Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.05.2016.
14:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Cecin ispovednik kandidat za Milton?

Sasvim neočekivano na neformalnoj listi potencijalnih kandidata za vladičanski tron u Kanadi našao se i arhimandrit Stefan Šarić iz manastira Rajinovac kod Beograda. Njegovo ime svrstano je uz vladike Irineja Dobrijevića, Longina Krču i Mitrofana Kodića. Šarić je široj javnosti odavno poznat kao duhovnik i ispovednik folk dive Svetlane Cece Ražnatović.

Z. K. Munja/Reuters/Fotomontaža
Kome će se ispovedati ako arhimandrit Šarić avanzuje u svom biznisu: Svetlana Ražnatović

Sveti arhijerejski sabor, koji je u toku, trebalo bi do kraja zasedanja da izabere novog kanadskog episkopa.

- Među kandidatima je na prvom mestu Dobrijević. Slede ga Krčo i Kodić. Šarić je, kako se trenutno govori u saborskim kuloarima, favorit patrijarha Irineja i očekuje se da ga poglavar Srpske pravoslavne crkve predloži, najpre da uđe na listu potencijalno novih vladika, a zatim da bude izabran za kanadskog episkopa. Ako se to desi, a pošto je reč o patrijarhu, teško da bi bilo suprostavljenih arhijerejskih mišljenja - kažu za "Vesti" pojedini učesnici crkvene skupštine.

Arhimandrit Stefan tvrdi pak da mu nije poznato da je kandidat za arhijerejsko žezlo, niti za episkopsku katedru u Miltonu.

- Niko me do sada nije kontaktirao. Nije mi poznato da sam patrijarhov favorit, niti da ću biti predložen za vladiku i episkopa. Patrijarh je moj nadležni arhijerej i logično je da o tome prethodno sa mnom razgovara. Zato sačekajmo kraj Svetog arhijerejskog sabora jer se postavljenja vrše uglavnom poslednjeg dana - izjavio nam je otac Stefan.

Šta je sa 758.000 dolara?

- Na računu Eparhije kanadske iza smenjenog vladike Georgija, maja prošle godine, ostalo je 758.000 dolara. Taj konto je na zahtev tadašnje eparhijske uprave bio blokiran u banci, sa željom da neokrnjen sačeka novog episkopa. Upravu nad eparhijom, posle Georgija, privremeno je preuzeo patrijarh Irinej i za svog pomoćnika na terenu postavio je protu Vasilija Tomića. Račun je na patrijarhovu urgenciju odmrznut decembra 2015. Sudbina tog novca vernicima SPC u Kanadi je danas nepoznata. Strahuju da se ne desi da novi stalni episkop ne dođe u situaciju da "duva u prste" pred praznom kasom i praznim računom, ako se ima u vidu slična situacija posle nekih ranijih smena u Evropi, smatra jedan od učesnika zasedanja Sabora.

Bez obzira na broj potencijalnih takmaca za episkopski tron u Kanadi, onaj ko bude izabran, kako napominju pojedine vladike, pre nego što pristane trebalo bi da zatraži uvid u stanje eparhijskih finansija, da mu se ne dogodi, kao što je bio slučaj u nekim evropskim episkopijama, da ga dočeka prazna kasa i ispražnjen bankovni račun.

Primera radi, nakon što je maja 2013. ražalovan vladika Konstantin, u eparhiji u Nemačkoj je ostalo oko 800.000 evra i to je bilo poznato većini episkopa. Do izbora novog vladike, Konstantinovom eparhijom je godinu dana privremeno upravljao patrijarh preko svog zamenika na terenu - nekog sveštenika u Nemačkoj. Kad je izabran novi episkop Sergije, on se braći arhijerejima požalio da je zatekao promaju u kasi i na računu. Otuda ne čude ni glasine da su mu skupocenog mercedesa poklonili pojedini njegovi sveštenici iz samo njima znanih razloga.

S obzirom na to da patrijarh privremeno admnistrira na daljinu, pitanje je koliko preko svojih "daljinskih upravljača" on zaista može imati precizan uvid u tokove crkvenog novca u eparhijama bez episkopa - objašnjavaju u saborskim krugovima.

Hoće da isele bivšeg episkopa

Bivši episkop kanadski vladika Georgije Đokić odbija komunikaciju sa medijima, mada je trenutno u Srbiji. Nije pozvan na Sveti arhijerejski sabor, a 12. maja na praznik Svetog Vasilija Ostroškog viđen je na liturgiji u manastiru Kalenić (Eparhija šumadijska) kao gost vladike Jovana Mladenovića.
- Georgijev slučaj nije uvršten kao posebna tačka saborskog dnevnog reda i još se ne zna da li će mu do kraja zasedanja biti uručen poziv da se vrati u otadžbinu. O tome se može raspravljati i pod tačkom "razno". Svima nam je poznat crkveni unutrašnji spor u vezi s kućom u Miltonu gde živi bivši kanadski episkop. Obavešteni smo takođe da je u vezi s tom kuće sve urađeno po kanadskim zakonima i da Georgije ima pravo da u njoj ostane doživotno. Ali, nikad se ne zna šta se može desiti jer sila ne uvažava ni ljudske ni božje zakone, pa može da otme zemlju i gradove - kažu neki od saborskih učesnika.


Gavrilović mora da sačeka

Uoči zasedanja Arhijerejskog sabora među nekim vladikama pominjano je i ime igumana manastira u Miltonu Vasilija Gavrilovića kao mogućeg kandidata za kanadsku vladičansku panagiju. Drugi su pak mišljenja da je Gavriloviću rano za arhijerejsku mitru.
- Mada je on magistar nauka i vrstan teolog, patrijarhov prezimanjak ipak treba da se još podvizava i čeka, pa ako i kad bude Božja volja, može i on jednom postati arhijerej - kažu u saborskim krugovima.

 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online