Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.11.2016.
18:02
N. S. Preradović - Vesti A

Penzioneri i sudovi protiv vlasti

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije protestovalo je u Beogradu zbog velike bede u kojoj žive i zbog koje, kako ističu, umiru pre vremena jer vlast ne haje za njih.

V. Sekulić
Mihajlo Radović

Zahtev najstarijih građana jeste da im se penzije vrate na nivo pre novembra 2014. godine, da se usklađuju s rastom cena dva puta godišnje i da im se vrati oduzeta suma.
Protest se održava na Trgu Nikole Pašića, pred Ustavnim sudom i pred Vladom Srbije.

Potpresednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihajlo Radović izjavio je za "Vesti" da su se najstariji sugrađani odlučili na ovaj korak zbog katastrofalnog položaja u kome se nalaze.

- Milion zaposlenih i penzionera u Srbiji živi sa primanjima koja su manja od 185 evra, a minimalna potrošačka korpa u ovom trenutku iznosi 275 evra. Pa kako da preživimo sa ovom bedom?! Nama nisu jasni premijerove najave da će biti povećanja penzija kada su nam zapravo penzije nezakonito smanjene - kaže Radović.

Najstarijim sugrađanima je najavljeno povećanje penzija od 1,5 odsto od Nove godine, a Radović kaže da je to po penzioneru svega 2,8 do 3,2 evra.

- Smrtnost penzionera u Srbiji je u odnosu na lane povećana za 34,5 odsto, i to je pokazatelj u kakvoj bedi živimo. Cilj vlasti je da mi nestanemo, a to je još bilo jasno kada su doneli sramni zakon da otmu deo naših penzija - govori Radović.

Prema njegovim rečima, penzioneri su u sve težem materijalnom i zdravstvenom položaju, a u borbi za njihova prava ometa ih i Ustavni sud da "stignu do Strazbura".

- Stepen siromaštva u Srbiji je između 27 i 35 odsto i samo jedan nas deli od potpune bede - kaže Radović.

U otadžbini ne štrajkuju samo najstariji, nego i pravosudni službenici u zatvorima, tužilaštvima i sudovima koji zahtevaju povećanje zarada.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević izjavila je za "Vesti" da je jedini zahtev povećanje zarada, odnosno da osnovica za obračun bude minimalna garantovana cena rada na osnovu odluke Socio-ekonomskog saveta.


- Mi smo prinuđeni da štrajkom primoramo našeg poslodavca da ispoštuje naše osnovno ljudsko pravo - pravo na rad i odgovarajuću zaradu, odnosno da plati naš rad. Štrajkovaće službenici koji rade za platu od 200 do 240 evra, a s kojom ne može da se preživi - kazala je Miloševićeva.

Hitni slučajevi

- U štrajk stupa oko 14.000 službenika zaposlenih u sudovima, tužilaštvu i zatvorima, a štrajk će se odvijati u prostorijama sudova, tužilaštva i zatvorima. Radimo samo hitne stvari - pritvori i privremene mere, što se tiče sudova i tužilaštava, a što se tiče zatvora, rade se samo pritvori - kaže Milošević.

Ništa nije jasno

- Kad premijer govori o povećanju penzija nama ništa nije jasno, a kad nam bude jasno onda je kasno jer smo već prevareni. Zato mi više od premijera i Vlade nećemo reči nego dela - kaže Radović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online