Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.07.2017.
10:59
blic.rs, Vestionline A

Da li će se premijerka Ana Brnabić useliti u vilu "Bokeljka" i ko odlučuje o tome?

Premijerka Ana Brnabić preseliće se iz svog stana u rezidenciju predsednika Vlade u Tolstojevoj ulici na Dedinju, ukoliko nadležne službe procene da je to potrebno, rečeno je "Blicu" u njenom kabinetu.

Tanjug
Da li će država odobriti preseljenje Ani Brnabić?

Do tada, ona ostaje na staroj adresi, isto na Dedinju, gde živi u stanu od 328 kvadrata.

Međutim, to ne znači i da se u skorije vreme neće preseliti u komšiluk u Tolstojevu 2a, odnosno u vilu "Bokeljka" od 1.700 kvadrata, koja je inače predviđena za rezidenciju premijera Srbije.

- Ukoliko se to dogodi, to neće biti njena odluka. O tome odlučuju bezbednosne službe - kažu za "Blic" u kabinetu premijerke Brnabić.

Bivši premijer i aktuelni šef države Aleksandar Vučić je i tokom svog premijerskog mandata, kao i sada, ostao veran Novom Beogradu, odnosno stanu u kome živi na ovoj opštini.

Vilu "Bokeljku" je u prethodnom periodu koristio samo za službene sastanke i susrete.

Sve i kada bi hteo, pitanje je da li bi Vučić mogao da se preseli u rezidenciju predsednika Srbije u Užičkoj 23, s obzirom na to da je ona i dalje "zauzeta".

Kako se spekuliše, bivši šef države Tomislav Nikolić još nije napustio ovaj objekat, koji mu je pripadao po funkciji, i u kome je živeo tokom svog predsedničkog mandata.

Nikolić nije odgovorio na pitanje da li namerava i ubuduće da ostane u ovom objektu, u kome je živeo sa suprugom Dragicom i taštom Milkom Ninković, ili će se vratiti u svoj stan na Novom Beogradu.

Čak se i spekulisalo da je ostanak u rezidenciji na Dedinju bio jedan od njegovih uslova za odustajanje od predsedničke kandidature i podršku Aleksandru Vučiću na izborima.

Pravo na državnu vilu, odnosno život u njoj, osim predsednika i premijera ima i ministar vojni, odnosno Aleksandar Vulin.

Da li se on planira preseljenje ili je to već učinio, juče nije bilo moguće saznati u Ministarstvu odbrane.

Prema Uredbi Vlade Srbije iz 2014. godine precizirano je da postoji 14 reprezentativnih objekata u vlasništvu države (rezidencije, gostinske vile i druge nepokretnosti koje služe za reprezentativne potrebe).

Tri rezidencije se koriste za boravak predsednika i premijera Srbije, kao i za prijem i boravak inostranih predsednika država ili vlada i drugih najviših stranih gostiju.

Na tom spisku su zgrada u Užičkoj 23 (rezidencija predsednika Republike), u Tolstojevoj 2a (rezidencija premijera) i Vila "Mir" (za reprezentativne potrebe predsednika Srbije, premijera i boravak stranih predsednika država ili vlada i drugih najviših gostiju).

Među objektima koji se koriste za reprezentativne potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju Srbiji, koriste se kompleks u Užičkoj 11-15, vile u ulicama Kneza Aleksandra Karađorđevića 75 i Botićevoj 8, kao i Klub poslanika u Tolstojevoj 2.

Na ovom spisku je bio i objekat u Lackovićevoj 10, gde je inače živeo bivši predsednik Srbije Boris Tadić punih osam godina, ali je njegova polovina ove godine vraćena starim vlasnicima.

Van Beograda, objekti za reprezentativne potrebe su letnjikovac Obrenovića kod Smedereva i "Glavna vila" u Topoli. Vile za smeštaj gostiju nalaze se u Užičkoj 21 u Beogradu, a to su i "Lovačka kuća" u Vorovu i vile "Kopaonik" i "Šumadija" u Vrnjačkoj Banji i Topoli.

Serije i filmovi

Inače, pojedini reprezentativni objekti korišćeni su i za snimanje dokumentarnih i igranih serija.

Tako je kompleks letnjikovaca Obrenovića na Plavincu korišćen je za snimanje serije o francuskim slikarima, serije o Nikoli Pašiću, filmova "Četvrti čovek" i "Pljačka Trećeg rajha", serije "Kraj dinastije Obrenovića" i za snimanje TV filma "Cvetovi zla".

U "Glavnoj vili" u Topoli snimana je TV serija o kralju Aleksandru Karađorđeviću, dok je "Vila Kopaonik" u Vrnjačkoj Banji korišćena je za snimanje TV serije "Bela lađa".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online