Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.10.2015.
21:34
Z. Marjanović - Vesti A

Zbog kumstva stigao iz Konga

Stilizovani točak na zastavi Roma simbolično govori o tome da su Romi uvek u pokretu, fizički ili u mislima, i da njima pripadaju sva prostranstva ovoga sveta. Neki takav točak života odveo je i Zorana Mančića Vuletića, rođenog u Cigan-mali, u kući svog dede Žike Vuletića, jednog od najpoznatijih milanovačkih Roma, čuvenog muzičara i boema koji je ostavio svoj pečat u kafanskom životu Gornjeg Milanovca do Demokratske Republike Kongo, gde kao član misije UN obavlja poslove inspektora za logistiku.

Z. Marjanović
Lomio slavski kolač: Zoran s porodicom i prijateljima

Zoranova karijera je veoma uspešna, ali nije bilo sve potpuno dok mu iz Gornjeg Milanovca, iz Cigan-male, nije stigao aber da je određeno da sledeće godine on i njegova porodica budu domaćini romske slave, ali to je ujedno bila i obaveza da ove godine prisustvuje lomljenju slavskog kolača. To je bio poziv - kako kaže Zoran Mančić Vuletić, kojem se nada svaki milanovački Rom i koja se ne odbija.

Z. Marjanović
Poštuje tradiciju predaka: Zoranova ćerka Sofija

- Moja porodica, supruga Svetlana, koja je Šapčanka i koju sam upoznao radeći za UN, sin Željko i ćerka Sofija, živimo u Kinšasi. Tamo dobro zarađujemo, lepo i lagodno živimo, ali duša nam je stalno u Srbiji, u Gornjem Milanovcu i Cigan-mali i to je još jedan razlog što smo odluku milanovačkih Roma da budemo domaćini romske slave sledeće godine primili i prihvatili sa oduševljenjem. Svoju krsnu slavu, Svetog Nikolu, obično slavim u Kongu po svim pravoslavnim adetima i gde su mi gosti kolege svih nacionalnosti i vera, ali romska slava Mala Gospojina u Cigan-mali je nešto drugo i nešto što se može doživeti samo na ovom mestu - kaže Zoran Mančić Vuletić, sledeći kum slave.

Zavičaj u srcu

"Prošao sam dosta sveta, ali Srbija, a posebno Gornji Milanovac, svima u svetu mogu da posluže kao primer dobrih međunacionalnih odnosa i međusobnog uvažavanja i poštovanja i više sam telom u Kongu, a dušom u Srbiji. Romi su kroz istoriju sa svojim komšijama uvek delili i dobro i zlo", ističe Zoran Mančić Vuletić.

Z. Marjanović
Po starom običaju: Izneli na ulicu jelo i piće

Niko u Cigan-mali u Gornjem Milanovcu ne zna od kada milanovački Romi na dan Male Gospojine slave i Bibiju, zaštitnicu Roma koja je, po predanju Roma, još u srednjem veku spasla romsku decu od kuge, ali na ovaj dan Romi u Gornjem Milanovcu pesmom i igrom slave i ime čuvenog milanovačkog lekara i humaniste Dušana Stefanovića, koji je Rome 1941. godine spasio sigurne smrti jer su Nemci planirali da milanovačke Rome odvedu na streljanje u Kragujevac. Da nije bilo dr Stefanovića, njegove hrabrosti i dovitljivosti, prenose svoje znanje stariji Romi na mlađe, danas ne bi imao ko da igra, peva i da slavi Malu Gospojinu i Bibiju.

Romska slava u Cigan-mali u Gornjem Milanovcu je za pamćenje. Posle lomljenja slavskog kolača sve romske porodice, prema tradiciji, iznose na ulicu iće i piće, od spemljenih jela obavezno je pečeno pile kao prilog Bibiji, sve se to postavlja u čerge i jede se sedeći. Kada se sve to obavi, slavlje se nastavlja pod šatrom pod kojom tri dana muzičari, njih bar ima među Romima, ne ispuštaju svoje instrumente.

- Naravno, u vreme trodnevnog slavlja ulica je zatvorena, muzika je bučna, ali to komšijama Srbima ne smeta. Naprotiv, mnogi od njih se priključe našem slavlju. Tako je bilo od kada Romi i Srbi žive u slozi i poštovanju i tako će uvek biti - kaže Zoran.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online