Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.09.2016.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vartolomej dolazi u Jasenovac

Vaseljenski i carigradski patrijarh Vartolomej trebalo bi 10. septembra da dođe u Jasenovac, na dan kada Srpska pravoslavna crkva vrši pomen svetim jasenovačkim novomučenicima, saznaju "Vesti" u Eparhiji slavonskoj.

Tanjug/AP
Molitva za jasenovačke velikomučenike: Patrijarh Vartolomej

Srpski patrijarh Irinej potvrdio je "Vestima" da je i njega o tome već informisao nadležni slavonski episkop Jovan (Ćulibrk), na čiji poziv i dolazi prvi po časti među poglavarima kanonskih pravoslavnih crkava.

- Vladika Jovan me je obavestio, mada iz Carigradske patrijaršije još nisam dobio zvanični protokolarni dopis, da njegova svetost patrijarh Vartolomej stiže u Jasenovac. Ali, ima vremena do 10. septembra. Na želju i inicijativu vladike Jovana uputio sam poziv carigradskom patrijarhu s molbom da pošalje svog predstavnika na naš molitveni spomen jasenovačkim novomučenicima. Za mene je njegova odluka neočekivana i prijatno sam iznenađen što patrijarh Vartolomej želi da dođe, da se zajedno sa SPC i srpskim narodom tog dana moli Bogu za duše jasenovačkih novomučenika - izjavio je za "Vesti" patrijarh Irinej.

Poglavar SPC ne očekuje da će tog dana u Hrvatskoj srpski narod i sveštenstvo imati bilo kakvih problema, iako se komemorativna ceremonija održava dan uoči izbora u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

- Možda se nekome može učiniti da nije zgodan momenat, bez obzira na to što je u našem ovogodišnjem kalendaru to datum sećanja na jasenovačke novomučenike. Moguće je da neko ima preterani strah, poučen strašnim istorijskim događajima i velikim srpskim stradanjima - smatra srpski patrijarh.

Napominje da "ne treba dovoditi u vezu očekivani dolazak patrijarha Vartolomeja sa izborima u Hrvatskoj, niti sa radom međucrkvene komisije u vezi sporne kanonizacije Alojzija Stepinca".

- Mislim da je odluka da 10. septembra u Jasenovcu bude lično prisutan, vrši bogosluženje i učestvuje u molitvama za duše jasenovačkih novomučenika, stvar poimanja carigradskog patrijarha, njegova želja i duhovna potreba. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da ga dostojno dočekamo - kaže patrijarh Irinej.

Najavu dolaska carigradskog patrijarha u Jasenovac verski analitičar Draško Đenović ocenjuje kao "prvorazredan događaj kako za pravoslavne, tako i za rimokatoličke hrišćane".

- Vartolomejev dolazak ima veliku težinu. Srbima i svim pravoslavcima je to svakako velika radost, a srpskom narodu u Hrvatskoj još veća podrška. Pitanje je, međutim, kako će reagovati Vatikan na spoznaju da prvi čovek sveukupnog pravoslavlja namerava da se u Jasenovcu moli Bogu za duše žrtava tog ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, dok to isto stratište u širokom luku već decenijama uporno zaobilazi svaki rimokatolički papa. A papa bi, pre svih, trebalo da se pokajnički pokloni senima onih u čijim ubistvima su učestvovali, ali i ustaške zločine aminovali, brojni katolički sveštenici u Hrvatskoj na čelu sa kardinalom Alojzijem Stepincem čija je najveća krivica što ništa nije činio, a kao hrišćanski visokodostojnik mogao je i morao je da spreči ustaška zverstva širom Hrvatske - smatra Đenović.

Poziv vernicima

Patrijarh vaseljenski Vartolomej će sa patrijarhom srpskim Irinejem i velikim brojem arhijereja, prisustvovati liturgijskom obeležavanju Novomučenika jasenovačkih, a povodom 75 godina početka njihovog stradanja i ispovedništva.
- Okupimo se 10. septembra 2016. godine u devet časova u manastiru Jasenovac oko svjatjejših arhijereja i našeg domaćina, Eparhije pakračko-slavonske i njenog predstojatelja episkopa pakračko-slavonskog g. Jovana! - stoji u pozivu Sabornog hrama Svete Trojice u Pakracu.

Mišljenja je takođe da će Vartolomejeva poseta "imati značajan odjek i među Hrvatima, pre svega političarima".

- Za očekivati je da će nacionalistički, profašistički i proustaški ostrašćeni stranački lideri biti "naelektrisani", neki verovatno do usijanja. Biće zanimljivo videti kakva će im biti reakcija i kakvo će lice tog dana Hrvatska pokazati pred celim svetom. Jer, kao što rimskog papu svuda prati svita novinara, isto tako je velika pažnja svetske medijske javnosti usmerena i ka patrijarhu Vartolomeju, predvodniku sveukupnog pravoslavlja - zaključuje Đenović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online