Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.06.2016.
08:00
Sponzorisani tekst A

Polovina mladih ponuđena drogom

"Svaki drugi mladi čovek u Srbiji od 15 do 30 godina ponuđen je drogom, a čak 69,8 odsto poznaje nekog u svom neposrednom okruženju ko je konzumira, dok skoro polovina ispitanih (46,8 odsto) zna gde i od koga može da je nabavi. Ovi podaci ukazuju na visok nivo izloženosti mladih riziku od droga", pokazali su rezultati istraživanja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Vita povodom 26. juna, Svetskog dana borbe protiv droge. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 400 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina.

Rezultati su pokazali i da je svaki četvrti mlad čovek probao drogu.

- Dodatni rizik od zloupotrebe droga čine i razvijene predrasude među mladima, a to je pre svega opravdavanje podela droga na lake i teške - čak 75 odsto ispitanih. Droga je droga i sve one sa sobom nose visoke rizike. Slicno je i sa predrasudom da se droga moze uzimati povremeno i kontrolisano, što podržava čak 41,5% ispitanih. Ovakvi pogrešni stavovi smanjuju distancu prema psihoaktivnim supstancama i na taj nacin se povećava rizik da se donese pogrešna odluka i proba droga - kaze Milan Vlaisavljević, direktor bolnice Vita.

Takođe, nedovoljna informisanost i pogrešni stavovi kod mladih su vidljivi i u odgovorima čak 64,2 % ispitanika koji smatraju da narkomanija i nije bolest, nego nečija slabost volje ili hir. Sa takvim stavom se teže prepoznaje problem, izbegava se stručna pomoć i sam tim se reaguje sa zakašnjenjem, neretko i posle 10-11 godina. Tako se izgubi dragoceno vreme u pokušajima jačanja volje i samolečenja, a zapravo problem postaje sve veći i veći. Narkomanija je bolest koja se leči jasno strukturiranim programom lečenja, tokom dužeg vremenskog perioda.

Istraživanje je pokazalo i to da se mladi o zloupotrebi droga i narkomaniji najviše informišu preko interneta - 35 odsto, zatim u školi 17,7 odsto, od drugara 16,3 odsto, u porodici 15,6 odsto i putem ostalih medija 13,7 odsto. A što se tiče zastupljenosti droga, marihuana je ubedljivo najzastupljenija, zatim sledi ekstazi, potom spid, kokain, pa heroin i ostale droge.

Muškarci u mnogo većem riziku od droge

Istraživanje je pokazalo da su momci mnogo izloženiji riziku od droge od devojaka, s obzirom da čak 80 odsto njih u svom neposrednom okruženju ima nekoga ko konzumira drogu, za razliku od 60 odsto devojaka.

Muškarci su i u znatno većoj meri ponuđeni drogom - 60 odsto, a devojke 39 odsto i imaju veće iskustvo sa drogom - 34,3 odsto je probalo, a devojaka upola manje (17,1 odsto). Otežavajuće okolnosti za mlade muškarce su i razvijene predrasude da postoje lake i teške droge 80 odsto (71 odsto devojaka), kao i to da se droga može uzimati kontrolisano, kada čovek želi - 50 odsto, za razliku od 33,2 odsto devojaka.

Ove rezultate potvrdjuje i klinička praksa bolnice Vita, gde je odnos muškaraca i žena koji se leče 7:1.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online