Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.05.2017.
16:25
Vestionline A

Tužna slika Srbije: Prvu cigaretu mladi zapale u uzrastu između 13 i 15 godine

Prvu cigaretu srednjoškolci u Srbiji zapale u uzrastu između 13 i 15 godina, puše u proseku pola paklice dnevno i mesečno na cigarete troše između dve i 10 hiljada dinara, pokazalo je istraživanje srednjoškolaca od 15 do 19 godina o pušenju, povodom Svetskog dana borbe protiv duvanskog dima, 31. maja.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

To istraživanje, rađeno za potrebe fondacije Hemofarm i sajta www.bezduvana.rs koji okuplja zajednicu onih koji žele da se odviknu od duvana, pokazalo je i da srednjoškolci u Srbiji novac za cigarete uglavnom dobijaju  od roditelja, kao i da ih pušenje asocira na relaksaciju i opuštanje.

Istraživanje je pokazalo i da najveći podsticaj za posezanje za prvom cigaretom dolazi od vršnjaka, ali posredno i od porodice u kojoj ima pušača. 

Većina ispitanika je navela i da su njihovi najbliži prijatelji pušači i da vršnjaci imaju presudan uticaj na njih, kao i da su mesta na kojima najčešće puše su škola i tokom izlaska sa društvom.

Prema rezultatima istraživanja, mladi samo pušenje ne vide kao bolest zavisnosti i nemaju ni želju ni potrebu da ostave pušenje, a većina ispitanika smatra i da je mesec dana realan period za odvikavanje od duvana.

Kao glavnu poteškoću prilikom ostavljanja cigareta mladi navode okruženje, odnosno vršnjake i članove porodice, koje uglavnom čine pušači, a asocijacija na ostavljanje cigareta su im tablete, flasteri, elektronske cigarete, savetovališta i knjige.

Istraživanje je pokazalo da su srednjoškolci uzrasta od 15 do 19 godina vrlo dobro informisani o štetnim posledicama pušenja i kao takve su prepoznati, kašalj, glavobolja, smanjenje kondicije, žuti zubi, nokti i koža, ubrzavanje starenja, rak pluća, jezika i grla.

Direktor Gradskog zavoda za plućne bolesti Ljiljana Timotijević, kako se navodi u saopštenju, smatra da s obzirom na utvrđen uticaj roditelja i vršnjaka na rasprostranjenost pušenja među mladima, treba podsticati roditelje da se aktiviraju u odvikavanju, navodeći da su metode za ostavljanje duvana  brojne, ali da praksa pokazuje da sve bolje rezultate daje odvikavanje daje upotreba lekova na biljnoj bazi.

U saopštenju se ističe i da broj pušača u Srbiji, pa tako ni pušača među mladima do 19 godina, nije precizno utvrđen, jer nema registra za evidentiranje aktivnih pušača i podseća da je globalno istraživanje koje je pre tri godine sproveo Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" utvrdilo je da je od 10 učenika starijih razreda osnovne škole jedan pušač.

Istraživanje "Stavovi srednjoškolaca o pušenju i cigaretama" rađeno je u Beogradu, Novom Sadu i u Nišu, metodom fokus grupa u kojima su učestvovali srednjoškolci koji su pušači. Celokupno istraživanje, kao i korisne savete lekara i iskustva višegodišnjih apstinenata od pušenja, mogu se naći  na sajtu www.bezduvana.rs

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online