Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.09.2015.
16:51

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Episkop niški suspendovan ili bolestan?

Sinod Srpske pravoslavne crkve suspendovao je vladiku Jovana Purića sa trona Eparhije niške, a episkopijom će do izbora novog episkopa nastaviti da upravlja vladika raško-prizrenski Teodosije Šibalić. Purićev konačni status biće rešen iduće godine na zasedanju Svetog arijerejskog sabora. Do tada će boraviti u manastiru Ostrog u Crnoj Gori gde je svojevremeno bio iguman, saznaju Vesti u niškoj eparhiji.

Facebook/ISTINA JE SAMO JEDNA-VLADIKA ARTEMIJE
Vladika Jovan Purić

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, kako nam je rečeno, ima ideju da vladika Jovan od 2016. godine postane episkop u južnoameričkoj eparhiji SPC, ali o tome Radović tek treba da se izjasni, a da odluči Sveti arhijerejski sabor. Mitropolit je Purića svojevremeno i predložio za hirotoniju u vladičanski čin.

Razlog Purićevom uklanjanju sa eparhije, kako kažu u sedištu niške episkopije, nije navodna bolest, ako se ima u vidu da zbog bolesti i duboke starosti, sa eparhijske katedre nisu uklonjeni ni episkop Stefan Boca ni mitropolit Nikolaj Mrđa, već je Purićevoj suspenziji iz tzv zdravstvenih razloga prethodila žalba 35 sveštenika, koje je on počeo da premešta na druge parohije. Među njima ima i klirika bliskih patrijarhu Irineju Gavriloviću iz vremena dok je poglavar SPC stolovao kao episkop niški.

Vladika Jovan privremeno oslobođen

Portparol SPC, vladika bački Irinej Bulović, kako se može videti na internet prezentaciji SPC, negira sinodsku suspenziju episkopa niškog i demantuje da je Purićev produžetak odsustva iz eparhije posledica pobune sveštenika protiv svog vladike.

„Tačno je, naprotiv, da je Sinod privremeno oslobodio vladiku Jovana obaveza eparhijskog arhijereja, na njegovu molbu, a iz zdravstvenih razloga, i odobrio mu boravak u manastiru Ostrogu do sledećeg zasedanja Sabora, s tim da ga episkop raško-prizrenski Teodosije dotad zamenjuje u vršenju dužnosti eparhijskog arhijereja“, navodi episkop bački.

Pojedini klirici smatraju da se Purić nije snašao u upravljanju niškom eparhijom, dok oni, koji su bliski suspendovanom episkopu, misle da je vladika Jovan sklonjen ne zbog rokade sveštenika već zato što je krenuo da zavodi red u eparhiji, otkrio finansijske mahinacije i nenamensko trošenje crkvenog novca u nekim parohijama još od vremena pretodnog niškog episkopa. Ali, i zbog toga što je suspendovao novotarije u bogosluženju i ukinuo postupanje po Ekumenskoj povelji, koja vodi približavanju rimokatolicima.

Vladika Jovan Purić unazad dva meseca ne upravlja niškom eparhijom niti činodejstvuje u njoj, a letos, povodom godišnjice svog arhijerejstvovanja, nije služio liturgiju niti pričešćivao prisutne, već je viđen kako vernicima samo deli naforu.

Četvrtak 03.09.2015. 18:58
I ovi se popovi podvampiri smenjuju vladike,menjaju ih ko ciggan konje-šta se iza brega valja?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online