Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.12.2016.
06:12
S. Princip - Vesti A

Lekar koga vodi Bog

Uz Božju pomoć je sve moguće, pa i pronalaženje leka za najopakije bolesti koje muče čovečanstvo, smatra ugledni naučnik.

Fasciniran Nikolajem Velimirovićem: Prof. dr Ostoja Stiv Vučić na radnom mestu u bolnici Vestmid

Profesor doktor Ostoja Stiv Vučić radno vreme provodi za katedrom pred studentima Univerziteta Sidnej, kao lekar-specijalista sa pacijentima neurofiziološke klinike Bolnice Vestmid gde je i direktor, te kao naučnik-istraživač u laboratoriji.

Na ovom trećem mestu, on s ekipom kolega već više od 11 godina nastoji da nađe uzroke, a jednog dana možda i lek za smrtonosnu bolest motorike neurona, neizlečivo oboljenje od kojeg svakog dana u Australiji umiru dve osobe.

Rođen je pre 44 godine u Sidneju, pa mu je engleski prvi jezik, ali srpski priča kao da nikad nije ni odlazio iz Budisave kod Novog Sada, gde se rodio njegov otac Ljubomir ili sa Zlatibora odakle mu je majka Ivanka.

Pohvale beogradskim kolegama

Sticajem okolnosti, profesor Vučić je kao student bio na studijskom boravku - u Urgentnom centru u Beogradu. Vreme sankcija, rat tek završavao, stanje teže nego ikada. Vratio se fasciniran onim što je video.
- Ti neurolozi su fantastični kliničari. Nije bilo sofisticiranih istraživanja, ali su oni velikim znanjem uspostavljali dijagnoze i lečili.

- To je zato što što se tata, otkako su 1969. došli u Australiju, uvek nadao da će se i vratiti i nastojao da održi trajne veze sa zavičajem. Otud sam ja prvi i drugi razred osnovne škole završio u Srbiji i to će biti, valjda, ta baza koju sam stekao za ceo život - kaže prof. dr Vučić.

Uprkos svim zvučnim titulama, ovaj neverovatno jednostavni i skromni čovek pri upoznavanju jednostavno kaže:

- Ja sam Ostoja, dobro došli.

Profesor Vučić iduće godine prima nagradu "Erik Susman" koju mu je za "najbolji doprinos za poslednjih pet godina" dodelilo esnafsko Kraljevsko australazijsko udruženje internista.

- To mi dodeljuju u maju u Melburnu. Pozvan sam da potom govorim na simpozijumu u Ljubljani. Sve je to lepo, i zvanja i nagrade. Ali to nije primarni cilj. Primarni cilj je da se nastavi sa ozbiljnim, mukotrpnim radom, što se kaže: da nam Gospod Bog otvori oči da vidimo koji lek može da zaustavi opaku bolest. I tu imamo dosta istraživanja u koja se uzdamo.
I uvek se nadate?

- Pa ako ne radite, nećete ni postići. Kada je, na primer, Fleming pronašao penicilin, on je mislio da je to slučajno. Moje mišljenje je da je to Božje otkrovenje, ali on je mislio da je to delovanje sunčane svetlosti, da bi tek posle shvatio.

Znači, vi se uzdajete u Božju pomoć? Smatrate li da vam je i dosad Bog pomagao da ostvarite u svemu što ste ostvarili?

- Apsolutno. U svemu mi je pomagao.

Naš sagovornik dokazuje svojim radom i životom još jednu važnu istinu - da je pogrešno shvatanje da je svrha nauke dokazivanje da nema Boga, već da nauka tek onda postaje verodostojna kad se služi njegovom silom:

- Putanja mog naučnog puta išla je neverovatno uspešnom linijom i, ha-ha, van mojih mentalnih mogućnosti, tako da ja čvrsto verujem u Boga, verujem u Božju silu.
Profesor Vučić posebno je inspirisan mislima Nikolaja Velimirovića.

