Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.10.2015.
17:00
G. Gligorević - Vesti A

Na banket potrošeno 357.000 dolara

Poniženja, uvrede, širenje neistina o nama i našem radu, isterivanje sa sastanaka, čak i fizičko odstranjivanje iz prostorija, naveli su nas da pozovemo novinare da se čuje i naša strana u ovoj ponižavajućoj i mučnoj situaciji sa sveštenicima i upravom CŠO Sveti Sava, odnosno hrama Sabora svih svetitelja u Misisagi.

Vesti
Sastanak članica KSS "Kraljica Aleksandra" i prote Purića

Ovako je novinaru "Vesti" obrazložen poziv članica Kola srpskih sestara "Kraljica Aleksandra" da prisustvuje njihovom sastanku sa starešinom zajednice, sveštenikom Prvoslavom Purićem. Uz konstataciju da narod treba da zna pravu istinu, sestre su od oca Purića zatražile objašnjenje zašto je, po njihovim rečima, mimo pravilnika, smenjena dosadašnja predsednica Dragica Grubić i uprava Kola, te nametnuta nova uprava u julu ove godine, imenovana na skupštini o kojoj većina starih (po stažu) sestara nije bila obaveštena.

"Novi članovi Kola moraju da se biraju po pravilima i to niko ne može da menja, pa ni sveštenik koji jeste naš duhovnik, učitelj i naredbodavac u duhovnim i verskim pitanjima i stvarima, ali u kuhinji, tu su sestre glavne", kazala je Marijana Bauk, dosadašnja predsednica Nadzornog odbora Kola.

Nikad nismo kuvale vladiki

- Krive nas da smo uz vladiku Georgija, ali da naglasimo da nikad njemu kao Kolo srpskih sestara nismo išle da kuvamo ili da pomažemo, a privatno ko će ići i da li će ići, to je privatna stvar. Narod priča da nismo htele da kuvamo patrijarhu, a otac Purić dobro zna da to nije istina i trebalo bi to i da kaže posle službe u crkvi narodu - kazale su sestre.

- Problem je počeo sa parama - istakle su u diskusiji prisutne članice - mi nikad nismo davale gotov novac, keš u crkvu, sve radimo dobrovoljno i to što zaradimo i sve donacije smo uvek stavljali na naš račun. Sa tog računa smo onda davali crkvi za ono šta treba da se uradi ili kupi, uvek smo pomagali i pomažemo našu crkvu, ali o tome same odlučujemo kao organizacija, jer je tako uređeno u našem pravilniku i u našoj registraciji. Onda su počeli da nam traže da keš ide u crkvu, i sveštenici i uprava su zahtevali da im se da svaki dolar koji mi zaradimo i sakupimo, a mi tako ne znamo gde i za šta ide novac. Mi tako niti želimo, niti možemo da radimo, to nije način na koji smo registrovane - istakle su članice Kola.

Na sastanku se čulo da je crkvena uprava već dva puta razrešavala smenjeni saziv Kola, uz obrazloženje da oni hoće sestre koje će ih slušati i podržavati ih u tome što rade.

- Da li oni dobro rade. Prvo, ni uprava nije imala skupštinu bar dve godine, drugo postoje članovi uprave čije su supruge u tom novom, nelegalnom Kolu srpskih sestara i to je sukob interesa, to se zna. Uostalom, mi pitamo gde su i na šta su potrošene tolike pare, 357.000 dolara koje su skupljene kada je bio banket za patrijarha pre nekoliko godina u Misisagi. Kako se i na šta, inače, troše crkvene pare? Kada to pitamo kažu nam da to nije naša stvar i da se nas to ne tiče - rečeno je na sastanku. - Mi da upravljamo crkvenom kasom imali bi više, a ovako kako se radi naša praunučad neće otplatiti crkvu. Šta je to sa ovom upravom pa da ne možemo sa njom da se dogovorimo - upitala se smenjena predsednica Dragica Grubić.

