Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.09.2017.
00:11
N. Popović - Vesti A

"Vesti" u Nemačkoj: Savez dobio dva predsednika!

U pravom smislu reči, maratonska Vanredna izborna skupština Saveza srpskih udruženja Nemačke (SSUN), zasedalo se više od sedam sati, koja je u subotu održana u prostorijama Srpskog kulturnog centra Ofenbah, na kraju je donela pomalo iznenađujuću odluku: SSUN je dobio ne jednog, nego dva nova predsednika!

N. Popović
Rukovanje posle dogovora: Danilo Đokić i Dragan Ivašković

Naime, dvojica kandidata za čelnu poziciju Saveza, Dragan Ivašković (Srbija - Dortmund) i Danilo Đokić (Srpski centar Štutgart), posle tajnog glasanja dobili su po 13 glasova. Pat poziciju rešili su internim dogovorom: budući da mandat predsednika po Statutu Saveza traje četiri godine, odlučeno je da će prvu godinu predsednik biti Ivašković, dok će Đokić obavljati funkciju potpredsednika. Posle godinu dana, zameniće pozicije i tako se će se rotirati do kraja četvorogodišnjeg mandata. Kompromis je posle duge, žestoke, na momente i mučne diskusije, ipak pozdravljen aplauzom svih okupljenih predstavnika srpskih klubova iz cele Nemačke.

U kasi 2.679 evra

Boško Marić je izvestio članove Saveza da u kasi trenutno ima 2.679 evra, što je dobit sa dve prethodne dve velike priredbe Saveza: folklornih smotri za sever i jug nemačke, a Savezna ove godine nije ni održana.
- Hteo bih da znam, a verujem da moje mišljenje dele i mnogi drugi, kako su trošena zarađena sredstava Saveza prethodnih godina a ne samo u ovoj godini jer o tome ne postoji nikavi zapisnici, računi ili dokumenti - istakao je Miodrag Simić, predsednik KUD Kolo - Esen, a njegove reči podržali su i mnogi drugi.


Vanrednu skupštinu otvorio je sada već bivši predsednik Mićo Ćetković, koji je tu funkciju obavljao više od 20 godina, praktično od osnivanja Saveza. Varnice su počele na početku skupa kada mu je Miodrag Simić, predsednik KUD Kolo iz Esena, osporio pravo da vodi sednicu "jer je već dao službenu izjavu da ne želi da bude predsednik niti se kandidovao za tu funkciju". Prevladalo je, međutim, mišljenje da je Ćetković predsednik sve dok se ne stigne do tačke reda o njegovom razrešenju, pa je on nastavio izlaganje rekavši da je prethodnih nekoliko meseci, tačnije od Skupštine Saveza održane pre oko četiri meseca u Hohajmu, gde je i najavio povlačenje sa svih funkcija u Savezu, bio izložen velikim pritiscima.

Nećemo se mešati u rad CSSN

- Pristao sam na kompromis jer su prihvaćeni neki od uslova koje sam izneo u svom programu rada Saveza. Od sada će SSUN raditi potpuno transparetno, a svi klubovi će već nekoliko sati posle smotri i priredbi imati izveštaj o prihodima i rashodima - kazao je Danilo Đokić, potpredsenik Srpskog centra iz Štutgarta, sa čim se saglasio Ivašković.
Đokić se, sada u svojstvu potpredsednika Saveza, osvrnuo i na Centralni savet Srba Nemačke.
- Oni imaju svoju organizaciju, a mi svoju, mi se nećemo mešati u njihov rad i odluke, ali ni njima nećemo dozvoliti da se mešaju u naš rad, posebno ne nekoj Tini Kvintero Marone, koja Centralni savet Srba Nemačke predstavlja u Hesenu - kazao je Đokić.

N. Popović
Razočaran: Mićo Ćetković

- To što sam doživeo i čuo da se o meni priča ne bih poželeo ni najgorem dušmaninu. Posle toliko godina društvenog rada, a priznajem bilo je tu i grešaka s moje strane, takve osude i ružne reči mislim da ipak nisam zaslužio. Zato se više i neću kandidovati za bilo koju funkciju u Savezu - rezignirano je konstatovao Ćetković.

