Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.07.2017.
00:56
D. Dekić - Vesti A

Srbija grca u krvi

Monstruozniji od scenarija horor filma je zločin Marka Nikolića (43), koji je u Centru za socijalni rad u Rakovici zadavio četvorogodišnjeg sina Mihajla, iskasapio bivšu suprugu Maju Đorđević i povredio nekoliko socijalnih radnika.

youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Svirepo ubistvo koje je zapanjilo javnost

Svirepa tragedija nalik onoj od pre devet dana u novobeogradskom Centru za socijalni rad kada je pred njihovo troje dece Milan Lovrić (48) kamenom smrskao glavu bivšoj supruzi Olgi (39), nametnula je pitanje zašto je vlast bila potpuno nema sve dok se zločin nije ponovio.

Oterati Vulina

Krivicu Nova stranka pripisuje doskorašnjem dugogodišnjem ministru za rad i socijalnu politiku, a sada zaduženom za odbranu Aleksandru Vulinu, zahtevajući da on posle tri ubistva bude udaljen sa javnih funkcija.

Poslanici Nove stranke Marinika Tepić i Zoran Živković traže od premijerke Ane Brnabić da Vulina izbace iz Vlade.

Oni se nadaju da će Brnabićeva zaista to da učini i da neće ostati upamćena kao prva žena premijer koja je okrenula glavu od ubistava žena i dece.

- Kakve ste mere preduzeli od prve do druge tragedije u centrima za socijalni rad - pitale su novog ministra Zorana Đorđevića poslanice Pokreta Dosta je bilo Ljupka Mihajlovska i Tatjana Macura.

One zahtevaju da Ministarstvo u najkraćem roku parlamentu podnese izveštaje o radu svih centara za socijalni rad. Takođe podsećaju da je poslednji takav izveštaj publikovan za 2010. godinu.

- Želimo da verujemo da postoje izveštaji i za ostale godine do 2017. Ali u to duboko sumnjamo, jer ih nema na mestu na kojem treba da budu - kazale su poslanice DJB.

Zaposleni u centrima za socijalni rad u četvrtak su štrajkovali zbog nebezbednih uslova za rad, a resorni ministar Zoran Đorđević rekao je da ih razume.

Poručio je i da niko odgovoran neće biti aboliran u slučaju ubistava i da će se pomoći u radu centara.

Prema rečima potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, pomoć će stići u vidu 60 panik taster sistema u centrima, čijim se pritiskom najbrže alarmira policija.

Režimski mediji kriju katastrofu

Sa zakašnjenjem se oglasio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali naloživši da se hitno sprovedu aktivnosti za uvođenje dodatnih mera obezbeđenja u svim odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad.

Dok Srbija grca u krvi, mediji bliski režimu to stavljaju u drugi plan i posvećuju već mesec i po dana prostor tabloidnim prepucavanjima i kako navode, napadima vlasnika Adrija medija grupe i dnevnog lista "Kurir" Aleksandra Rodića na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pri tome je samo u danu kada su ubijeni Maja Đorđević i njen sin, penzioner Toma Stepanović u staračkom domu u Pančevu ubio iz pištolja suprugu Dragicu, a potom i sebe.

Iste večeri su od strujnog udara u doljevačkom selu Orljane nastradali vlasnik tamošnje kafane i njegova sestra. Ona je doživela strujni udar dok se kupala, a brat je poginuo kada je pokušao da je spase.

Tužilaštvo žmuri na nasilje

Potpredsednica DS Tamara Tripić ukazala je da su žena i dete ubijeni pred institucijom odgovornom da predvidi i predupredi ovakve scenarije i navela da u Srbiji policijski službenici većinu prijavljenog porodičnog nasilja definišu kao nesuglasice.
- Tužilaštvo pokreće postupak za samo 25 odsto prijavljenih slučajeva nasilja, a od toga sud u 70 odsto postupaka dosuđuje uslovnu kaznu - kaže ona.

Ubice s dosijeom

Kao i Ivan Lovrić i Marko Nikolić je poznat policiji zbog nasilja u porodici.

Nikolić ima dosije i za teža krivična dela.

Njegova bivša žena Maja bila je medicinska sestra u GAK Narodni front i kolege je opisuju kao mirnu i dobru ženu.

Nikolić je u Centru Rakovica trebalo da joj vrati Mihajla koji joj je poveren na staranje.

Očevici zločina kažu da je posle svađe bivših supružnika Marko Nikolić bacio na beton Mihajla kog je držao u naručju i krenuo da kasapi nožem Maju dok nije umrla.

Potom je krvnički udarao i davio sina kog su lekari bez uspeha pola sata pokušavali da vrate u život.

Ne pomaže ni obezbeđenje

Kontrolisana viđanja dece sa roditeljem, prema rečima sudskog veštaka psihologa Ane Najman, problematična su i treba ih promeniti.
- Isfrustriranost, emocionalna napetost i visok nivo agresivnosti protiv svake vrste poštovanja pravila i procedura, stvaraju situaciju u kojoj lako dođe do besa usmerenog ka drugima, a nekada i k sebi - tumači Najmanova koja smatra da uvođenje obezbeđenja ne može zasigurno da reši probleme, jer se navala besa dešava u sekundi i ne može se kontrolisati.
Na odgovornost medija pri izveštavanju u ovakvim slučajevima, pažnju skreće psihog Zoran Musterović koji smatra da su senzacionalizmom mediji trasirali put do drugog zločina u Centru za socijalni rad.
- Pripremljena je atmosfera da čovek treba sam da reši stvar umesto navodno nesposobnih i nemoćnih institucija, što podstiče psihički nestabilne osobe na zločin - kaže Musterović.

Čuvali bilborde, a ne mogu centre

- Strašno je što živimo u zemlji u kojoj su tokom izborne kampanje bilbordi vladajuće stranke imali obezbeđenje, a socijalni centri ga nemaju - kazao je urednik portala Njuznet Marko Dražić.

On je naveo da mu nije jasno šta se dešava, da li centri imaju obezbeđenje, koliko ih je i koliko centara ima.

Verujem da bi jedan policajac s pištoljem mogao da spreči to ubistvo, jer u oba slučaja nije bilo vatrenog oružja, već nož i kamen, kazao je ocenivši da je strašno je što takve stvari moraju da se dese da bi se nešto promenilo.

Centar poslao dete u smrt!

Ubica žene i četvorogodišnjeg deteta Marko Nikolić nije dete viđao u kontrolisanim uslovima jer je odluka o restrikitivnim uslovima viđanja iz 2013. izmenjena 2015. godine, u skladu sa mišljenjem Centra za socijalni rad u Rakovici!
- Centar je zaključio da je "u interesu deteta da ne viđa oca u tako restriktivnim uslovima" - rekla je Tanjugu portparol tog suda Irina Kovačević.
Ubica je dete uzimao svake srede ujutro iz obdaništa i vraćao ga majci po podne u prostorijama Centra, kao i poslednji put kada se zločin dogodio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online