Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.08.2015.
16:26
Srna A

Ameri najavljuju "ludog El Ninja", a Britanci blagu zimu s mnogo kiše

Američki stručnjaci za klimatske promene tvrde da će Zemlju uskoro pogoditi do sada najjači i najrazorniji "El Ninjo", a naši meteorolozi najavljuju blagu zimu sa kratkim periodom ekstremne hladnoće.

Tanjug
Kišobran će nam svakako biti potreban, za sneg ili kišu, svejedno je

Meteorolozi ocenjuju da će novi "El Ninjo" biti mnogo opasniji od onog koji je harao svetom 1997. godine i usmrtio više od 23 hiljade ljudi, a materijalna šteta je tada premašila 45 milijardi dolara.

Meteorolozi su saglasni da će ovogodišnji "El Ninjo" zaobići naš region, ali da će se indirektne posledice, ipak, i ovde osetiti.

"El Ninjo" je velika prirodna nepogoda koja je izazvana klimatskim promenama i prekomernim zagrevanjem mora i okeana, pogotovo na području istočnog Pacifika.

Površinska temperatura tog okeana konstantno raste već mesecima, tako da je prosečna temperatura zabeležena ovih dana u vodama u blizini Perua veća za gotovo dva stepena Celzijusova i znatno viša nego u istom periodu 1997. godine, kada se desio razorni "El Ninjo".

Naučnici su uvereni da će novi udar uskoro stići, ali nisu sigurni sa kojom će snagom udariti. Najavljeno je da će to biti poznato za mesec dana, posle svakodnevnog merenja temperature mora u istočnom Pacifiku.

Već sada je izvesno da će ovogodišnji "El Ninjo" doneti neuobičajeno suvu i hladnu zimu na severu Evrope. Zapadni i centralni deo SAD, kao i Južnu Ameriku očekuju obilne padavine. Tako bi, posle višegodišnje suše, kiša uskoro mogla da natopi i Kaliforniju.

Ako se ostvare prognoze svetskih meteorologa i stručnjaka za klimatske promene, predstojeći "El Ninjo" bi mogao doneti nezapamćene suše i velike šumske požare Aziji i Australiji. Centralnu i južnu Evropu će ovaj put, najverovatnije, poštedeti.

Prema najavama britanskog "Met ofisa", pojačana aktivnost "El Ninja" očekuje se i na Atlantiku. Na tom području predviđa se veći broj ciklona zbog toplijih okeana.

Zbog toga će sa zapada i do naših krajeva češće dolaziti ti cikloni, donoseći češću i obimniju kišu, naročito u Hercegovini.

Ako se ostvare te prognoze britanskih meteorologa, onda bi predstojeća zima na ovom području mogla biti malo toplija, ali sa obimnijim padavinama, uglavnom kišnim.

- Tokom zime biće mestimično i kraćih razdoblja sa ekstremno niskom temperaturom i obilnijim snežnim padavinama - navodi za Srnu meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Milica Đorđević. Ona naglašava da se zbog klimatskih promena praktično svakodnevno menjaju vremenske prilike i da je u takvim uslovima nezahvalno davati dugoročniju vremensku prognozu.

Atmosfera sve toplija

Ipak, izvesno je da je svaki dan atmosfera sve toplija i da će se zbog toga i na ovom našem području u narednom periodu često smenjivati periodi ekstremno sušnog i vrlo kišovitog vremena.

wallpink.com

- U narednom periodu biće sve toplije vreme. Zime su već sada blage, ali u narednom periodu očekujemo da u kratkom vremenskom periodu tokom zime bude desetak dana sa ekstremno niskom temperaturom i obimnim snežnim padavinama, a onda opet znatno toplije - pojašnjava Đorđevićeva.

Najkraće rečeno, u bliskoj budućnosti nas očekuje znatno toplije vreme od proseka sa češćom pojavom ekstremnih vremenskih nepogoda.

U poslednjih 15 godina se u svetu udvostručio broj prirodnih katastrofa. Ništa nas bolje ne očekuje ni u budućnosti jer se u razvijenim zemljama samo deklarativno zalažu za smanjenje emisije štetnih gasova.

Na taj način direktno podstiču klimatske promene iako je i laiku jasno da su štete od vremenskih nepogoda mnogo veće od koristi koju ostvare u nekim kompanijama prekomernim zagađivanjem atmosfere.

Industrijski najrazvijenije zemlje biće sigurno i najodgovornije za sve posledice prirodne katastrofe koje će izazvati predstojeći "El Ninjo".

Stručnjaci predviđaju da će "El Ninjo" uticati na klimu na našoj planeti sve do ranog proleća 2016. godine.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.08.2015. 16:41
Eh kamo srece da...lalalala :D))) bilo bi vise mesta za migrante.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online