Termini Smotri

Savez je ovoga puta potvrdio termine za održavanje predstojećih priredbi: 11. 11. 2017. - Dečja savezna smotra, domaćin je Sloga - Štutgart, 24. 2. 2018. - Smotra za sever Nemačke, domaćin SKC Ofenbah. Za Smotru za jug Nemačke termin će biti poznat do kraja oktobra, a domaćin je "Karađorđević" - Rojtlingen, Savezna smotra Nemačke biće održana 21. 4. 2018. domaćin KUD Kolo - Frankfurt.

Dragan Jovičić iz Manhajma, sekretar Saveza u ostavci (mesecima ranije podneo ostavku na funkciju, ali je pristao da je obavlja do izbora nove uprave) podneo je izveštaj o radu Saveza i priredbama koje su u međuvremenu održane, te pripremama za narednu Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore koja dogodine treba da se održi u Banjaluci.

Najviše rasprave o blagajni

N. Popović
Žustre rasprave: Učesnici Vanredne skupštine Saveza

Najviše rasprave, žustrih komentara i replika, izazvala je, očekivano, tačka dnevnog reda "izveštaj blagajnika" . Izveštaj je podneo Boško Marić iz Štutgarta. Naime, Ćetkoviću se najviše zamerala netransparentnost u trošenju novca koje su klubovi, članovi Saveza, zaradili na zajedničkim manifestacijama (prihod od ulaznica) pa je izveštaj Marića dočekan bukvalno na nož. Svađa oko blagajne potrajala je satima da bi na kraju izveštaj bio usvojen, sa jednim glasom protiv (Radosav Marinković, "Sveti Sava" - Štutgart), ali uz zaključak da se izveštaj o blagajni u narednih šest nedelja mora dopuniti za šta je zadužena posebna tročlana komisija.

Nova uprava

Posle izbora predsednika u nastavku sastanka za blagajnike Saveza izabrani su Miodrag Simić iz Esena i Gojko Baralić iz Minhena. Za sekretara Saveza mandat je produžen dosadašnjem sekretaru Draganu Jovičiću iz Manhajma. U Nadzorni odbor izabrani su: Miloš Vlahović iz Gepingena, Siniša Đokić iz Noj Izenburga, Mika Milovanović iz Šorndorfa, Krsto Prtljaga iz Hohajma i Nebojša Antić iz Štutgarta.

Posle toga, Skupština je razrešila "stari" Upravni odbor Saveza, a umesto Ćetkovića, skup je nastavila da vodi Žaklina Marić, portparol KUD Dunav iz Hohajma. Ona je konstatovala da za čelnu poziciju u Savezu postoje dva kandidata, Dragan Ivaškovć i Danilo Đokić koji su, potom, predstavili svoje programe, a onda i odgovarali na konkretna pitanja članova kako misle da reše neke od gorućih problema sa kojima se Savez suočava poslednjih godina, zbog čega je došlo i do "osipanja" krovne organizacije Srba u Nemačkoj.

Učesnici

Na skup u Ofenbahu došli su predstavnici sledećih klubova: Jugos - Minhen, Kolo - Esen, Sloga Manhajm, Srpski centar Štutgart, Srbija - Dortmund, Kozara - Štutgart, Republika Srpska E. V.
- Štutgart, Srpski kulturni centar Ofenbah, "Sveti Sava"- Gepingen, Sloga - Kirhajm Tek, Srpski centar Zindelfingen, Srbija - Noj Izenburg, "Sveti Sava" - Štutgart, Sloga - Štutgart, Dunav - Hohajm, Srpski kulturno-sportski centar - Hajlbron, Kolo - Frankfurt, Oro - Frankfurt, Nova generacija - Šorndorf, Morava - Štutgart i Republika Srpska - Štutgart.

Napokon se stiglo i do glasanja za novog predsednika, a većinom glasova prisutnih odlučeno je da glasanje bude tajno. Na skupštini je bio 21 predstavnik klubova članova Saveza, a još pet klubova iz Nemačke je opunomućilo neke od članova Saveza da glasaju u njihovo ime. To je izazvalo dosta svađa i prepucavanja da bi ipak bilo konstatovano da je u "igri" 26 važećih glasova koji treba da odluče o novom čelniku Saveza. S obzirom na nerešen rezulat, pronađeno je rešenje koje smo pomenuli na početku izveštaja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online