originalni izgled.

- Samo još kule (stupove), po kojima je manastir dobio ime, da podignemo, pa će svetinja biti ona stara, kakva je u doba velikog Nemanje i drugih iz loze Nemanjića bila. Na žalost, ništa više nije u našim rukama i našoj moći, jer su, kako nam je rečeno iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, radovi na kulama (stupovima) zaustavljeni na polovini "po nalogu Uneska" - priča, dok setno pogleduje u nezavršene "stupove" iguman manastira otac Gerasim.

Vino za goste

Posle 300 godina posetiocima služimo naše manastirsko vino od grožđa sa naše ekonomije, ponosimo se i manastirskom rakijom i plantažom šljiva, ali i velikim brojem mladih iz Starog Rasa koji se vraćaju bogu i svojoj veri i koji su uvek spremni da nam, na svaki naš poziv, pomognu - ističe otac Gavrilo, zamenik igumana manastira.

- Velika želja manastirskog bratstva i svih naših vernika je da kule što pre "krenu ka nebu", da dostignu visinu kupole i da zvona sa njih, kako je to bilo u Nemanjino doba, pozovu vernike iz deževske i raške doline na molitve. Nadamo se da će se to desiti uskoro i da veliku radost nećemo još dugo čekati - dodaje otac Gerasim i naglašava da će jedno od zvona biti poklon iz Rusije.

Stručnjaci, međutim, tvrde da nemaju podataka i dokumenata na osnovu kojih bi kule (stupove) izidali do kraja, navodno, ne znaju ni kakav je bio njihov završetak, da ne žele ništa da improvizuju, da se boje i da li će "temelji" izdržati sav teret i kako će Unesko reagovati ako se zidanje nastavi bez njihovog blagoslova...

Bio sam član prvog Odbora za obnovu Đurđevih stupova na čelu sa tadašnjim vladikom raško-prizrenskim Artemijem, bilo je i tada nekih dilema i nesporazuma sa Unesko, ali ih je pokojni akademik Jovan Nešković brzo razrešio. Iako ne sumnjamo u dobre nemera Uneska, da smo tada čekali da nam iz Pariza stignu nekakva odobrenja i blagoslovi, Đurđevi stupovi bi i danas bili u ruševinama - ističe Hadži Radenko Joković, bivši narodni poslanik iz Novog Pazara i naglašava da bez velikih kula "krnji" manastir Đurđevi stupovi nikad neće povratiti slavu i sjaj koji je nekada imao. On apeluje na Raško-prizrensku eparhiju i vernike da, kako kaže, izvrše pritisak na birokratiju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i "nateraju je" da nastavi zidanje započetih kula.

Blagoslov i pomoć

Bratstvo Đurđevih stupova svakodnevno dobija veliku podršku i pomoć vladike Teodosija, koji ima razumevanja za njihove potrebe i zajedno sa kompletnom Raško-prizrenskom eparhijom daje veliki doprinos obnovi ove svetinje. Naglašavaju da je, osim države i crkve obnovu manastira puno pomogao i verni narod Starog Rasa, cele Srbije i dijaspore kroz priložničku akciju "Podignimo stupove, obnovimo sebe". U akciju su se uključila i brojna poznata imena iz sveta sporta, filma, muzike, biznisa.

U očekivanju nastavka radova na velikim kulama (stupovima), obnovljena je trpezarija drugog ktitora, kralja Dragutina iz 13. veka, koja može da primi stotinak gostiju, započeti su i radovi na trpezariji Simeona Mirotočivog(Stefana Nemanje), postavljena su sva vrata, manastir je potpuno zatvoren, rekonstruisana je unutrašnjost, izgrađen je i novi konak...

Đurđevi stupovi nisu samo kulturno-istorijski spomenik, kako ga još neki doživljavaju, već jedan od najpoznatijih srpskih manastira, sa bratsvom koje je oživelo svetinju... Dolazi nam, hvala bogu, puno vernika i turista iz celog sveta, trudimo se da pratimo potrebe, pa smo proširili konak i izgradili novu i veliku ekonomsku zgradu za našu ekonomiju... Sada imamo i salu koja može da primi 500 ljudi u kojoj već organizujemo razne svetkovine, duhovne i kulturne programe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online