Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.01.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Zbog dedovine tri infarkta

Nakon decenije borbe za povratak svoje nezakonito oduzete dedovine i odluke državne Agencije za restituciju, iz 2012. godine, da se Amir-agin han u centru Novog Pazara vrati porodici Murtezić, poznati kulturno-istorijski spomenik od početka prošle godine, i zvanično je u rukama zakonitih naslednika.

D. N. Petrović
Oboleli smo i sestra i ja: Adem Murtezić

Do trogodišnjeg zastoja u preuzimanju došlo je zbog neizvršene primopredaje između grada Novog Pazara i naslednika Amir-aginog hana, sada je i to rešeno.

Hteli da se spale

- Boreći se za povratak svoje dedovine, članovi porodice Murtezić tri godine su proveli (i spavali) u hladnom Hanu, u nekoliko navrata bili su spremni i na samospaljivanje, jer je bilo najava da će biti silom isterani, nekoliko puta fizički su napadani, Adem je doživeo dva infarkta, Indira jedan, teška borba za oduzetu imovinu ostavila je tragove na zdravlje svih članova njihovih brojnih porodica.

Mustra iz Soluna

Amir-agin han zidan je po ugledu na istoimenu građevinu koju su novopazarski trgovci videli u Solunu. Izgradnja je, priča Indira Murtezić, trajala godinama, angažovani su najbolji grčki majstori i plaćeni su suvim zlatom.
U prizemlju su vezivani konji, a na spratu su spavali trgovci. Od dugog puta okrepljivali su se u obližnjem Isa-begovom hamamu koji je još "ničiji" i u još lošijem stanju.

I mada su radosni što su, nakon desetogodišnjeg hoda po mukama, konačno vratili svoje, Adem Murtezić i njegove sestre Indira, Senada i Senija ne znaju šta će sa Hanom, kako da ga renoviraju i kako da sačuvaju njegov orijentalni izgled, a istovremeno ga i "privedu koristi".

Ucene tajkuna

Lokacija na kojoj se Han nalazi, površine oko osam ari, ima "neprocenjivu vrednost", međutim, s obzirom da je deo baštine ovog kraja, Amir-agin han mora biti obnovljen strogo po projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ne sme se pretvarati u objekat čija bi svrha odudarala od njegovog izgleda i istorijskog značaja.

Tri godine dežurali i čuvali han: Deo porodice

Pošto je za adaptaciju, po projektu države potrebno mnogo novca, porodica Murtezić tražila je pomoć Turske razvojne agencije TIKA nadajući se da će država Turska, koja obnavlja spomenike iz osmanlijskog perioda širom Balkana i Evrope, pomoći i da Amir- agin han, koji je u 18. i 19. veku bio važno konačište karavana trgovaca na putu od Carigrada do Dubrovnika ponovo povratiti originalni izgled i bar deo nekadašnjeg sjaja.

Obraćali su se i drugim mogućim investitorima iz Novog Pazara, Beograda, Sarajeva, Skoplja, ali zainteresovanih još nema.

Bilo je pokušaja lokalnih tajkuna da nam han uzmu za sitne pare i tako ponište našu višegodišnju i tešku borbu za povratak dedovine. Nama su potrebni ozbiljni partneri koji će nam pomoći da najpre sačuvamo vredan kulturno-istorijski spomenik od daljeg propadanja, a da ga potom zajedno pretvorimo u kulturni ili neki sličan kutak koji bi donosio dobit našoj porodici, našem partneru (ulagaču) i svim građanima Novog Pazara - kaže Adem.

Treći u Srbiji

Amir-agin han u Novom Pazaru jedan je od prva tri objekta u Srbiji koji je Agencija za restituciju vratila zakonitim naslednicima. Pre Hana vraćeni su hotel "Beograd" u Beogradu i Titova vila na Zlatiboru.
Rešenje o povratku Amir-aginog hana porodici Murtezić lično je uručio direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, a povratak Hana pozdravljen je i u izveštajima Evropske komisije i drugih evropskih institucija kao dobar primer na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Simbol grada

Ne znamo da li će se naša teška borba isplatiti (od Hana još nemamo nikakve koristi), ali smo sigurni da svetinju, simbol Novog Pazara, koju nam je ostavio deda Ćazim Hadžifejzović, a koju su nam pre 55 godina komunističke vlasti brutalno otele, nećemo nikome, uprkos pritiscima i "savetima" da to učinimo, olako prepustiti.

Pozivamo sve Sandžaklije u dijaspori da nam se pridruže u obnovi Hana, da nađemo zajednički interes i vratimo mu nekadašnji izgled i sjaj - poručuje Adem Murtezić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online