Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 24.02.2016.
13:22
Vestionline A

"Ne skupljajte pare, neka mi država nabavi lek"

Bolesni dečak Nenad Pavlović iz Beograda koji je javno zatražio zdravstvenu pomoć od državnog vrha Srbije, na šta je i dobio odgovor od premijera Vučića, ne želi da se za njega sakupljaju pare, već traži da država trajno reši njegovo lečenje i nabavi lek.

printscreen
Nenad: Želim da se lek registruje i bude dostupan svima

Mladi Beograđanin, koji boluje od Paroksizmalne noćne hemoglobinurije, skraćeno PNH, izuzetno retke bolesti, kaže da ima jake bolove u želudcu zbog kojih je često u bolnici.

- Imam jake bolove tri do četiri puta mesečno. Imam nizak hemoglobin i brzo se zamaram. Lek je jako skup i košta oko 450 000 hiljada evra na godišnjem nivou. Velika je cifra, a u Srbiji sam jedini maloletnik koji je oboleo od ove bolesti - priča Nenad za list "Alo".

Njemu se javio veliki broj građana koji su ponudili finansijsku pomoć, ali on ne želi novac kako prenosi Alo. Fatalni ishod bolesti od koje Nenad boluje najčešće je tromboza. Mladić kaže da nije očekivao ovakvu eskalaciju i zahvaljuje se na odgovoru premijera.

- Zvali su me i iz kabineta ministra zdravlja i nadam se da ćemo uspeti da rešimo moj problem. Želim da se lek registruje u Srbiji i odobri i da će ga onda biti za sve ostale - ističe Nenad.

Kaže da su ga roditelji podržali da objavi snimak i ističe da je trenutno dobro i da se nada da neće često imati napade hemolize, a sve zavisi od rezultata.

Roditelji kažu da je hrabar, ali da se plaše za njega, ističu da su sve pokušali, da su im svi izašli u susret i zahvaljuju se svima na pomoći.

"Država traži zakonski način da pomogne Nenadu Pavloviću"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da država traži zakonski način i princip za pomoć građanima koji boluju od retkih bolesti, u skladu sa budžetom i zakonima.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara šta će država učiniti da bi pomogla mladiću Nenadu Pavloviću, koji boluje od teške bolesti krvi i ne može da dođe do leka koji mu je potreban, rekao da su troškovi za lekove veoma visoki, ali da to nije problem, već princip po kojem bi država trebalo da postupa u takvim slučajevima.

- Daćemo sve od sebe da pomognemo Nenadu i drugima i nadam se da ćemo da uspemo u tome. A da li je to za državu lako? - Nije. Da je bilo lako, neki drugi bi to uradili - rekao je Vučić i ponovio da se nada da će država naći način i principe po kojima će moći da deluje u takvim slučajevima.

On je istakao da sve mora da bude urađeno u skladu sa usvojenim budžetom i zakonima, da neko jednog dana ne bi rekao da su sredstva trošena nenamenski.

- Naći ćemo način da to u okviru zakona sprovedemo - rekao je Vučić i poželeo Nenadu da bude jak kao dosad.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.02.2016. 14:31
Neka BOG pomogne ovom mladicu . Vucic ce ga iskoristiti za slikanje i licni marketing a od lekova nema nista . Slagao je radnika FAPa "otvorio" je Prokop sve je gola laz i zar je Vucicu problem da slaze i ovog mladica ? Voleo bih da nisam u pravu ali ...
Sreda 24.02.2016. 14:53
Previse "slucajnosti" u ovom slucaju (a bolest nije tek od juce) - pa da upravo vucic direktno ponudi pomoc.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online