Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.11.2015.
11:44
B. Mandić - Vesti A

Zone bez oružja spas za decu

Učiteljica ubijena za vreme velikog odmora u osnovnoj školi u Petrovcu na Mlavi. Učenik izboden nožem na školskom igralištu u Čačku. Dečak se ubo na iglu šprica bačenog pored vrtića. Roditelji upozoravaju da su školska dvorišta postala glavna stecišta za razmenu droge, a kao dileri sve češće se koriste deca uzrasta do 14 godina koja ne mogu da krivično da odgovaraju pred sudom...

Lična arhiva
Država na potezu: Dr Ivan Petrović

Ovo su samo neke od vesti koje pune srpske medije poslednjih godina i decenija. Škole su, umesto da budu hramovi nauke i obrazovanja, postale poprišta nasilja i kriminala. Dr Ivan Petrović sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost pri Univerzitetu Union "Nikola Tesla" u Beogradu smatra da je odavno kucnuo čas da država krene u akciju i odredi pravnu terapiju za agoniju u kojoj se nalazi naše društvo.

- U trenutku kada od Srbije pokušavamo da napravimo pravu pravnu i demokratsku državu, a istovremeno smo svedoci događaja koji nas podsećaju na tmurne i kriminalne devedesete, predlažem da se, kao zakonska kategorija, uvedu Zone bez droge i oružja (ZBDO). Neophodno je da nadležni organi pokrenu ovo kao predlog zakona, koji bio preventivno delovao na smanjenje maloletničkog kriminala i narkomanije - napominje ovaj stručnjak za bezbednost. - Obuhvatale bi vrtiće, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole sa pripadajućim školskim dvorištima (sa mogućim proširenjem na 50-100 m od školske ograde), dečje parkove sa proširenom zonom 50-100 m ukrug, kao i sportske centre, stadione, bazene... Takođe, droga i oružje ne bi smeli da se nađu i na drugim mestima za okupljanje maloletnih osoba sa ili bez pratnje roditelja, kao i ostalim delovima koje predvidi zakon ili nadležno ministarstvo kao što su bolnice, domovi zdravlja, sigurne kuće, svratišta i skloništa za mlade, ustanove za decu bez roditeljskog staranja, učenički domovi...

Jasna signalizacija

- Zone bi bile direktno zakonski propisane (predškolske ustanove, škole), a predlagale bi ih skupštine gradova, opština, Ministarstvo prosvete, dok bi za realizaciju bilo zaduženo Ministarstvo pravde. Obeležavanje bi bilo obavljeno u skladu sa zakonom, urađeno vertikalnom i horizontalnom signalizacijom (na trotoarima i ulicama, uz kreiranje odgovarajućih znakova), za šta bi bili zaduženi Ministarstvo saobraćaja i nadležne gradske opštinske institucije - naglašava dr Ivan Petrović.

ZBDO bi podrazumevale područja u kojima bi se svako posedovanje droge ili oružja kažnjavalo po najstrožoj tački odgovarajućeg člana Krivičnog zakona RS, bez mogućnosti uslovne osude, blažeg kažnjavanja počinioca zbog godina ili zbog prvog učinjenog dela, predlaže dr Ivan Petrović, i dodaje da bi se maloletnicima sudilo kao odraslima bez mogućnosti pojačane mere roditeljskog nadzora, jer je očigledno da to više ne bi imalo svrhu.

- Kako nigde u demokratskom svetu ne postoji zakonska mogućnost kažnjavanja narkomana, tako ni kod nas to nije moguće. Međutim, samim tim što oni iza sebe ostavljaju upotrebljene špriceve, igle i druge opasne stvari i materije na ovakvim mestima, time direktno ugrožavaju decu i mlade koji se na ovim prostorima igraju i okupljaju. Stoga je neophodno doneti novi član KZRS kojim bi se ovakvo ponašanje sprečilo, jer oni koji se ozlede na neku od ovih zaostalih stvari ili instrumenata mogu biti direktno životno ugroženi. Zbog toga se i ovi počinioci (narkomani), koji ova mesta koriste za uživanje droge, moraju zakonski i obavezno zatvorski sankcionisati sa mogućnošću propisivanje mere obaveznog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa. Donošenje ovog zakona bilo bi u interesu svih građana Srbije. Parkovi, dečja igrališta i školska dvorišta bi ovim prestali da budu mesta okupljanja narkomana i dilera. Vratimo deci mesta za bezbrižnu igru i učenje - ističe sagovornik "Vesti".

Predlažu da bi nekretnine i vozila, u zonama u kojima bi bili pronađeni droga i oružje, bili zaplenjeni i stavljeni na raspolaganje RS u skladu sa Zakonom.


 

POVEZANE VESTI

Sreda 04.11.2015. 18:00
Zone bez koruptivnih politicara je spas za decu. Oruzje nije krivo jer oruzje ne moze samo da puca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online