Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.07.2017.
18:56
Lj. Ivanović - Vesti A

Italijani prete otkazima

Pošto su radnici prve smene kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili većinom glasova odlučili da prihvate ponudu Vlade Srbije da u petak počnu proizvodnju, kako bi istog dana počeli i pregovori sa rukovodstvom Fijata, radnici druge smene su jednoglasno odbili taj predlog i glasali za nastavak štrajka.

M. Karović
Drastičan odgovor iz centrale: Radnici Fijata    (Foto: Arhiva)

Poverenik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Zoran Stanić izjavio je da je neizvesno kako će se situacija sa generalnim štrajkom razvijati.

- Kada se saberu glasovi radnika prve i druge smene, jasno je da se dve trećine izjasnilo za nastavak štrajka. Sutra ćemo videti šta dalje - rekao je Stanić.

Pošto se prva smena izjasnila za početak pregovora i zamrzavanje štrajka, a druga za štrajk, došlo je do podele u štrajkačkom odboru između članova Samostalnog sindikata i Sindikata Nezavisnosti.

Članovi Samostalnog sindikata predložili su, kao znak dobre volje, da počnu pregovori i da zamrznu štrajk u petak i da se taj dan radi. U nedelju, u 19 sati, radnici bi trebalo da se informišu o toku pregovora i izjasne.

Sindikat Nezavisnost, međutim, tvrdi da je veći broj radnika bio za štrajk. Zbog toga je neizvesno da li će štrajka sutra biti i da li će deo radnika obustaviti štrajk u petak.

U Beogradu će biti održan sastanak sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, nakon čega su radnici prve smene odlučili da u petak u šest časova ponovo počnu proizvodnju, kako bi dva sata kasnije počeli pregovori, koji bi trajali do nedelje u 19 časova.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković kaže da posle ovakve odluke radnika najverovatnije slede otpuštanja i mogući odlazak Fijata iz Srbije.

- Odgovornost je na nama kao i pitanje da li će fabrika da preživi i da li će oko 6.500 ljudi koji rade za Fijat moći da preživi - kazao je Marković.

Čelnik Fijata za srpsko tržište Alfredo Altavila najavio je da, ako štrajk ne bude prekinut, kompanija neće imati izbora nego da otpusti 320 radnika, smanji proizvodnju za 80 odsto za ovu godinu.

Sada je, međutim, pat pozicija. Kako će se dalje odvijati razrešenje krize ne zna se pouzdano. Marković kaže da će tražiti dodatni rok, da se eventualno sprovede interni referendum među radnicima gde bi se na, kako je rekao, demokratski način proverila njihova volja.

Stoje zahtevi

Proizvodni radnici FCA su u generalnom štrajku od 27. juna i traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online