Četvrtak 17. 1. 2019.
Washington
00
 • Chicago
  -10
 • New York
  -150
 • Belmont
  -120
 • Atlanta
  00
 • Boston
  110
 • Firt
  -50
 • Denver
  00
 • Detroit
  -50
 • Dover
  00
 • Hartford
  -60
 • Orlean
  -130
 • Helena
  10
 • Ren
  -180
 • Honolulu
  230
 • Las Vegas
  100
 • Portland
  140
 • Salem
  40
 • Santa Fe
  00
 • Tampa
  50
 • Topeka
  00
1
Sreda 04.11.2015.
11:44
B. Mandić - Vesti A

Zone bez oružja spas za decu

Učiteljica ubijena za vreme velikog odmora u osnovnoj školi u Petrovcu na Mlavi. Učenik izboden nožem na školskom igralištu u Čačku. Dečak se ubo na iglu šprica bačenog pored vrtića. Roditelji upozoravaju da su školska dvorišta postala glavna stecišta za razmenu droge, a kao dileri sve češće se koriste deca uzrasta do 14 godina koja ne mogu da krivično da odgovaraju pred sudom...

Lična arhiva
Država na potezu: Dr Ivan Petrović

Ovo su samo neke od vesti koje pune srpske medije poslednjih godina i decenija. Škole su, umesto da budu hramovi nauke i obrazovanja, postale poprišta nasilja i kriminala. Dr Ivan Petrović sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost pri Univerzitetu Union "Nikola Tesla" u Beogradu smatra da je odavno kucnuo čas da država krene u akciju i odredi pravnu terapiju za agoniju u kojoj se nalazi naše društvo.

- U trenutku kada od Srbije pokušavamo da napravimo pravu pravnu i demokratsku državu, a istovremeno smo svedoci događaja koji nas podsećaju na tmurne i kriminalne devedesete, predlažem da se, kao zakonska kategorija, uvedu Zone bez droge i oružja (ZBDO). Neophodno je da nadležni organi pokrenu ovo kao predlog zakona, koji bio preventivno delovao na smanjenje maloletničkog kriminala i narkomanije - napominje ovaj stručnjak za bezbednost. - Obuhvatale bi vrtiće, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole sa pripadajućim školskim dvorištima (sa mogućim proširenjem na 50-100 m od školske ograde), dečje parkove sa proširenom zonom 50-100 m ukrug, kao i sportske centre, stadione, bazene... Takođe, droga i oružje ne bi smeli da se nađu i na drugim mestima za okupljanje maloletnih osoba sa ili bez pratnje roditelja, kao i ostalim delovima koje predvidi zakon ili nadležno ministarstvo kao što su bolnice, domovi zdravlja, sigurne kuće, svratišta i skloništa za mlade, ustanove za decu bez roditeljskog staranja, učenički domovi...

Jasna signalizacija

- Zone bi bile direktno zakonski propisane (predškolske ustanove, škole), a predlagale bi ih skupštine gradova, opština, Ministarstvo prosvete, dok bi za realizaciju bilo zaduženo Ministarstvo pravde. Obeležavanje bi bilo obavljeno u skladu sa zakonom, urađeno vertikalnom i horizontalnom signalizacijom (na trotoarima i ulicama, uz kreiranje odgovarajućih znakova), za šta bi bili zaduženi Ministarstvo saobraćaja i nadležne gradske opštinske institucije - naglašava dr Ivan Petrović.

ZBDO bi podrazumevale područja u kojima bi se svako posedovanje droge ili oružja kažnjavalo po najstrožoj tački odgovarajućeg člana Krivičnog zakona RS, bez mogućnosti uslovne osude, blažeg kažnjavanja počinioca zbog godina ili zbog prvog učinjenog dela, predlaže dr Ivan Petrović, i dodaje da bi se maloletnicima sudilo kao odraslima bez mogućnosti pojačane mere roditeljskog nadzora, jer je očigledno da to više ne bi imalo svrhu.

- Kako nigde u demokratskom svetu ne postoji zakonska mogućnost kažnjavanja narkomana, tako ni kod nas to nije moguće. Međutim, samim tim što oni iza sebe ostavljaju upotrebljene špriceve, igle i druge opasne stvari i materije na ovakvim mestima, time direktno ugrožavaju decu i mlade koji se na ovim prostorima igraju i okupljaju. Stoga je neophodno doneti novi član KZRS kojim bi se ovakvo ponašanje sprečilo, jer oni koji se ozlede na neku od ovih zaostalih stvari ili instrumenata mogu biti direktno životno ugroženi. Zbog toga se i ovi počinioci (narkomani), koji ova mesta koriste za uživanje droge, moraju zakonski i obavezno zatvorski sankcionisati sa mogućnošću propisivanje mere obaveznog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa. Donošenje ovog zakona bilo bi u interesu svih građana Srbije. Parkovi, dečja igrališta i školska dvorišta bi ovim prestali da budu mesta okupljanja narkomana i dilera. Vratimo deci mesta za bezbrižnu igru i učenje - ističe sagovornik "Vesti".

Predlažu da bi nekretnine i vozila, u zonama u kojima bi bili pronađeni droga i oružje, bili zaplenjeni i stavljeni na raspolaganje RS u skladu sa Zakonom.


 

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Sreda 04.11.2015. 18:00
Zone bez koruptivnih politicara je spas za decu. Oruzje nije krivo jer oruzje ne moze samo da puca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Srđan Ognjanović (58)
GUBITNIK
dr Zoran Radovanović (48)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Bespotreban sukob sa osobom sa kojom svakodnevno sarađujete može značajno iskomplikovati već otežanu atmosferu na poslu. Ostanite po strani.
SAVET: izbegavajte sukobljavanja.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Trenutnom raspoloženju bi dobro došla kratkotrajna avantura sa osobom koja vam se dopada ali nije za vas. Ne gubite vreme uzaludno.
SAVET: obuzdajte strastvenost.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Upadljivim ponašanjem privlačite pažnju koja može krenuti u smeru koji niste želeli. Da biste izbegli neželjene posledice, ne ističite se preterano.
SAVET: unosite više tečnosti.
 • 2019 © - vesti online