Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.08.2016.
10:10
blic.rs A

Vaspitačica otrgla od smrti devojčicu (2) koja joj je umirala na rukama

Mala Vasilisa Janković (2) ostala je živa samo zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti vaspitačice Marije Simić (27) i njenih koleginica iz vrtića "Čarobna kućica" u Beogradu.

pixabay.com
U dvorištu se igrala deca, a mala Vasilisa umirala (Foto: Ilustracija)

Prava drama u obdaništu, kada je devojčici naglo pozlilo i kada je gotovo prestala da daje znake života, srećom se nije pretvorila u tragediju.

Vaspitačica Marija priča o danu koji će joj zauvek ostati u sećanju.

- Roditelji su ujutru doveli blizance Vasilisu i Vladimira. Malo posle doručka, dok sam spremala decu da ih izvedemo napolje, koleginica me je pozvala i rekla da joj Vasilisa izgleda čudno. Pogledala sam je i primetila da se niše kao da je veoma pospana. Pipnula sam je i osetila da je neprirodno hladna dok su joj sa čela kapale graške znoja.

Marija je pokušala da razbudi devojčicu koja je u njenim rukama polako klonula.

- Najpre sam pozvala njenu mamu, a devojčicu sam odnela u kupatilo i umila je, nakon čega se ona malo razbudila. koleginica Ivana je odvela decu napolje, a Jela i ja smo ostale sa Vaskom. Zamenica direktorke je zvala Hitnu pomoć jer je devojčica već tonula dublje u san - priča vaspitačica.

Nisam joj dala da zaspi

Marija je držala dete u naručju sve vreme ne dozvoljavajući joj da zaspi.

- Dozivala sam je: "Vaska, Vaska" da bi bar na tren otvorila oči, ali uzalud. Znala sam samo da ne smem da se uplašim i da moram ostati prisebna. Skinula sam joj mokru haljinicu i brisala je peškirom. Uzela sam toplomer i pomislila da ne radi kada se živa nije ni pomerila. Premrla sam kada se na digitalnom toplomeru pojavila brojka 33,9.

Marija i koleginica su na smenu držale dete, plašeći se da ne zaspi.

- Najpre je došao njen tata, dozivao ju je  i ona je otvorila oči i pokušala da pruži ruke prema njemu. Međutim, nekoliko minuta kasnije, kada se pojavila mama Bojana ona je prestala da reaguje. Uzalud smo pokušavali da je probudimo, dete je nestajalo u našim rukama - priča Marija.

Lekari u Tiršovoj zanemeli kad su je videli

Narednih 10 minuta koliko je trebalo Hitnoj pomoći da stigne, prestravljenim ljudima delovali su kao sati.

- Ni tehničar ni lekarka nisu mnogli da joj nađu venski put, toliko su joj se vene povukle. Više od pet puta su pokušali da je ubodu. Donela sam ćebe da je umotamo jer je već počela da pada u hipotermiju - govori Marija sa suzama u očima.

Hitna pomoć je odvezla Vasilisu u kliniku u Tiršovoj maltene bez pulsa i disanja.

Mama Bojana ju je potom nazvala - u Tiršovoj su im rekli da su im doneli polumrtvo dete.

- Imala je hipotermiju i hipoglikemiju, šećer joj je bio 1,9. Oko nje se po prijemu stvorilo 10 lekara u neverici. Tek kada su javili da se povratila, da će biti dobro mogla sam da odahnem.

Majka Bojana: Lekari su nam rekli da je Marija otrgla Vasilisu od smrti

Vasilisa je rođena sa hemangiomom na licu i imala je samo mesec i po dana kada je počela da pije lekove. Majka Bojana je rekla da je samo pravovremena reakcija Marije i koleginica, koje nisu dozvolile detetu da zaspi i potpuno obamre, spasla život njenoj ćerkici.

- Vasilisa je provela ceo vikend na intezivnoj nezi, ali sada se osjeća dobro i uskoro će kući - kaže mama Bojana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online