Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.05.2016.
02:00
J. Arsenović - Vesti A

Uroš Rosić novi predsednik

Kada se voli zavičajni kraj ništa nije teško, pa ni da se prevale stotine kilometara ne bi li se prisustvovalo okupljanju zemljaka iz rodnog kraja. I ove godine tu nostalgičnu misiju ispunili su Krajišnici okupljeni u Zavičajnom udruženju Sajkovljana Troglav. Tradicionalno godišnje druženje održano je 15. maja u Beogradu, u etno hotelu "Sučević", podno Avale.

 
Na ovogodišnjem okupljanju za novog predsednika Udruženja izabran je Uroš Rosić, koji svoju vitalnost duguje i nepresušnom optimizmu da povezuje i okuplja zemljake.
 
Uroš je malo u Nemačkoj, gde je zaslužio penziju, a malo u Srbiji, te je u kontaktu i sa dijasporom i sa zemljacima koji su se za stalno nastanili u Srbiji. Zato se, između ostalog, smatra i pravim izborom za čoveka koji će u naredne četiri godine organizovati zavičajna okupljanja, ali i humanitarne akcije.
 
Osnivač Udruženja i jedan od glavnih organizatora ovih druženja Marko Ninković prihvatio je da bude potpredsednik zadužen za Beograd i okolinu.
Sajkovljani su ostali zahvalni i Mirku Injcu, dosadašnjem predsedniku, koji se iz zdravstvenih razloga distancirao od većeg angažovanja u Udruženju.
 
Uz pesmu i obavezne ojkače, evociranju uspomena se nije nazirao kraj, kao i svaki put kada se sastanu oni što ih vezuje rodna gruda i neretko isto prezime, a sada su rasuti širom Srbije i sveta.

Obnovićemo porušeni spomenik

Novoizabrani predsednik Udruženja Uroš Rosić kaže da je imao dva uslova da se prihvati funkcije. Jedan je da se očisti i sredi seosko groblje u Sajkovićima, a drugi je bio taj da se obnovi spomenik više stotina boraca - partizana iz osam livanjskih sela, koje su Hrvati porušili u poslednjem ratu.
- Obratićemo se prvo opštini Livno, jer je red da oni koji su ga porušili sada učestvuju i u njegovoj obnovi, ali apelujem i na naše ljude da se uključe, jer je slika zapuštenog groblja i oskrnavljenog spomenika i slika naše nebrige prema precima - kaže Rosić.

Otud ne čudi što je među 150 okupljenih bilo oko 40-ak koji su došli iz rasejanja, najviše iz Austrije, Nemačke i Švajcarske. Iz daleke Kalifornije došao je i mladi Todor Ivetić, ne propuštajući priliku da, kada je već u otadžbini, prisustvuje zavičajnom okupljanju. Došao je i Aleksandar Baroš koji je novac zarađen u Kanadi iskoristio za pokretanje biznisa u Srbiji.

Nezaobilazni i dragi gost bio je i Zdravko Injac, predsednik Livanjsko-grahovskog udruženja.
Bilo je "domaćih" stranaca, kao što je Ervin Rosti kojeg je dovela supruga Draginja, rođena Mihaljica. Švajcarac Ervin na ovakva okupljanja nije navikao u Bernu, gde živi sa porodicom, a toliko mu se svidelo da je najavio da će redovno da ih posećuje sa suprugom.

Bilo je i onih koji su treća generacija Sajkovljana, kao što je Zoran Rosić iz Osjeka. Još je njegov deda napustio zavičaj u potrazi za boljim životom, a Zoran je sa sinom Lukom i tetkom Javorkom došao na druženje ne bi li možda upoznao i neke ispisnike svog dede i oca.

Nisu samo došli Sajkovoljani, već i njihovi prijatelji, kao što je Milenko Ristić poreklom sa Ozrena. Posle 40 godina rada u Mercedesu, Milenko je sada u zasluženoj penziji, a sa suprugom Zorom je došao iz Manhajma neplanirano ranije u Srbiju samo da bi prisustvovao zavičajnom skupu svojih prijatelja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online