Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.05.2016.
03:14
Ž. Marković - Vesti A

Sabor čobana magnet za dijasporu

I ovogodišnja bačijada, jedanaesta po redu u Petrovcu na Mlavi okupila je značajan broj posetilaca i uzgajivača ovaca kao i brojne goste i eminentne stručnjake iz oblasti stočarstva.

Lj.Božić
Familije Florić iz Švajcarske i Negovanović iz Austrije

Kao i ranijih godina Sabor je održan u organizaciji mesnih zajednica Stamnica i Stamnička Reka, a suorganizatori su bili: Agrarni fond za razvoj poljoprivrede opštine Petrovac na Mlavi, Turistička organizacija i Kulturno prosvetni centar, uz generalno pokroviteljstvo opštine.

Lepotice

Za lepoticu 11. Sabora bačijara proglašena je Magdalena Pajkić iz Knežice, prva pratilja je Jelisaveta Simeonović iz Bistrice a druga Maja Paunović iz Stamnice

- Raduje nas što je Sabor imao veliki broj učesnika i gostiju. Familije Florić, Soldatović, Radulović, Stevanović, Krajić i Paunović stigle su iz Nidervila, Ucvila, Vila, Ciriha, Gosaua i St. Galena u Švajcarskoj a Negovanović i Grkulović iz Citertala kod Inzbruka i Beča u Austriji - kaže Ljupče Bokić jedan od organizatora i dodaje:

- Sabor bačijara u Stamnici ima za cilj promociju razvoja ovčarstva u opštini Petrovac na Mlavi, kako bismo motivisali mlade ljude da se bave uzgojem ovaca. Tako dajemo doprinos očuvanju tradicije naših predaka. Predanje kaže da su oni svakog maja meseca stoku, a najviše ovce, izvodili na mesta koja su poznata pod imenom "bačije". Zato smo smotru u Stamnici, nazvali Sabor bačijara.

Ove godine bilo je prikazano tridesetak stada ovaca koje je ocenjivala stručna komisija iz oblasti stočarstva. U sezoni 2016. učestvovalo je dvadesetak bačijara sa 150 ovaca.

- Zahvaljujući ovim izlaganjima, mi ovčari razmenjujemo iskustva i znanja iz oblasti ovčarstva. Posebno zbog toga što je ovaj Sabor bačijara još uvek jedina manifestacija na kojoj ovčari iz našeg i susednih krajeva mogu da izlažu svoja grla - rekao je jedan od učesnika koji je želeo da ostane anoniman.

Volica najbrža u muži ovaca

Volica Bokić iz Stamnice

Za najboljeg bačijara proglašen je Vitomir Đorđević iz Stamnice. Titulu najbržeg u muži ovaca ponela je Volica Bokić takođe iz Stamnice, dok je za najbolje stado ovaca domaće rase nagrađen Zoran Jovanović iz Milanovca kod Žagubice.
Nagrada za najbolju kolekciju jagnjadi pripala je Dejanu Obradoviću iz Kasidola. Za ovcu šampionku proglašeno je grlo vlasnice Ljubice Mladenović iz Stamnice, a ovan šampion je vlasništvo Darka Lazarevića takođe iz Stamice. Najbolju kolekciju šilježadi na ovoj izložbi imao je vlasnik Goran Špika. I na kraju za najukusnije tradicionalno jelo nagrada je pripala Udruženju žena Stamničanke iz Stamnice.

Pobednice u spremanju najoriginalnijeg starog jela

I ove godine održana su i brojna sportska takmičenja, karakteristična za čobane. Centralni događaji su imali i prateće sadržaje a ove godine izložbe domaće radinosti i gastronomskih specijaliteta pića, meda i drugih autentičnih proizvoda mlavskog kraja, kao i bogat kulturno-umetnički program.

- Među omiljene sportske discipline bačijara su takmičenja u nadvlačenju konopca, skoku udalj iz mesta i bacanje kamena s ramena na prostoru pored letnje pozornice. I, naravno, dok se događaji prate kao na filmskoj traci, posetioci su uživali u kačamaku, jagnjećem pečenju i slanini iz salamure - veli Bokić.

Tradicija

Selo Stamnica u kome se sada gotovo 100 godina organizuje Sabor bačijara Srbije, nalazi se nedaleko od puta Petrovac na Mlavi - Žagubica. Selo se nalazi na obroncima Homoljskih planina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online