Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.09.2016.
21:30
Z. Marjanović - Vesti A

"Ćira" u srcima biciklista

U Gornjem Milanovcu je uz učešće na desetine Milanovčana i njihovih gostiju iz mnogih gradova Srbije održan Bajk Fest, nostalgična vožnja bicikla nekadašnjom prugom koja je do njenog ukidanja 1969. godine, bila mesto društvenog života i još uvek je u najlepšim sećanjima vremešnijih Milanovčana.

Z. Marjanović
Start trke: Ispred nekadašnj železničke stanice

Izgradnja pruge Beograd-Sarajevo čija se trasa danas samo nazire i kojom su nedavno svoje dvotočkaše vozili biciklisti započeta je odlukom Narodne skupštine Srbije 1908. godine, a njeni projektanti su bili Dušan Božić i Đ. Zlatković koji su za svega godinu dana završili plan trase pruge uskog koloseka, a nakon toga je za izvođenje radova na izgradnji pruge izabrana kompanija Sretena Sretenovića.

Rat prekidao radove

Radovi na izgradnji pruge koja je povezivala Beograd, Lajkovac, Ljig, Gornji Milanovac, Čačak, Užice, Višegrad i dalje sve do Ustriprače i Sarajeva sa vezom za Ploče odmicali su brzo, ali Prvi svetski rat je prekinuo radove. Shvatajući značaj ovog pružnog pravca za svoju vojsku, radove je nastavila Austrougarska koja je dovršila prugu, ali je posle poraza dobrim delom i uništila.

Zelene staze

Ovogodišnji Bajk Fest je održan sa namerom organizatora da se odrede i mapiraju trase nekadašnje pruge i njihovo pretvaranje u zelene staze i u tome se uspelo. Ipak, za vremešnije Milanovčane, pa i za mlađe koji znaju sve o "ćiri" i njegovom značaju za grad, bilo je to nostalgično sećanje na minula vremena u nadi da će se jednom neko setiti da ponovo izgradi prugu i da će se "ćira", kao na deonici Mokra Gora - Višegrad, ponovo oglašavati svojim karakterističnim piskom parne lokomotive.

Po povratku srpske vojske u Srbiju pruga je 1922. godine popravljena i bila je u upotrebi do 31. decembra 1969. godine kada je tadašnji šef stanice Boško Milivojević zviždukom pištaljke dao znak za poslednji polazak čuvenog "ćire" čime su se i pruga i "ćira" zauvek preselili u istoriju i nostalgiju Milanovčana.

Po sećanju Boška Milivojevića koji se pre nekoliko godina predstavio Gospodu, železnička stanica u Gornjem Milanovcu je između dva svetska rata, pa i u poratno vreme, bila mesto okupljanja svih Milanovčana i jedino mesto društvenog života.

Čekali vesti iz sveta

- "Ćiru" je svakog dana po pet puta dočekivalo nekoliko stotina mladih Milanovčana za koje je železnička stanica bila mesto gde su se upoznavali, mnogi su na tom mestu našli svoje suđenice i suđenike, tu su sačekivane vesti iz sveta, odavde se odlazilo u svet i iz sveta dolazilo i to su bila najlepša vremena za varoš na Despotovici jer druge zabave nije bilo. Tako je bilo sve dok neko nije procenio da pruga nije rentabilna i da je treba ukinuti. Tog dana kada sam dao znak za poslednji polazak "ćire", na stanici je bilo nekoliko hiljada ljudi i svi su suzama u istoriju ispratili čuvenog "ćiru" koji se preselio u nostalgična sećanja o detinjstvu, mladosti i koji je i te kako doprineo prosperitetu Gornjeg Milanovca - govorio je tada poslednji šef železničke stanice u Gornjem Milanovcu Boško Milivojević koji je do kraja života nosio kapu železničara.

Biciklistička trka je održana u organizaciji Jugocikling kampanje i Udruženja građana Šilopajska panorama i uz finansijsku podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online