- I sveštenici i članovi uprave nas vređaju, ružno se prema nama odnose, a mi smo došle da radimo za našu crkvu sa velikom ljubavlju, a ne da nas iz nje isteruju kao neke kriminalce - vrlo emotivno su iznele svoje mišljenje članice Kola. Neke od prisutnih sestara su po 40 ili čak 60 godina članice KSS "Kraljica Aleksandra", život su u njega svojim dobrovoljnim radom utkale i nikad nije bilo problema ni sa jednom upravom, a ovo što se sada dešava je sramota, rečeno je na sastanku.

- Ovo što se dešava nije u redu - kaže smenjena predsednica Dragica Grubić - ali usta nam se ne mogu zatvoriti, dajte da vidimo šta je tu problem, je li ovo neka tajna organizacija, pa na šta to liči?

Crkva po tanjiru, sestre za narod

- Zašto se sad na parastosima porodici naplaćuje po tanjiru? To je sramota da se pod imenom Kola, koje postoji 74 godine, to radi. To nije svadba ili veselje, vidite li vi da odbijate narod od crkve, da više neće dolaziti u crkvu - rečeno je na sastanku.
U poslednjih nekoliko godina Kolo srpskih sestara "Kraljica Aleksandra" dalo je 80.000 dolara za obnovu kuhinje u Srpskom centru, za popravku frižidera, za popravku krova, kao prilog za freske, i za vatrogasnu inspekciju. U planu je da se plati popravka vrata na domu, a to će koštati 15.000 dolara. Takođe, sestre plaćaju sve higijenske potrepštine u domu.

Purić: Ako ima volje, biće i skupštine

Na kraju sastanka starešina zajednice prota Prvoslav Purić je podvukao da sveštenik ima odgovornost za sve što se dešava u CŠO. On je istakao da, i pored svih pokušaja, nije bilo saradnje između smenjene uprave Kola srpskih sestara i uprave CŠO.

- Probao sam da vas povežem i koordiniram, probao sam da Dragica (Grubić) sazove godišnju skupštinu Kola kako bi se razmotrili problemi, ali nisam je godinu dana uspeo nagovoriti da to uradi. I onda mi dobijemo od advokata pisma u kojem kažu da nemamo prava da naređujemo Kolu (vama), da nemam prava da se mešam u finansijsko stanje Kola. Sestre, ako zarade neki dolar, moraju da znaju da svi računi dolaze na račun CŠO. Kao starešina zajednice sazvao sam članice Kola na skupštinu i trudio se da se izaberu i nove i stare članice. Ova crkva nema dva Kola srpskih sestara, nego samo jedno, izabrano u julu ove godine - istakao je prota Purić.

On je naglasio i predložio da ako se sestre žale i ako im se ne sviđa nova uprava Kola, onda je potrebno da trećina članstva zatraži vanrednu skupštinu, "i ja ću to ispoštovati. Ako u vama ima sestrinske želje i volje imaćemo vanrednu skupštinu", kazao je otac Prvoslav.

Georgije podelio Kolo?

Prota Purić je na sastanku naglasio da sestre treba da slede naredbe upravnika CŠO i da one sestre koje hoće da prihvate činjenično stanje mogu da rade. Onima kojima se ne sviđa nova uprava mogu da na skupštini koja je 18. oktobra glasaju za nekog drugog. "Uprava CŠO izabrana je pre dve godine i trudimo se da u njoj budu dobri i vredni ljudi. Inače, da vas informišem da ćemo kredit za crkvu isplatiti za sedam godina."
Kada je u pitanju to što sestre nisu kuvale za patrijarha, "imao sam informaciju da pojedine članice Kola podržavaju vladiku Georgija, a kako je to bilo teško vreme za zajednicu i da ne bismo razmišljali, odlučili smo da vi ne spremate ručak za njegovu svetost".

 

POVEZANE VESTI

Sreda 07.10.2015. 17:12
Tetke ne dajte se zavaravati a i ne dajte im kes novac. Sve sto je novo - nevalja ! Ako se takvima to ne svidja neka oni onda idu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online