Borba bez predaha

Bolest motorike neurona je poremećaju u delu mozga zbog kojeg postepeno slabe i konačno prestaju funkcije mišića u telu. Naš sagovornik kaže da je reč o možda "jednoj od najdestruktivnijih bolesti čovečanstva", koju je on počeo da izučava na osnovu nalaza da je u deset osto slučajeva izazivaju nasleđeni geni. To je, u stvari, ALS (amiotrofična lateralna skleroza), od koje boluje čuveni naučnik Stiv Hoking.
Traženje leka za neizlečivu bolest predstavlja izazov. Da li ste ikad obeshrabreni?
- Kako da ne. Svaki put, kad vidim pacijenta kome smo nažalost uspostavili takvu dijagnozu, kao doktor morate biti pozitivni, ali u dubini srca znate da u roku od dve ili tri godine on više neće biti živ. Ali, ipak je snažnija motivacija da se, ako Bog da, nađe rešenje. Živimo za vreme kada će pacijentu s tom dijagnozom moći da se kaže: "Evo, ovo je lek i moći ćete da živite još 20-30 godina."

- Kad pogledate njegove radove, on je bio, da tako kažem, "vanzemaljac". Nemoguće je bilo običnom čoveku napisati onoliko koliko je on napisao, za ono vreme. Ljudi govore da je Nikola Tesla bio najveći Srbin 20. veka. On jeste veliki naučnik, ali po mome, najveći Srbin posle Svetog Save bio je Nikolaj Velimirović. Tesla je bio među najvećim, ako ne i najvećim izumiteljima svoga doba. Velimirovića posebno cenim što mu je uticaj bio veliki i izvan srpskog naroda i izvan samo pravoslavlja. Njegova "Nebeska liturgija" je proročka.

Prisećajući se nedavne krvave prošlosti na Balkanu, profesor Vučić kaže:

- Prva je pouka, mislim, ono što je patrijarh Pavle poručivao - da je najvažnije biti čovek. I taj izuzetno duhovan čovek nikad nije nastupao na nacionalnoj bazi, čak i kad je govorio o ratovanju na Balkanu, upućivao je na srž problema, a srž problema smo mi sami - u čoveku je srž. Naša sebičnost i otpadništvo od Boga.

Kao primer među današnjim Srbima koji ne samo da je sportista van formata, nego baš i čovek, naš sagovornik navodi - Novaka Đokovića.

- E takve ljude bi trebalo da imamo na vlasti, a nažalost, nemamo...

Pogubna glad za novcem

Profesor Vučić je koautor tri knjige, autor više stotina naučnih radova i članaka, učesnik brojnih naučnih foruma širom planete, dobitnik mnogih priznanja. Oženjen je Radmilom i imaju kćerku Katarinu (13) i sinove Jovana (9) i Đorđa (7).
- Uvek treba naći vremena za familiju. Jer, to što izgubite sa decom sada, nikada više ne možete da povratite.
Smatra da je najveći problem kod njegovih mlađih kolega glad za parama.
- Mnogi naprave grešku i prerano odu u privatnu medicinu. U biznis. I to kad uradite, gotovi ste. Kad sam dobio posao 2006, direktor neurologije mi je rekao: "Slušaj, ako hoćeš da se baviš akademskim radom, prvih pet godina nemoj da imaš privatnu kliniku. Samo se stabilizuj i napravi osnov i onda će sve ići samo po sebi." Tako sam postupao, radio sam jedan dan nedeljno u jednom selu gore, Foster se zove, i to nije uticalo na moj akademski rad. I sad sam sebe limitirao na jedan dan nedeljno privatno. Veoma važno je da čovek nauči sebe da bude zadovoljan onim što mu je Bog dao. Jer, para nikad nije dovoljno. Uvek se može još. Ne treba biti previše gladan. Jer to će vas, na kraju, i poraziti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online